Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRISANJE IZ ŽIVOTA

Godinama nisi pitao za sinove pa sam te izbrisala kao oca

obitelj, razvod, nasilje, dijete
Foto: Thinkstock
1/2
29.01.2014.
u 19:00

Sve je više postupaka u kojima roditelji traže da se onog drugog liši skrbi zbog nebrige

Otac joj je otišao prije nego što se rodila i otad je nikad nije vidio niti je osam godina izrazio želju da je vidi, napisala je majka u prijedlogu sudu da se oca njihove djevojčice liši roditeljske skrbi. Razveli su se kad je imala godinu dana jer se po zakonu roditelji ne mogu razvesti dok dijete ne napuni godinu dana. Sud je presudio da će malena živjeti s majkom i da je otac dužan plaćati alimentaciju, no nije plaćao ništa pa je u kaznenom postupku prije nekoliko godina uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine uz obvezu da plati dospjele rate alimentacije. Djevojčičina majka nema nikakav kontakt s njegovom obitelji niti je, navela je sudu, itko od njih pokazao interes za dijete. Tijekom postupka u zagrebačkoj Palači pravde nije mu se moglo ući u trag jer mu je boravište i prebivalište nepoznato. Presuđeno je da se lišava roditeljske skrbi.

Ovaj slučaj pokazuje da nisu samo zlostavljači djece ti koji mogu trajno izgubiti roditeljsku skrb, pravo da ih viđaju i odgajaju. Očevi ili majke koji se nakon razvoda ili izvanbračne veze financijski i emocionalno ne brinu za djecu koja žive s njihovim bivšim partnerima, ne posjećuju ih, ne pitaju ih kako žive, moraju biti svjesni da mogu biti trajno izbrisani kao roditelji. Zadnjih godina sve je više postupaka u kojima jedan roditelj traži da se drugog roditelja liši skrbi jer ne viđa dijete, ne plaća alimentaciju i ni na koji se način ne brine za dijete.

Svijest se mijenja

Anonimizirane presude u kojima je posve zaštićen identitet roditelja i djece, koje smo dobili na uvid, pokazuju da roditeljima koji se brinu za dijete više nije bauk zatražiti od suda da se drugog roditelja koji je potpuno odsutan iz djetetova života liši skrbi. Društvena svijest se mijenja i roditelji koji žive s djecom i brinu se za njih ne žele da djeca jednog dana naslijede dugove roditelja koji se nikad nije brinuo za njih ili da se povlače po sudu i dokazuju da nema pravo u starosti tražiti uzdržavanje. Baš to su neke majke u zagrebačkoj Palači pravde navodile kao razlog zbog kojeg su pokrenule postupak lišenja skrbi jer djecu žele jednog dana poštedjeti eventualnih obveza prema takvim očevima i mogućnosti da naslijede njihove kredite i dugove.

– Iz godinu u godinu raste broj postupaka u kojima jedan roditelj traži lišenje skrbi drugog zbog nebrige za dijete, neplaćanja alimentacije. Roditelji su danas osvješteniji i boje se da će dijete možda jednog dana biti u obvezi uzdržavati roditelja koji se nikad nije brinuo za njega. Nakon što se roditelj liši skrbi, gubi prava na susrete s djetetom, pravo na odgoj djeteta i sudjelovanje u njegovu životu, ali obveze mu ostaju. I dalje je dužan plaćati alimentaciju, a kad jednog dana umre, dijete ne gubi pravo na nasljedstvo – kaže voditeljica grupe za obiteljske sporove u Palači pravde, sutkinja Marina Parać Garma.

Ako se promijene...

Lišenje skrbi očeva češće traže majke jer najveći broj djece razvedenih roditelja i djece iz izvanbračnih veza, njih oko 85 posto, živi s majkama. Naime, iako danas više očeva traži da djeca žive s njima i uključeniji su u brigu o djeci nego starije generacije, još je mali broj očeva koji traže da djeca žive s njima u odnosu na one koji se dogovore da djeca žive s majkom.

No i kad su roditelji lišeni skrbi, mogu tražiti da im sud vrati to pravo. Odvjetnica Dafinka Večerina kaže da roditelj koji je lišen skrbi može tražiti vraćanje prava na roditeljsku skrb ako su se prilike promijenile, ako počne nazivati dijete, viđati se s njim i brinuti se za njega.

Komentara 9

Avatar AligatorXO
AligatorXO
19:59 29.01.2014.

Draga moja autorice ovog članka, da vidimo koliko ste nepristrani pa sada napišite članak o problemima s kojima se očevi kojima je oduzeta obitelj susreću. Pođite od toga da napravite analizu kroz sve institucije koje sudjeluju u rastavi braka, tkoo u njima donosi mišljenja, sudove i odluke.

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
19:57 29.01.2014.

Opet teška tema...

FI
fiona13
21:59 29.01.2014.

Bilo bi jako lijepo da autorica članka napiše isto tako priču o majkama manipulatoricama kod kojih su djeca i ispiranju mozga toj istoj djeci koju otuđi od njihova vlastita oca kad dođe do razvoda. Jer otac koji je do tad bio dobar otac i suprug,odjednom to više nije. A sudovi,centri i svi su uglavnom i većinom na strani majke koja odmah i u startu dobiva privremeno skrbništvo nad djecom dok se sve ne riješi.ako se roditelji drugačije ne dogovore,a uglavnom se ne dogovore.Rijetki su civilizirani i normalni razvodi,jer uvijek jedna strana nije za razvod,i svoje frustracije rješava preko djece,bavi se ucjenama jer ima tu mogućnost,jer djeca su ipak kod majke... Najsmješnije mi je kad čujem da majka kaže,pa ja sam sve učinila da dijete usmjeravam pozitivno prema ocu,ali ono ne želi ići kod njega,ne želi ga ni vidjeti ni čuti,pa dajte se zapitajte svi skupa,da je to stvarno tako,onda mnogi očevi koji nisu mogli ostvariti svoja roditeljska prava koja su im na papiru zagarantirana,ne bi muku mučili sa majkama po centrima,odlazili na policiju prijaviti da im ne da viđati djecu,a one uvijek imaju spreman odgovor na sve koji se uvažava.Neka mi netko odgovori kako jedan otac svoje kćeri nije mogao vidjeti nijedanput a bili su kao roditeelji pod nadzorom centra za socijalnu skrb,kako djelatnici centra nisu uspjeli dogovoriti ni jedan susret u prisustvu socijalne radnice ,oca i djece. Pa lako,jer se u većini slučajeva vjeruje sve majkama,rade veze i poznanstva od centra do suda i da moguće je da otac svoju djecu ne vidi godinama,jer institucije ne rade svoj posao.Kad bi centar rekao majci da neće dobiti alimentaciju za djecu ako otac ne bude redovno viđao svoju djecu,vidjeli bi itekakvu razliku,kako bi te majke našle načine da svakog drugog vikenda djeca budu kod oca,u to budite sigurni,same bi ih gurale i trudile se da ne govore ružno o očevima te iste djece,ali mi smo takva država samo se priča a ništa se ne radi,Zakon se ne sprovodi..Pitajte očeve koji su se odlučili razvesti od svojih supruga,ne bitno iz kojih razloga,a čije se supruge koje nisu bile za rastavu braka,svete preko jedinog čega mogu,a to su djeca. I očevi vole svoju djecu,ako se razvode od supruga ne razvode se od djece,to su njihova djeca isto kao i njena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije