Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAŠLA SE

Nevjerojatan slučaj iz Slavonskog Broda: Izmislila staž pa 17 godina primala mirovinu!

Zagreb: Starica u pratnji policijskog službenika prolazi sigurnosnu zonu na Gornjem gradu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
03.06.2022.
u 14:54

Još 24. srpnja 1995. godine podnijela je zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu, a uz zahtjev je bila priložena i radna knjižica s upisanim radnim stažem u trajanju od 32 godine, 6 mjeseci i 3 dana, navodno ostvarenim u BiH.

Nije imala ni jedan dan radnog staža u životu, no V. G. (77) s područja Slavonskog Broda primala je punih 17 godina mirovinu.

Neobičan slučaj dobio je svoj pravni epilog na sudu koji ju je pravomoćno proglasio krivom za kazneno djelo prijevare te je osudio na godinu dana uvjetnog zatvora. Domišljata gospođa morat će vratiti državi nepripadnu imovinsku korist od 300.000 kuna, a s kamatama to je više od pola milijuna kuna.

Ona je još 24. srpnja 1995. godine podnijela zahtjev za priznanje prava na starosnu mirovinu, a uz zahtjev je bila priložena i radna knjižica s upisanim radnim stažem u trajanju od 32 godine, 6 mjeseci i 3 dana, navodno ostvarenim u BiH.

"No, okrivljena je itekako bila svjesna da nije ostvarila ni jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo kazneno djelo započela ostvarivati navedenog 24. srpnja 1995. te ga je činila sve do 31. prosinca 2012., pa nema govora o zastari", stoji u presudi Županijskog suda, piše Danica.hr.

"Kroz cijelo inkriminirano razdoblje ostvarivala je protupravnu imovinsku korist tako stvorenim protupravnim stanjem, odnosno mjesečnim primanjem mirovine na koju zapravo nije imala pravo”, dodaju sa suda. Lažna umirovljenica 17 i pol godina primala je oko 1400 kuna mjesečno.

Presuda je postala pravomoćna pa će morati u roku od 15 dana vratiti više od pola milijuna kuna te platiti troškove kaznenog postupka.

VIDEO: Pogrebnik Mario Kolarević ispred Ministarstva gospodarstva štrajka glađu

Komentara 18

TM
trade_mark
10:24 03.06.2022.

hahaha... jel iz hadezeja?

FB
fbedekovic963
19:51 03.06.2022.

Nije mi jasno ,primala mirovinu od koga iz BiH ili Hrvatske ,staž "ostvarila" u BiH.Koga je prevarila Hrvatsku ili BiH Ako je dobivala mirovinu iz HZZO ,zašto i kako zar novce ne isplaćuju iz BiH ,na osnovu čega je HZZO isplaćivao.Ako je iz BiH zar oni nemaju svoju evidenciju ? ????? ,tu nešto ne štima . To nije mogla napravit sama !!?? Ništa mi nije jasno .

MO
Monday07
16:04 03.06.2022.

Neće uplatiti niti lipe jer vjerojatno nema otkuda i ništa joj se neće dogoditi. Važno da presuda formalno postoji kao sto, nažalost, u Hr papir trpi svasta. Tresla se brda, rodio se miš. Onaj koji je staž priznao, a nije provjerio s dotičnom firmom u BiH je isto vjerojatno mrtav ili prestar da ga se pozove na red i sud, tako da i pouka za muljatore isto izostaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije