Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVOR EUROPSKIH MINISTARA

Državni tajnik o cijeni plina: Vlada do 1. travnja ima vremena pronaći rješenje

Nakon sastanka s opskrbljivačima plinom, državni tajnik Ivo Milatić, obratio se medijima
Robert Anic/PIXSELL
20.12.2022.
u 11:43

Hrvatska je zadovoljna što je u EU postignut dogovor da se mehanizam za ograničavanje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno - smatra Ivo Milatić te objašnjava kako se jedino djelovanjem cijele EU moglo to staviti pod kontrolu.

Ministri energetike država članica Europske unije postignuli su u Bruxellesu dogovor o ograničavanju cijene plina. Dogovoreno je da se mehanizam za ograničavanje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno.

Državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" izjavio je da bi se nakon 1. travnja mogla očekivati veća cijena plina, ali da Vlada ima vremena do tada pronaći način da izađe tome ususret.

- Hrvatska je zadovoljna što je u EU postignut dogovor da se mehanizam za ograničavanje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri dana uzastopno - smatra Ivo Milatić te objašnjava kako se jedino djelovanjem cijele EU moglo to staviti pod kontrolu.

- Kada bi možda uredba proizvodila određene probleme u sigurnosti opskrbe, točno je predviđeno kako se odustaje od mehanizma da ne bi došlo do poremećaja. Svi znamo da se cijena plina proporcionalno odražava na cijenu električne energije pa ako tu postoji ta psihološka granica, koju vrlo izvjesno onda tržišta polako više neće prelaziti, imamo jednu stabilnost da cijena električne energije neće prelaziti 400 i nešto eura po megavatsatu. Bitno je da se s time može računati, kazao je Milatić.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić također pozdravlja europsku odluku, no tvrdi da te cijene u normalnim uvjetima ograničavanja tržišta mogu izazvati određene poremećaje na tržištu. Kako je da postoje osigurači koji će se aktivirati u određenim trenucima.

Za krajnje kupce, odluka EU znači nižu cijenu, ali to je i dalje daleko veća cijena od one koju građani Hrvatske imaju.

- Kod naših građana veći problem će biti oko prvog travnja, ali pretpostavljam da se u ministarstvu radi na tome, dodao je.

- Što se tiče Hrvatske, sigurni smo. Građani vjerojatno neće puno osjetiti. Kao i kolega Pudić, vjerujem da Vlada radi na određenim mjerama i od prvog travnja. Što se tiče opskrbe imamo LNG terminal. Imamo i domaću proizvodnju, a ona je u 2020. bila nažalost samo na 28%, rekao je i dodao da je nekada bila na 70-75 posto - smatra energetičar Igor Grozdanić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije