Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZNI STOŽER

Plenković nakon sastanka: 'Nije bilo nikakve stihije'

Premijer Andrej Plenković obišao je vatrogasce na požarišu iznad Podstrane
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/9
18.07.2017.
u 14:04

Ponovio je kako sustav jako dobro funkcionira, međunarodna pomoć nije potrebna, i kako se u internetskoj eri često prenose netočne informacije i širi panika

U Splitu se održao sastanak kriznog stožera na kojem su sudjelovali premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi.

Premijer je na sastanak uranio punih sat vremena, a dočekao ga je ministar unutarnjih poslova. Plenković je prilikom dolaska djelovao zabrinuto, javlja N1.

Plenković je na konferenciji za novinare nakon sastanka najprije zahvalio svim vatrogascima, pripadnicima hrvatske vojske, hrvatskoj policiji, državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, ali i građanima i članovima Torcide koji su pomogli u gašenju požara koji je sada, nakon tridesetak sati, u najvećoj mjeri lokaliziran.

Kazao je kako u gašenju trenutačno sudjeluje 159 vatrogasnih vozila, 700 vatrogasaca i pripadnika hrvatske vojske, a nove jedinice stižu iz središnje Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Naglašava kako solidarnost uz kvalitetnu organizaciju na razini cijele Hrvatske funkcionira.

Iz situacije će, kaže, ''izvući pouke i unaprijediti mehanizme nadležnih službi''. 

– Kada radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima. Hrvatska je mediteranska zemlja, nismo jedini koji smo pogođeni požarima – dodao je.

Premijer Andrej Plenković obišao je vatrogasce na požarišu iznad Podstrane
1/11

Što se materijalne štete tiče, desetak objekata potpuno je izgorjelo. Kada se proglasi elementarna nepogoda, za naknadu štete sredstva će se naći u zalihama državnog proračuna.

Ponovio je kako je sustav jako dobro funkcionirao, međunarodna pomoć nije potrebna, i kako se u internetskoj eri često prenose netočne informacije i širi panika.

Zanijekao je da je vojska prekasno reagirala, a uključenost građana komentirao je kao dobrodošlu, ali samo ako je komplementarna sa stručno osposobljenim i adekvatno opremljenim kadrom.

Nije bilo nikakve stihije – zaključio je Plenković.

Premijer Andrej Plenković obišao je vatrogasce na požarišu iznad Podstrane
1/14

U Split je stigla i predsjednica Republike Hrvatske te vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, koja je zbog šokantnih događaja u Hrvatskoj prekinula službeni posjet Austriji.

,

 

 

Komentara 102

DE
derin
10:51 18.07.2017.

Ovaj požar je slučajan kao i popuštanje novog nasipa u gunji. Ovo je podmukli udar na turizam i Hrvatsku, koji je mogao završiti jos puno gore npr. da je ozbiljno zahvaćen Karepovac i zgrade. Hitno urediti prohodnost suma, opremu vatrogasaca, ispravnost hidranata, spremnost sustava.

EL
EldersRealm
10:21 18.07.2017.

Prepusteni sami sebi??? Ovaj VL stvarno nije vise normalan. Sta ime niste stavili pod ovaj tekst? Vatrogasci se bore cijelu noc, a vi pisete kao da ih nigdje nije bilo??? Stvarno ste stoka.

ST
stefj
10:33 18.07.2017.

Nije premijerovo da glumi suvremena i pozira sa šmrkom (imamo za to Bandića ili u susjedstvu Vučića), no njegovo je da osigura dodatnu pomoć i da vidi zašto se sve ovo dopustilo... Po meni velika je odgovornost obavještajnih službi (ovo ne može biti slučajno), ali i hrpe javnih službi koje nisu održavate vatrogasne puteve i sl... Ovo je vrlo slično kao napad gusjenica na hrastovi šume u Slavoniji, a sve zato jer si je SDP dijelio bonuse, a uštedu je ostvario ukidanjem preventivne zaštite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije