Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zahtjev MUP-a prema liječnicima

Duševni bolesnici pod posebnom paskom policije

Policija
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/4
24.08.2019.
u 11:24

Zbog pojave radikalizacije osoba s duševnim smetnjama u svim zemljama Europe, hrvatska policija traži dodatnu suradnju s liječnicima

Nejasnoće oko podataka pacijenata koje liječnici moraju slati policiji kad je riječ o promjenama zdravstvenog stanja nisu riješene, a već se gomilaju nove. Najnoviji zahtjev policije za suradnju u prevenciji i suzbijanju terorizma koji su dobili sredinom kolovoza, liječnici nisu dobro primili, a neki kažu da ga doživljavaju kao “doušničko vrbovanje protiv pacijenata” te upozoravaju i na mogućnost zloupotrebe. Tako stoji u dopisu od 9. kolovoza koji je ravnateljstvo osječkog Doma zdravlja dobilo od policije.

Analizom evidentiranih sigurnosnih rizika “utvrđena je pojava radikalizacije osoba s duševnim smetnjama u RH. Taj je fenomen prisutan u svim državama Europe i ukazuje na potrebu preventivnog djelovanja i pravovremenog otkrivanja takvih sigurnosnih događaja jer utvrđen je značajan postotak osoba s evidentiranim duševnim smetnjama koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija”.

U nastavku se navodi: “Slijedom navedenog, molimo vas da o sadržaju ovog dopisa obavijestite sve liječnike obiteljske medicine na području Osijeka kao i liječnike koji rade u ustanovama za osobe s duševnim smetnjama na području grada Osijeka. Također vas molimo da u vezi s osobama koje su upoznate sa sadržajem ovog dopisa najkasnije do 1. 9. 2019. godine ovoj PP dostavite podatke o imenu i prezimenu liječnika, adresi ordinacije te telefonskom broju ordinacije, a sve radi pravovremenog izvješćivanja i uspostavljanja kontakta te daljnje suradnje.

Također, pri upoznavanju sa sadržajem ovog dopisa liječnicima je potrebno skrenuti pozornost da u slučaju utvrđivanja opisanog indikatora ponašanja kod osoba o istome treba žurno izvijestiti PU osječko-baranjsku radi daljnjeg pravovremenog postupanja”, stoji u dopisu policije.

Narušavanje povjerenja

U osječkom su Domu zdravlja rezignirani.

– Dat ćemo im podatke koje traže, ali što dalje, nije jasno. Zar bi liječnici trebali proučavati tko od pacijenata ima terorističke ideje u glavi? – kaže dr. Nataša Stanišić, zamjenica ravnatelja DZ-a.

Za predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Krešimira Luetića policijski zahtjev je nejasan jer ne daje pojašnjenje o kakvoj vrsti suradnje se radi, što ona podrazumijeva te zašto su upravo liječnici obiteljske medicine izdvojeni kao osobe koje mogu najkompetentnije procjenjivati i vještačiti sigurnosni rizik osoba s duševnim smetnjama u svrhu prevencije i suzbijanja terorizma.

– U traženju se ni na koji način ne spominju odredbe Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama koji propisuje situacije u kojima se podaci o osobi s duševnim smetnjama mogu otkriti i bez njezina pristanka, ako je to u javnom interesu ili interesu druge osobe koji preteže nad interesom čuvanja tajne. Navedeni zakon naglašava i potrebu zaštite prava i dostojanstva osoba s duševnim smetnjama budući da se radi o iznimno osjetljivoj populaciji prema kojoj liječnici trebaju pažljivo postupati, izgraditi odnos povjerenja i raditi na sprečavanju stigmatizacije takvih pacijenata – kaže dr. Krešimir Luetić i podsjeća da je dosadašnja obveza izabranih liječnika u pogledu izvještavanja o promjenama zdravstvenog stanja pacijenata (oružje, promet,…) pokazala niz slabosti te da nisu upoznati sa sličnom praksom u drugim europskim državama.

Takve obveze načelno narušavaju povjerenje između liječnika i pacijenata, a upravo je povjerenje iznimno važno u obavljaju liječničke djelatnosti odnosno procesu liječenja.

Prava bolesnih

Ministar zdravstva Milan Kujundžić suzdržao se od komentiranja kazavši da će taj dopis prvo dati pravnoj službi na analizu, da će oni konzultirati i psihijatre pa će tek onda on donijeti stav.

Od MUP-a smo također tražili da pojasni tu suradnju, no zbog kratkoće roka nisu nam mogli jučer odgovoriti pa ćemo njihovo pojašnjenje naknadno objaviti.

U članku 21. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama regulira se zaštita tajnosti podataka i medicinska dokumentacija. Tako stoji da je svatko tko na temelju tog Zakona postupa prema osobi s duševnim smetnjama, dužan čuvati kao tajnu sve što sazna o njoj tijekom postupanja, a otkriti je može samo uz pisani pristanak osobe s duševnim smetnjama. Međutim, stoji dalje, pristanak osobe s duševnim smetnjama nije potreban ako je riječ o saznanju koje je potrebno otkriti u javnom interesu ili interesu druge osobe, koji preteže nad interesom čuvanja tajne.

A javnim interesom ili interesom koji preteže nad interesom čuvanja tajne smatra se: otkrivanje saznanja da osoba s duševnim smetnjama priprema počinjenje težeg kaznenog djela, zaštita javnog zdravlja i sigurnosti na temelju posebnog zakona te sprječavanje izlaganja druge osobe ozbiljnoj i izravnoj opasnosti za njezin život ili zdravlje.

Nedavno objavljeni godišnji izvještaj Europola o terorizmu i procjeni terorizma za 2019. godinu spominje i mentalne zdravstvene teškoće kao faktor koji pridonosi složenosti problema terorizma, u čemu se može tražiti polazište za najnovija postupanja, ali nova pravila bi svi dionici u sustavu trebali zajednički i pažljivo utvrditi. 

Obrazac koji liječnik mora popuniti da bi obavijestio o promjeni zdravstvenog stanja pacijenta koja bi mogla utjecati na njegovu sposobnost rukovanja vozilom ili oružjem odnedavno se donekle promijenio.

– Prije se u tom obrascu nije tražila dijagnoza pacijenta koja je dovela do promijenjenog zdravstvenog stanja. To je značilo da je pacijent mogao biti poslan na ponovljeni pregled koji možda, teoretski, i ne bi utvrdio to novonastalo stanje. Sada se, međutim, traži i dijagnoza – otkrila nam je dr. Nataša Stanišić.

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar Syssko
Syssko
11:42 24.08.2019.

Poštovana gospodo iz policije TISUĆE vam ih potencijalnih terorista iz Bosne prolazi kroz poroznu granicu, šeću državom ko turisti,neprimjetno dok ih Slovenija ne uhvati na svojoj granici i još su sasvim sigurno NE CIJEPLJENI a znamo kakva hajka je na cijepljenje! Takvi koje bi naši doktori mogli prijavit doktori niti ne vide a kamoli da ih mogu prijavit!

KO
Kora
12:06 24.08.2019.

Ispada da će liječnici biti produžena ruka policije.

SE
sebaa
11:50 24.08.2019.

Pol Hrvatske pod prismotrom :-))))))))))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije