Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN Istraga zbog likvidacija u Kočevskom Rogu

Dubajić kriv za smrt 13.000 domobrana

Autor
Ivanka Toma
30.03.2009.
u 19:35

Protiv Sime Dubajića (86) Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev zbog ratnog zločina koji je na kraju Drugoga svjetskog rata počinjen nad zarobljenim domobranima i ustašama.

Bacani u jame
Dubajić, koji živi u Srbiji, tereti se da je kao zapovjednik Motomehaniziranog 4. odreda Jugoslavenske armije formirao posebnu jedinicu od 70 vojnika čiji je jedini zadatak bila egzekucija zarobljenih pripadnika domobranskih i ustaških postrojbi. Prema Dubajićevoj naredbi, poseban vojni odred organizirano je zarobljenike iz Kočevja u Sloveniji odvozio na udaljenije mjesto Kočevski Rog gdje su bile organizirane likvidacije.

Prema istražnom zahtjevu koji je podignut danas u Zagrebu, te planirane egzekucije provodile su se u razdoblju od 26. svibnja do 5. lipnja 1945. godine, a na području na kojem je egzekucije organizirao S. Dubajić ubijeno je najmanje 13.000 ratnih zarobljenika.

U zahtjevu za provođenje istrage navodi se da su likvidirani zarobljenici bacani u jame, a onda je preko njihovih tijela pobacano vapno. Predistražni postupak protiv Dubajića trajao je dugo jer je od zločina proteklo puno vremena i bio je zahtjevan posao prikupiti dokaze o partizanskom zločinu. Postoje dvije skupine dokaza. Jedna se odnosi na dokumentaciju o zločinu koja je sažeta u knjige pojedinih povjesničara ili se nalazi po arhivima.

Traži se i tjeralica
Drugi su dokazi svjedoci. Prema informaciji iz Državnog odvjetništva, nekoliko je živih svjedoka.

Potraga za dokumentacijom koja govori o zločinu i za svjedocima vodila se u više država na prostoru bivše Jugoslavije te na području nekih drugih država. Posljednji dokumenti pristigli su u ožujku iz Mađarske. U istražnom zahtjevu predlaže se da se za Dubajićem raspiše tjeralica..


Optužio Tita i Milku Planinc

Simo Dubaić postao je “poznat” 1990., kad je za beogradski “Svet” ispričao o pokolju u Kočevskom Rogu: “Zapovijedao sam u Kočevskom Rogu. Sudjelovao sam u likvidaciji ljudi po naredbi. To danas govorim jer sam shvatio da je savjest jača od pobjede. Kada sam 25. svibnja 1945. došao u Ljubljanu, referirao sam Titu o zarobljavanju ustaša. Prije toga sam, 13. svibnja, dobio od Tita poruku da nitko ne smije dirati nijednog zarobljenika. Onda sam iznenada dobio nalog da se 30.000 tih domaćih izdajnika pobije u Kočevskom Rogu. Naredbu su izdali Ivan Matija Maček, Maks Baće i Jovo Kapičić. Sve Rankovićevi pomoćnici. Takvu odluku nije mogao donijeti nitko osim Tita! Taj masakr izvršila je XI. dalmatinska brigada u kojoj je komesar bila Milka Planinc.” (Z. De.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije