Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Zbog globalne gospodarske recesije, štednja i u dubrovačkoj zračnoj kompaniji

Dubrovnik Airline 20 posto smanjio plaće djelatnicima

02.12.2008.
u 15:34

DUBROVNIK – Posljedice globalne ekonomske krize na sebi su osjetili i djelatnici dubrovačke zrakoplovne kompanije Dubrovnik Airline. Naime, uprava ove tvrtke odlučila je da zimskih mjeseci svim djelatnicima plaće budu 20 posto manje.

Propao hadž
– Zbog ekonomske krize, ali i toga što nam je ove godine propao angažman u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kamo smo svake godine prevozili vjernike na hadž, odlučili smo se za linearno smanjenje plaća svim našim djelatnicima, od čistačice do direktora. Plaće će biti smanjenje 20 posto i to od 1. prosinca do 31. ožujka sljedeće godine da bi se nakon toga plaće vratile na nivo prije ovog smanjenja – riječi su direkota tvrtke Dubrovnik Airline Zena Singera koji je rekao kako ovakva odluka uprave nije iznenađujuća.

– Čarter zrakoplovstvo u zimskom razdoblju ima velike probleme s likvidnošću. Kada nam se dogodilo ovo otkazivanje boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i to u trenutačnoj svjetskoj krizi, morali smo poduzeti neke korake kako bismo uštedjeli nešto novca. Za razliku od drugih kompanija, mi se nismo odlučili na otpuštanje zaposlenika, nego na linearno smanjenje plaća svima dok ne dođu bolji dani – izjavio je Singer.

Dodao je da je, usprkos ovoj odluci, Dubrovnik Airline i ove godine pozitivno poslovao.

– Imali smo ove godine i dosta poteškoća sa zrakoplovima za koje nismo mi krivi, ali su nam donijeli velike financijske izdatke – rekao je Singer.

Oko 200 zaposlenih
Inače, Dubrovnik Airline zrakoplovna je kompanija osnovana prije malo više od četiri godine. Ideju za utemeljene ove tvrtke dobio je baš Reno Singer, a vlasnik je ugledna brodarska kompanija Atlantska Plovidba. Dubrovnik Airline u svojoj floti ima 5 zrakoplova s kojima obavlja čarter letove po cijeloj Europi i šire, a zaposleno je oko 200 osoba na različitim funkcijama.

Ovu će zimu svi zaposleni teško proživljavati, jer im je ovim sezonskim smanjenjem plaće praktično oduzeta cijela jedna plaća. No uprava tvrtke svoju odluku temelji na globalnoj financijskoj krizi, a radnici su o smanjenju svojih prihoda doznali preko upućenog im dopisa. U njemu je pisala samo obavijest o smanjenju, bez bilo kakvih opcija.


Bez šestog zrakoplova

Dubrovnik Airline ove je godine namjeravao kupiti još jedan zrakoplov te tako povećati flotu na šest zrakoplova srednjeg dometa. No budući da je isporuka tog zrakoplova nije mogla biti obavljena do 1. kolovoza ove godine, Dubrovnik Airline odustao je od te kupnje. Inače, zrakoplovi ove tvrtke nose imena po dubrovačkim tvrđavama – Revelin, Sveti Ivan, Lovrijenac, Minčeta i Bokar, a osoblje nosi uniforme po uzoru na konavosku nošnju. (ef)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije