Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnici ogorčeni

Dva udarca državne administracije stradaloj Banovini - ostaje bez igrališta i potpora poduzetnicima

Ivan Janković
21.03.2022.
u 11:46

Reagirali gradonačelnik Gline, Ivan Janković i gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes.

Nažalost, još jednom država pokazuje da je maćeha Glini – objavio je na svom Facebook profilu gradonačelnik Ivan Janković pojasnivši kako im je stigla odbijenica za projekt uređenja igrališta za djecu i mlade u Gornjem Viduševcu, a sve zbog toga što od 2019. godine Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine nije reagiralo, unatoč obećanjima, na zahtjev za darovanjem jedne zemljišne čestice Glini.

„Ministarstvo turizma i sporta raspisalo je natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini. Uvjet je bio Glavni projekt i riješeni imovinsko pravni odnosi. Glavni projekt smo imali i njime predvidjeli uređenje igrališta za djecu i mlade u Gornjem Viduševcu. Nešto što se godinama željno iščekuje i što povećava kvalitetu života u Glini. Zahtjev za darovanje predmetne čestice stoji od 2019. godine u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Od preuzimanja vlasti molim usmeno, pismeno, na sastancima, na stožeru…. Cijelo to vrijeme slušam obećanja i onu poznatu „Bit će, bit će…“ da bi dva dana prije roka za prijavu stigao dopis od Ministarstva za koji su tvrdili da je dovoljan za prijavu.“ – rekao je nezavisni gradonačelnik Gline Ivan Janković koji je smatrao kako je time osigurano financiranje uređenja dječjeg igrališta što bi puno značilo ovom gradu, teško stradalo u nedavnom potresu.

No, stigla im je odbijenica od strane Ministarstva turizma i sporta „zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa“, unatoč tome što su iz drugog ministarstva tvrdili da je dati im dokument dovoljan da se projekt odobri. Tako je Glina ostala bez  1.457.637,83 kuna i dječjeg igrališta.

„Energija utrošena uzalud, još jedna propala prilika i još koja godina praznih obećanja. „ – zaključio je glinski gradonačelnik.
Nedavno je i Petrinja doživjela teški udarac od državne administracije.

Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je administrativnom odlukom je poništilo cijeli natječaj za financiranje projekata iz EU fondova za poduzetnike s područja Grada Petrinje. A već su  bili pregledali i ocijenili projekte, donijeli Odluke o financiranju za svaki od tih projekata, a poduzetnici su već imali i svojih troškova i ulaganja obzirom su mali informaciju o odobravanju financiranja projekata.

I petrinjska gradonačelnica, Magdalena Komes iz redova HDZ-a, je ogorčeno reagirala.

„Kao i brojni poduzetnici i sama sam zgrožena informacijom o poništenju natječaja "Razvoj poduzetništva u Gradu Petrinji - 2 faza". Odluka Ministarstva predstavlja nepopravljivu štetu poduzetnicima koji su uložili vrijeme i financijska sredstva u ovaj poziv, i to na području gdje svi trpimo izravne štete od katastrofalnog potresa, a posljedice i problemi nastali od tada gomilaju se u svakodnevnom poslovanju i do danas. Odluka dolazi nakon izdanih rješenja, te je izravan i nepopravljiv udar na imidž Ministarstva ali i cijele Vlade RH. Naposljetku i Grad Petrinja je nepovratno oštećen s odlukom koju smatram pogrešnom. Ako je u pozivu napravljena greška, odgovorni koji su sudjelovali u njenom donošenju moraju službenički odgovarati. Podizanjem pitanja odgovornosti osigurat će se da se ovakvi katastrofalni potezi usmjereni na štetu građana RH više nikada ne ponove! Mala je utjeha raspisivanje novih natječaja. Razočarana sam nebrigom onih koji su naše poduzetnike doveli u ovu situaciju! „ – napisala je Komes na svom Facebook profilu.

Video - Godišnjica potresa na Banovini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije