Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo 21 civila

Državno odvjetništvo najavilo žalbu na presudu za zločin u Joševici

DORH
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
18.09.2018.
u 14:55

Zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991. na 15 godina zatvora u ponedjeljak su nepravomoćno osuđeni ratni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi Dušan Žarković i Bogdan Jednak

Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na presudu kojom su zbog ratnog zločina u Joševici kod Gline dvojica bivših pripadnika srpske paravojske osuđeni na 15 godina zatvora, a trojica su oslobođena zbog nedostatka dokaza.

"Državno odvjetništvo će, po primitku pisanog otpravka presude, uložiti žalbu na navedenu presudu", izvijestilo je tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

Zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991. na 15 godina zatvora u ponedjeljak su nepravomoćno osuđeni ratni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi Dušan Žarković i Bogdan Jednak, dok su zbog nedostatka dokaza oslobođeni njihovi suoptuženici George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović, kojima se također sudilo u odsutnosti.

Za zločin u Joševici optuženi su pripadnici izviđačko divezantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine koje tužiteljstvo tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće.

Kada su u kućama nekoga zatekli iz neposredne blizine ispalili bi im hice u glavu i vitalne dijelove tijela i na taj način ubili 21 osobu. Jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu tada je uspjela preživjeti samo jedna žrtva kojoj su pucali u usta i vrat.

Većina ubijenih u Joševici bila je starije životne dobi, no jedna je žrtva bila maloljetna.

Obrazlažući presudu sudac zagrebačkog Županijskog suda Tomislav Juriša kazao je da je zločin u Joševici bio pomno planiran te da je iza njega stajao vrh vojne, političke i obavještajne strukture tzv. SAO Krajine. I počinitelji su bili odabrani, kazao je sudac.

Dodao je i da je sud uvjeren kako su i trojica oslobođenih sudjelovali u zločinu, ali nije bilo dokaza za osuđujuću presudu.

Komentara 5

PU
Pukovnik
15:16 18.09.2018.

A što je s Pupovcem, petokolonašem? Tko će njega procesuirati? On je direktan upliv četnika Vučića u rad Hrvatske vlade. Lijepo ga je bilo vidjeti na četničkom piru gdje je onaj psihopat usporedio RH s nacističkom Njemačkom.

GU
Gustirna
17:23 18.09.2018.

Tako "dejstvuje" jugokomunisticko pravosudje u hrvatskoj.

WW
wwwcro
17:40 18.09.2018.

Državno odvjetništvo ništa nije poduzelo u vezi Srba terorista jer su HDZ i SDP konstantno u koaliciji sa SDS teroristima već 21 godinu. I to od kada su partizani, udbaši Mesić u Josipović došli na mjesta predsjednika RH. Užas. Toliko je dokaznog materijala poslano na adrese Dorha, ali se dokazni materijal baca u smeće zbog već smo spomenuli izdaj.nika i bande iz HDZa i SDPa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije