Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik Petrinje

Dumbović o otkazanom Festivalu ojkača: Ovo je veliki korak unazad

Darinko Dumbović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
24.08.2018.
u 15:38

Prije nekoliko dana naši sugrađani Bošnjaci su u istom tom Hrvatskom domu, slavili Bajram, pjesmom, u veselju, sa svojim sugrađanima. Žao mi je da i srpska zajednica nije dobila istu mogućnost, kaže Dumbović.

Pali smo na ovom ispitu, ali trebamo se dići i ići dalje… Ponekad je to teško, ali i mi moramo to činiti u našem gradu, ako ne zbog sebe, onda zbog naše djece i unuka i budućnosti Petrinje - komentar je gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića na najavljenu odgodu 3. festivala ojkače koji je trebao biti održan u subotu u Petrinji.

- Petrinja je uvijek bila multinacionalni i multikulturalni grad, bez obzira na velike ratne traume iz Domovinskog rata. Uvijek smo se ponosili svojom kulturom, tradicijom, običajima, ali smo nastojali da i naši sugrađani drže do svojih običaja i kulture. Prije nekoliko dana naši sugrađani Bošnjaci su u istom tom Hrvatskom domu, slavili Bajram, pjesmom, u veselju, sa svojim sugrađanima. Žao mi je da i srpska zajednica nije dobila istu mogućnost… za mene je to veliki korak unazad, poraz demokracije i ljudskih prava i sloboda - ističe gradonačelnik iz redova reformista dodavši kako smatra da je propuštena prilika za daljnju pomirbu i jačanje poljuljanog povjerenja.

VIDEO Mara Vilus (Prosvjeta Petrinja) i Darko Dumbović (Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Petrinja) o otkazu festivala:

- Razumijem branitelje, obitelji poginulih i stradalih jer i sam dolazim iz obitelji u kojoj je smrt 19-godišnjeg hrvatskog branitelja ostavila veliku prazninu i tugu. Branitelji su skupina koja je sigurno povrijeđena i svoje osjećaje ispoljavaju, a ja ću uvijek stati iza toga da hrvatskim braniteljima nitko ne može oduzeti njihova prava, ali i nikome drugome tko čuva svoje vrijednosti, kulturu i tradiciju. Demokratski je izražavati svoje nezadovoljstvo, ali to nam ne daje pravo getoizirati jednu manjinsku zajednicu, bez obzira na tešku blisku prošlost, koju ne treba zaboraviti - dodao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. 

Najavljeni Festival ojkača odgođen je zbog odustajanja od nastupa 12 od 13 prijavljenih društava koja su trebala sudjelovati, a sve zbog traženja braniteljskih udruga da se zabrani održavanje festivala u Petrinji. 

Pogledajte video - Najveći sajam u Hrvatskoj

Komentara 28

VE
verica2
21:19 24.08.2018.

Kako gradonačelniku i bilo kome nije jasno da branitelji imaju pravo izraziti svoje mišljenje, a organizator ga može ili ne mora uzeti u obzir. U ovom slučaju organizator nije otkazao grupama, već su grupe odustale. Osim toga, budući da jee samo jedna grupa "ojkača" iz Hrvatske i da ojkanje nema tradiciju u Petrinji, nije jasno zašto je upravo taj grad odabran održavanje festivala.

DU
Deleted user
20:19 24.08.2018.

u hrvatskom domu mogu ojkati samo thompson i njegova tri zuba u glavi!

DB
db123
20:03 24.08.2018.

Kad nas branitelj Marko ,gjka onda idu na zadnje noge ne odgovara im, on ojka u svojoj hrvatskoj za koju se zrtvovo pjesmom,zivotom, mitraljezom to im smeta ne podnose hrvatsko kome smeta tude neka trazi svoje ali ne tamo gdjee smetas drugog. Vidite bezobrazluk na visokom nivou, to nesmeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije