Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah i nesigurnost

Zbog otkazivanja nastupa 12 skupina odgođen Festival ojkača u Petrinji

ojkanje
Foto: Marko Prpić/Pixsell
24.08.2018.
u 09:52

SKD Prosvjeta u Srpsko narodno vijeće poslalo pismo UNESCO-u upozoravajući na ovaj slučaj.

Nakon što je 12 od 13 prijavljenih skupina koji su trebali nastupiti na trećem Festivalu ojkača u Petrinji otkazalo svoje nastupe, organizatori su odlučili festival odgoditi za studeni.

"Na trećem Festivalu ojkača je trebalo nastupiti 13 grupa, a odmah nakon prvih tiskovnih konferencija braniteljskih udruga i zahtjevima za odgodom Festivala, svoj dolazak na Festival ojkača otkazale su dvije grupe iz Srbije, a potom je svoj dolazak otkazalo i 10 grupa iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Zbog toga smo primorani odgoditi održavanje trećeg Festivala ojkača u Petrinji u subotu 25. kolovoza za drugi, novi termin i to početkom studenoga ove godine“, stoji u priopćenju organizatora festivala, SKD Prosvjete pododbora iz Petrinje, kojeg potpisuje Mara Vilus.

Mara Vilus dodaje kako je zajedno s članovima Organizacijskog odbora tijekom prošlog vikenda obišla sva sela, postavljali su plakate i dijelili pozivnice predstavnicima srpske zajednice. 

- U velikoj većini ljudi su uplašeni i ne usude se doći u Petrinju na treći Festival ojkače, a ni oni koji žive u samom gradu, da ne bi imali neugodnosti. Oni imaju informaciju da je treći Festival ojkače u Petrinji zabranjen, od Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata i i političkih stranaka desno orijentiranih HSP-a i ostalih njima sličnih iz Petrinje. Nastojali smo ih razuvjeriti, ali strah i nesigurnost je prisutna i dalje - napominje Vilus u priopćenju.

Prosvjeta podsjeća i na događaje iz 2015. godine s prvog Festivala ojkača.

- Dva sata prije održavanja prvog Festivala, Koordinacija udruga proisteklih i domovinskog rata Petrinje, protestirali su kod tadašnje zamjenice gradonačelnika, Svjetlane Lazić, da otkažemo šetnju kroz park, da se ne pojavljujemo u povorci. Za vrijeme priprema i održavanja prva dva Festivala organizatori i izvođači programa, doživljavali su niz prijetnji, kao i pritisaka na izvođače i javnost tko i kada smije odnosno ne smije pjevati; to su provokacije, vrijeđanja, pokušaj omalovažavanja, ružnih psovki upućenih izvođačima, zastrašivanja, ometanja izvođenja programa, čak i uništavanja imovine izvođača, tj, kamenovanje i razbijanje automobila sudionika na drugom Festivalu iz BiH. Policiju taj sudionik nije obavještavao zbog straha, nastalu štetu sam je snosio - ističe organizator Festivala pojasnivši kako je na prvom festivalu sudjelovalo 20 skupina, za drugi je već broj skupina bio smanjen na 15 jer neki odustaju, a 2017. festival nije održan.

Podsjetimo, nakon najave kako bi se treći festival ojkača u Petrinji trebao održati 25. kolovoza braniteljske udruge s područja Petrinje tražili su da se taj festival ne održi u tom gradu smatrajući da to nije tradicija tog područja. Zbog toga je SKD Prosvjeta u Srpsko narodno vijeće poslalo pismo UNESCO-u upozoravajući na ovaj slučaj, a temeljem toga što je ojkanje upisano u Registar kulturnih dobara RH - Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara te na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. 

Pogledajte video - Najveći sajam u Hrvatskoj


Ključne riječi

Komentara 60

Avatar bodavica
bodavica
12:12 24.08.2018.

10 grupa iz BIH, 2 grupe iz Srbije i tek jedna grupa iz Hrvatske i sad vas pitam kakve to ima veze sa Hrvatskom!!!!!

JA
Jania
11:46 24.08.2018.

Srbi iz Prosvjete i SNV-a pišu UNESCU zbog ojkanja?!?!. Imaju iskustva. Sigurno su pisali i dok su raketirali dubrovački Stradun i šibensku Katedralu.

Avatar rubinet
rubinet
11:45 24.08.2018.

odgodite do 2784. godine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije