Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTITE SE OD DECIBELA

Dubrovnik kaznio prve ugostitelje: Krenula borba protiv buke, izdane kazne od 5 do 12 tisuća kuna

Pravo "bablje ljeto" u centru Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
07.10.2022.
u 23:00

Ako prekršitelj ponovi prekršaj treći put, trajno će mu se oduzeti pravo korištenja javne površine, što znači da je Grad Dubrovnik zaista odlučio stati na kraj prekomjernoj buci koja uvelike otežava život stanovnicima stare gradske jezgre, ali i brojnim gostima.

Grad Dubrovnik kaznio je prve ugostitelje kod kojih je zabilježena povišena razina buke. Prije toga, Grad je usvojio je Plan upravljanja, u kojem se kao jedan od bitnih ciljeva ističe smanjenje emitiranja buke u povijesnoj jezgri te je donesena Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom je Komunalnom redarstvu Grada Dubrovnika dodijeljen nadzor nad provedbom odluke o zaštiti od buke na otvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima. Gradski Odsjek za komunalno redarstvo angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke te je krajem rujna 2022. godine u razdoblju od 21.30 do 22.30 sati izvršeno mjerenje razine buke na javnim površinama.

Objavili prekršitelje

Iz Grada Dubrovnika izvijestili su da je utvrđeno kako je pet ugostiteljskih objekata bilo u prekršaju.

– Reproduciranjem glazbe putem elektro-akustičnih uređaja prouzročili su buku i prekoračili dopuštenu jačinu zvuka u zoni mješovite, pretežno stambene namjene od 55 decibela [dB(A)] čime su počinili prekršaj iz Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika – precizirali su iz Odsjeka za odnose s javnosti. Objavili su i popis prekršitelja, odnosno ugostiteljskih objekata koji su na javnim površinama puštali glazbu glasniju od dopuštene. A to su Irish Pub Karaka (izmjerena razina buke bila je 79,2 decibela), potom Mr. Goodlife (73,4 db), Mama's (71,0 db), Pub Le Petit Belge (70,8 db) i Casablanca (65,9 db).

Bit će kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 kuna koja je propisana za pravnu osobu dok će odgovorna osoba morati platiti 2000 kuna. A kazna od 5000 kuna bit će izrečena vlasniku obrta u slučaju da je riječ o ugostitelju obrtniku. No osim toga bit će biti kažnjeni oduzimanjem javne površine na sedam dana ako je riječ o prvom prekršaju, odnosno 30 dana ako im je to drugi prekršaj. Ako prekršitelj ponovi prekršaj treći put, trajno će mu se oduzeti pravo korištenja javne površine, što znači da je Grad Dubrovnik zaista odlučio stati na kraj prekomjernoj buci koja uvelike otežava život stanovnicima stare gradske jezgre, ali i brojnim gostima.

– Time je Grad Dubrovnik započeo punu primjenu odluke o buci te će sustavno kontrolirati sve ugostiteljske objekte, posebno one u povijesnoj jezgri, a sve kako bi se kvaliteta života naših sugrađana, narušena reproduciranjem glazbe koja je glasnija od dopuštenih vrijednosti, povećala u odnosu na dosadašnje stanje. Očuvanje ''živog grada'' jedan je od naših prioriteta, a jedan od osnovnih koraka sustavnog promišljanja i planiranja u tom smislu bilo je donošenje Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a "Starim gradom Dubrovnikom", prvi takav dokument namijenjen ukupnom povijesnom urbanom krajoliku Dubrovnika, ujedno i prvi takve vrste u RH. Ovom odlukom ponajprije smo u fokusu imali stanare povijesne jezgre. To je prostor u kojem ljudi žive i moraju moći noću odspavati da bi ujutro mogli odmorni krenuti na posao – kaže Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika, koja dodaje da nizom mjera žele revitalizirati staru gradsku jezgru. Upravo rekonstruiraju jednu povijesnu palaču u kojoj će biti smještena nova škola. Potiču tradicijske obrte koji posluju u zidinama te im pomažu da budu konkurentniji u ukupnoj ponudi koja je uglavnom usmjerena na turiste.

Više mjesta pješacima

– Grad Dubrovnik ne može utjecati na korištenje privatnog vlasništva, primjerice limitiranjem broja apartmana za iznajmljivanje. To možemo i činimo s prostorima u vlasništvu Grada pa smo smanjili javne površine koje smiju biti zauzete stolovima ugostiteljskih objekata i tako proširili pješačke koridore, ali smo se odrekli i dijela profita od najamnine javnih površina – izjavila je Marijana Aksić Vitković. 

VIDEO: Zalazak u Vukovaru

Komentara 1

TO
tolitol
23:06 07.10.2022.

Protiv sam kažnjavanja, ali ovo je nasušno potrebno. Ako hoćeš privlačiti goste glasnom glazbom, investiraj u zvučnu izolaciju. Nadam se da će se ova incijativa iz Dubrovnika proširiti po čitavoj Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije