Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin u Francuskoj

Ubojica svećenika uhićen je u Turskoj i sudilo mu se zbog terorizma. Na slobodi je čekao presudu

Francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/16
26.07.2016.
u 23:22

- Prvo su ga prislili da kleči. On se pokušao obraniti. Ali onda je počela tragedija - ispričala je francuskim novinarima časna sestra Danielle

Dvojica samoproglašenih “vojnika” terorističke organizacije Islamska država (ISIS) prerezala su grkljan 84-godišnjem svećeniku u čiju su crkvu nasilno upali  ujutro za vrijeme u mjestu Saint-Etienne-du-Rouvray, predgrađu grada Rouena na sjeveru Francuske.

U barbarskom pokolju na oltaru pokušali su zaklati i jednu časnu sestru, koja se do objave ovog teksta borila za život. Još jedna časna sestra i dvoje vjernika, koje su ubojice držali kao taoce, oslobođeni su nakon što je policija ubila dvojicu terorista.

- Prvo su ga prislili da kleči. On se pokušao obraniti. Ali onda je počela tragedija - ispričala je francuskim novinarima časna sestra Danielle, koja je uspjela pobjeći iz crkve na početku napada i koja je pozvala policiju. Teroristi su klali, uzvikivali “Allahu Akbar” (Bog je velik), govorili nešto što zvuči kao njihova propovjed na arapskom jeziku s oltara, a sve su to snimali video kamerom. Najnoviji u nizu ovoljetnih terorističkih napada u Europi šokirao je francusku i europsku javnost jer se radi o crkvi i jer je brutalno zaklan svećenik, što se nikad prije nije dogodilo u povijesti terorističkih napada ISIS-a li al-Qaid’e.

ISIS nam je proglasio rat

Ubijeni svećenik, otac Jacques Hamel, bio je u mirovini i služio je svetu misu jer je redovni župnik na godišnjem odmoru. Radi se o katoličkoj župi koja je donirala zemljište za lokalnu džamiju, otvorenu 2000., pišu francuski mediji. Na društvenim mrežama sinoć su mnogi katolici diljem svijeta poručivali “santo subito”, pozivajući na proglašenje ubijenog oca Jacquesa svetim, a poruke molitve i solidarnosti na Twitteru su bile popraćene oznakama #JeSuisPretre (ja sam svećenik) i #JeSuisCatholique (ja sam katolik).

- Suočeni smo s velikom prijetnjom. Daesh (ISIS) nam je proglasio rat i moramo se boriti u tom ratu svim mogućim sredstvima, poštujući vladavinu prava, koja nas čini demokracijom - rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, koji je ubrzo nakon pokolja u crkvi u predgrađu Rouena stigao u taj grad, inače njegov rodni grad. Francuska TV postaja I-Tele javila je poslijepodne da je jedan od dvojice napadača na crkvu bio poznat policiji i službama kao terorist.

Njegovo je ime Adel Kermiche (19), stanovao je u blizini crkve, 2015. je pokušao otputovati u Siriju kako bi se borio na strani ISIS-a, no uhićen je u Turskoj, sudilo mu se u Francuskoj zbog povezanosti s terorizmom, ali do izricanja presude pušten je iz pritvora u ožujku ove godine. Nakon puštanja, kojemu se tužiteljstvo protivilo, živio je s roditeljima i nosio je elektronski čip koji prati njegovo kretanje. Bilo mu dozvoljeno da izlazi iz kuće od 8:30 ujutro do 12:30 poslijepodne.

Iako je francuski predsjednik Hollande pozvao na zajedništvo, informacije o mogućim propustima sigurnosnih službi mogle bi i nakon ovog barbarskog napada ponovo potaknuti mučne rasprave i međusobne optužbe u francuskom društvu. Francuski premijer Manuel Valls bio je jučer užasnut i također je pozvao na zajedništvo.

- Cijela Francuska i svi katolici su ranjeni - poručio je Valls. - Stravično. Sve se radi kako bi se izazvao vjerski rat - komentirao je na Twitteru bivši konzervativni premijer Jean-Pierre Raffarin, pozvavši ipak vjernike da “ne padaju u zamku vjerskih ratova”. Papa Franjo osudio je ubojstvo svećenika u Rouenu “na najdrastičniji mogući način”, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi. - Posebno smo šokirani time što se ovo užasno nasilje dogodilo u crkvi, svetom mjestu gdje se proglašava Božja ljubav - rekao je otac Lombardi. Rouenski nadbiskup Dominique Lebrun izjavio je da “Katolička crkva nema drugo drugo oružje nego molitvu i bratstvo među ljudima”.

>> Napad u Münchenu: terorizam ili čin poremećene osobe?

Komentara 161

DU
Deleted user
11:14 26.07.2016.

Hvala Evropskoj komisiji, Merkelici i ostaloj bandi što nam je podarila terorizam i ono što nas još čeka. Hitler je bio sitan igrač u odnosu na njih.

MA
maklin
11:16 26.07.2016.

Willkommen refugees. Danke Merkel.

KV
kvatrić
11:29 26.07.2016.

Unaprijed znamo da se ne radi o muslimanskim teroristima, već muslimanskim psihičkim bolesnicima. Inače su duše od ljudi, ali evo malo otkačili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije