Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktivna sudionica

Dubravka Šimonović: RH prvi put ravnopravno kreira stavove EU prema UN-u

Foto: Snježana Herek
1/3
13.03.2014.
u 19:27

S hrvatske strane skupu će se obratiti i ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droge Vlade RH Željko Petković

– U međunarodnom promišljanju politike borbe protiv krijumčarenja i zlouporabe droga Hrvatska je kao članica EU prvi put uključena u sve pregovore i dogovore u kreiranju Unijinih stavova prema UN-u, što je novi element i dodatna zadaća našeg članstva, izjavila je za Večernji list voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović na marginama 57. zasjedanja UN-ove Komisije za opojne droge (CND) koje je počelo u četvrtak u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda.

Dodala je da je RH drugi put članica navedene Komisije te da će kao aktivna sudionica u borbi protiv tog globalnog svjetskog problema na skupu iznijeti i svoja dosadašnja nacionalna postignuća. U dvodnevnom radu skupa organiziranog pod naslovom „Droga kao globalni problem i revidiranje deklaracija i akcijskih planova o tom pitanju“, sudjeluje oko 1500 visokih dužnosnika, predstavnika vladinih i nevladinih organizacija te civilnog društva država članica, a hrvatsko izaslanstvo predvodi veleposlanica Šimonović . Ona će voditi i Okrugli stol na visokoj razini o dosadašnjim postignućima u pranju novca i promociji suradnje u pravosuđu.

S hrvatske strane skupu će se obratiti i ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droge Vlade RH Željko Petković.

 – Govorit ću o dosadašnjim postignućima RH u provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droge. Opći trend pokazuje da je problematika droga kod nas u relativno stabilnoj fazi i da imamo sedam do osam tisuća liječenih ovisnika koji su tijekom godine obuhvaćeni sustavnim tretmanom, rekao nam je Petković napomenuvši kako će sudionicima skupa posebno ukazati na važnost dostupnosti liječenja za sve ovisnike, uključujući i one u zatvorskim sustavima, na nužnost različitog tretmana žena u odnosu na muškarce s obzirom na njihovu društvenu i majčinsku ulogu te opasnost koju donosi pojava novih droga.

 – Situacija na tržištu droga u Hrvatskoj drastično se promijenila posljednjih 10 do 15 godina. Pojavile su se nove droge i psihoaktivne tvari koje još uvijek nisu zabranjene pa se konzumiraju i zloupotrebljavaju po onoj – što nije zabranjeno nije ni štetno – ustvrdio je ukazavši na opasnost od te pojave. Naglasio je da će zanimljivo biti vidjeti sljedeće izvješće zbog promjene zakonske regulative u RH po kojoj posjedovanje droge za osobnu upotrebu bez namjere daljnje prodaje nije više kazneno nego prekršajno djelo.

Posebno je istaknuo važnost kontinuirane provedbe hrvatskog Nacionalnog programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade, posebno u odgojno-obrazovnom sustavu te sustavu socijalne skrbi.  – Nova kvaliteta međunarodnog pozicioniranja Hrvatske omogućava nam da smo ravnopravni sudionik Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), čime i mi možemo utjecati na stavove EU-a vezane za tu problematiku, zaključio je Petković.

Bečki skup otvorio je izvršni direktor Ureda UN-a za suzbijanje droga i organiziranog kriminala (UNODC) u Beču Yuri Fedotov, naglasivši nužnost „uravnoteženog pristupa“ u borbi protiv zlouporabe opojnih droga i to na osnovi važećih međunarodnih Konvencija., kako u prevenciji i liječenju tako i u socijalnoj rehabilitaciji i ponovnoj integraciji ovisnika u društvo. Izrazio je nadu da će provedba 2009.  godine usvojene političke Deklaracije i Akcijskog plana biti potpora članica budućim aktivnostima UN-a i UNODC-a te „kamen temeljac“ za posebno zasjedanje Generalne skupštine UN-a 2016. godine o suzbijanju krijumčarenja i zlouporabe opojnih droga.

Uz Fedotova, među ostalima, govorili su i švedska kraljica Silvia i zamjenik glavnog tajnika UN-a Jan Eliasson. „Ne smijemo izgubiti našu djecu“, istaknula je Silvia, apelirajući na sudionike skupa da se jače povežu u borbi protiv droge. Eliasson je istaknuo kako su tri Konvencije „legalna baza“ i ozbiljan izazov članicama da povećaju svoje napore na mnogim područjima u suzbijanju tog gorućeg svjetskog problema. Svi govornici istaknuli su da je zlouporaba droge globalni problem kojem se je moguće učinkovito suprotstaviti isključivo jačanjem međunarodne suradnje i zajedništva na svim razinama, nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj.

>> Legalizacija marihuane? Holy: Korist za teško bolesne. Mesić: Put je prema teškim drogama!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije