Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rok u lipnju

DSV: Zbog procedure nećemo odrediti suce; EU: Dobro, može

ranko marijan
Željko Hladika/Pixsell
12.05.2011.
u 09:15

Nizozemski ministar pravosuđa bio je impresioniran hrvatskim napretkom u reformi pravosuđa

Posljednji dani uoči predaje završnog izvješća RH o ispunjavanju mjerila u 23. poglavlju o pravosuđu bili su dramatični za ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, a jedan od posljednjih posjeta Delegacije Europske komisije bio je njihov sastanak s Rankom Marijanom, novim predsjednikom Državnog sudbenog vijeća, u novim prostorima toga sudbenog tijela u Chromosovu tornju u Zagrebu. Sve što Hrvatska nudi EU kao dokaz da je pravosuđe odmaklo na putu reformi, u utorak je hrvatski ministar detaljno predstavio nizozemskom kolegi Ivi Opsteltenu nadajući se očito njegovoj podršci u odlučnim danima nakon predaje izvještaja. Doznaje se da je nizozemski ministar sigurnosti i pravosuđa ostao impresioniran hrvatskim napretkom u reformi pravosuđa.

Rodbinska imenovanja

Hoće li tu ocjenu dijeliti i ostali u vrhu EU, vidjet ćemo prvo 19. svibnja, kad Štefan Füle, povjerenik EU za proširenje, stajališta Europske komisije o hrvatskom izvješću predstavi državama članicama. A signali za Hrvatsku očekuju se i 23. svibnja, kad je predviđen redoviti sastanak ministara vanjskih poslova EU. Tada ćemo vidjeti i koliko je efekta bilo od prekovremenog rada u Ministarstvu, koje je u nedjelju posjetila premijerka Jadranka Kosor. Šef DSV-a Marijan, pak, u utorak je uvjeravao, naime, delegaciju EU da do lipnja DSV ne može imenovati 75 novih sudaca jer bi time zapravo morao kršiti proceduru na kojoj je upravo EU inzistirao. Marijan kaže da je Delegacija EU prihvatila takva objašnjenja, da nikakvih problema oko toga nije bilo. Valja reći da je način imenovanja sudaca dugo vremena bio kamen spoticanja između Hrvatske i Unije, neuralgična točka oko koje je bilo puno prijepora. Naime, nakon što je razriješen sastav DSV-a iz 90-ih godina na čelu s Antom Potrebicom – kad je bilo imenovanja i po krvnim zrncima i po političkim preferencijama – ni s idućima nije bilo puno sreće. Nije bilo objektivnih mjerila i u više sudove imenovan je cijeli niz osoba bliskih članovima DSV-a, od samih članova tog tijela do njihovih supruga i kćeri. Na pritisak iz Unije doneseni su propisi koji daju detaljne objektivne kriterije za imenovanje sudaca, po ocjeni nekih, Hrvatska sad ima sustav izbora sudaca koji prednjači i u Europi. Prvi su put i sami suci izabrali članove DSV-a, bez ikakva utjecaja politike.

Prijavilo se 1100 kandidata

Tom novom DSV-u na čelo je izabran Ranko Marijan i očekivalo se iz europskih krugova da do završetka pregovora budu imenovani suci po novim, posve mjerljivim kriterijima. Međutim, za 75 mjesta u sudovima javilo se više od 1100 kandidata i svi oni moraju dobiti jednake izglede. Pa bi proizašlo da bi se taj izbor – koji uključuje i razgovore s kandidatima i njihovu obvezu da izrade presudu s obrazloženjem – morao zbrzati kako bi se Delegaciju EU uvjerilo da će novi DSV poštovati objektivna mjerila u izboru. Ipak, razgovori u posljednjim danima uoči predaje izvještaja na kraju su dali rezultate. O hrvatskom napretku u ponedjeljak će pododbor za pravosuđe izvijestiti i Kristijan Turkalj, član pregovaračke skupine.

Ključne riječi

Komentara 4

MA
magic1960
11:38 12.05.2011.

Na današnji dan Danska je ukinula Schengen i uvela kontrolu na granicama zbog nesnosnew situacije, razlog imigracija koja donosi kriminal... EU se raspada a ovi blebeću o ne znam čemu... Na radiju troše lovu iz fondova za proEU reklame... ALIALI IPAK ĆE SE ODLUČITI NA REFERENDUMU ! Nećeš jandrokoviću i ti pusićko dobiti mjesto u europarlamentu i poslije visoku mirovinu, bogme nećeš !

TO
Toni30
13:32 12.05.2011.

magic 1960: Danska nije ukinual Schengen, vec uvela dodatne kontrole na granici zbog razloga ugrozenost sigurnost. Taj slucaj nije ukidanje Schengena, jer Schengen upravo dozvoljava takvo postupanje u takvom slucaju. Jedini problem je sto taj slucaj nije tocno definiran. Njemackicki ministar unutarnjih poslova je upravo danas izjavio da se mora taj slucaj preciznije definirati.... Npr. kad su u pitanju huligani koji putuju na utakmice u druge drzave.... Znaci ti ces glasati protiv EU, zato da nebi Jandrokivic mozda imao mogucnost da se docepa u EU-Parlament....

CI
cicibela
14:43 12.05.2011.

\"Nizozemski ministar pravosuđa bio je impresioniran hrvatskim napretkom u reformi pravosuđa\" ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapravo, najviše ga je impresionirala hitna izmjena kaznenog zakona po kojoj je lov na hrvatske branitelje postao lakši i sveobuhvatan. \"Veliki pomak\" donosi i usvajanje odredbe da see optužnica može podići BEZ PROVOĐENJA ISTRAGE. Drugim riječima, u koga Savo Štrbac i njegova ekipa upre prstom, jadna mu majka. Sad nam je jasnije zašto i dr. Bosanac prijeti zatvor. http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=39203

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije