Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZAKON

Dužniku ovrha za alimentaciju svake godine

djeca
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
28.02.2014.
u 16:44

Ako roditelj tri mjeseca ne plati, Centar za socijalnu skrb preuzima plaćanje na sebe

Nakon rastave roditelja, djeca često trpe zbog neodgovornih očeva ili majki koji izbjegavaju plaćati alimentaciju. Novi Zakon o privremenom uzdržavanju, koji Ministarstvo socijalne politike i mladih danas šalje u javnu raspravu, taj će problem umanjiti.

S kamatama

Vrijeme u kojem dijete ne prima alimentaciju ili je prima samo u djelomičnom iznosu prepolovit će se, a istodobno, Zakon potiče neodgovorne na ispunjavanje obveze. Umjesto šest odnosno sedam mjeseci, po novome će se već nakon tri mjeseca neplaćanja ili djelomičnog plaćanja alimentacije moći aktivirati mehanizmi da dijete od države dobije privremeno uzdržavanje.

– Za to je potrebno da roditelj s kojim dijete živi dođe u Centar za socijalnu skrb i obavijesti ih da onaj drugi ne plaća alimentaciju. Centar pokreće privremeno uzdržavanje za dijete – kažu u Ministarstvu socijalne politike i mladih, napomenuvši da se pritom saslušava i roditelj-dužnik pa ga se može potaknuti na plaćanje, osobito kad čuje da će na kraju svoju obvezu morati platiti s kamatama. Također, roditelj s kojim dijete živi obvezan je pokrenuti postupak na sudu protiv dužnika.

Centar određuje privremeno uzdržavanje za dijete, koje iznosi 50% od minimalnog iznosa potrebnog za mjesečno uzdržavanje djece prema različitim dobnim skupinama. Svake godine objavljuje ga Ministarstvo, a ove je to iznos između 466 i 603 kune. Taj se iznos neće umanjiti ako roditelj obveznik uzdržavanja, s namjerom da spriječi ovrhu, povremeno uplati djetetu npr. nekoliko stotina kuna, odnosno iznos manji od iznosa privremenog uzdržavanja.

– Ta će mjera spriječiti manipulativno ponašanje roditelja obveznika, zbog kojeg dijete nije moglo ostvariti pravo na privremeno uzdržavanje. Recimo, taj roditelj uplatio bi 100-200 kuna i zbog toga dijete ne bi moglo sljedećih sedam mjeseci od države dobiti privremeno uzdržavanje – objašnjavaju u Ministarstvu.

Brzo će tražiti povrat

Država će promptnije tražiti i povrat novca. Svake godine Centar će poslati obvezniku rješenje o iznosu koji je država uplatila za uzdržavanje njegova djeteta, dakako s kamatama, a to će ujedno biti i ovršna isprava kojom će Državno odvjetništvo pokrenuti ovrhu. Dosad je država takve slučajeve utuživala svake tri godine.

Komentara 4

DU
Deleted user
07:04 01.03.2014.

onda uvedite ovrsne isprave kada roditelj ne moze vidjati djecu jer majka neda (ne službeno ali formalno je tako)

MR
mrnmarina
18:12 28.02.2014.

Zanima me da li je tko dobio pomoć od CZSS, kada je moj bivši prestao plaćati, na CZSSU su mi rekli da oni tu ništa ne mogu, jer oni nikada ništa ne mogu...Dobila sam savjet da je bolje da gaa prijavim policiji, jer je neplaćanje alimentacije kazneno djelo. Na policiji isto ništa ne mogu, čak ni nazvati dotičnog pa ga upozoriti da je u prekršaju. Kao i u svemu ostalom brigo moja pređi na drugoga. Na kraju sam morala platiti odvjetnika da mu napravi ovrhu na plaću, jer ne plaća već godinu dana, a i prije toga se pravio lud i plaćao kako mu se prohtije. Nikada, ali baš nikada njega nisu pozvali na razgovor, djecu i mene jesu, iako djeca žive sa mnom a tata više ne pita za njih jer ima novu obitelj. Nakon svih pokušaja da nešto riješim, napisala sam pismo Opanki i opisala višegodišnju sapunicu sa bivšim i CZSS. Od Ministarstva socijalne skrbi sam dobila savjet da se obratim CZSS. Mogu oni donijeti milijun zakona, zakon postoji i sada samo što nadležne nije briga. A dijete jede svaki dan, ide u školu, želi ići na slobodne aktivnosti....a to se plaća novcem.

JE
jedinica
04:12 10.05.2015.

šta napraviti ,a sve sam poduzela...otac vidi svoje dijete 6 puta godišnje po par sati, u radnom je odnosu al na crno,stvara novi život sa drugom ženom i čeka prinovu? Djetetu je 8 godina,niko ga i ne poznaje,još od vrtićaća a o školi da i ne spominjem.Vlastiti stan koji je većim dijelom kupljen na kredit ne mogu da isplaćujem jer ne primam alimentaciju.Morala sam ga dati u najam i vratiti se obitelji.Kako tome stati na kraj...kako platiti odvjetika,kako dijete školovati,bezbrižno se ponašati,ima li kraja ovome?Centar isplaćuje 500 kn,nedaj Bože da se Ja razbolim,šta onda.?Prosit,krast,onda bi rekli kakav ste to primjer djetetu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije