Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gore ne može

Duhanci zbog obilne kiše i niske otkupne cijene na koljenima

duhan
Foto: Duško Mirković/Pixsell
03.11.2014.
u 09:19

Cijena duhana nije se mijenjala punih 20 godina. Daju nam 8,20 kuna za treću klasu, što uz kunu i pol dodatka na kraju ispadne oko deset kuna po kilogramu suhog lista. Proizvodnja u takvim uvjetima jednostavno se ne isplati – kaže Antun Pavlović iz Podgorja kod Požege, koji duhan uzgaja punih 25 godina

Ovu godinu proizvođači duhana neće pamtiti po dobru. Proizvođačima iz Slavonije i Podravine kiše su nanijele štetu od gotovo 9 milijuna kuna. Procjenjuje se kako će ukupni ovogodišnji urod biti oko 7.760 tona, oko 800 tona manji od planiranog. Iz Hrvatskih duhana javljaju kako je dosad otkupljeno nešto više od 50 posto proizvedenog duhana, uz prosječnu cijenu od 11,26 kuna po kilogramu, a na tu će cijenu proizvođači od države dobiti poticaj od 6,40 kuna.

Neki kooperanti, međutim, tvrde kako ti podaci nisu točni.

- Cijena duhana nije se mijenjala punih 20 godina. Daju nam 8,20 kuna za treću klasu, što uz kunu i pol dodatka na kraju ispadne oko deset kuna po kilogramu suhog lista. Proizvodnja u takvim uvjetima jednostavno se ne isplati – kaže Antun Pavlović iz Podgorja kod Požege, koji duhan uzgaja punih 25 godina.

Ovaj uzgajivač je duhan sorte virginia posadio na četiri i pol hektara, a prinosi se kreću oko dvije tone po hektaru. Na jednoj parceli veličine hektara zbog natopljenosti ove godine uopće nije mogao posijati duhan. Polovicu prihoda troši na plin, koji je poskupio. Zbog svega toga kaže kako će, ako se nešto uskoro ne promijeni, do kraja ove godine zatvoriti svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Uopće ne strahuje od moguće prodaje Tvornice duhana Rovinj od strane Adrisa. Gore nego što je sada, kaže, ionako ne može biti, jer zaradom i sada jedva pokriva troškove.

- Čuo sam da se u Srbiji duhan otkupljuje za više od 20 kuna po kilogramu, iako su gnojivo i repromaterijal ondje četiri do pet puta jeftiniji. Naši proizvođači su prezaduženi, pa se mnogi odlučuju za rad na crno. Ja to neću raditi, radije ću odustati – zaključio je Pavlović. 

>> Sedmerac 'pao' s 370 kilograma rezanog duhana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije