Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.04.2019. u 15:55

Zelenski je imao televizijsku seriju “Sluga naroda” u kojoj je glumio profesora Vasila Petrovića Holoborodka koji postaje predsjednik države kao borac protiv establišmenta i korupcije.

Netom smo usvojili tezu da su društvene mreže ključne za pobjedu na izborima, a ukrajinski izbori sve izvrnu. Pobijedio je Vladimir Zelenski (41), komičar koji u predizbornoj kampanji nije koristio društvene mreže. I ne samo to, nije sudjelovao ni u političkim raspravama na televiziji. Nema ni službene stranice na Facebooku i Twitteru (neke su nastale poslije njegova izbora za predsjednika, ali vjerojatno nisu autentične). Dosadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, kojega je Zelenski porazio, ima profil na Facebooku s 2,5 milijuna prijatelja. Zelenski koristi Instagram, na kojem ima više od četiri milijuna pratitelja, ali zar se doista postaje predsjednik države od 45 milijuna stanovnika zahvaljujući Instagramu? Odlazi i na YouTube, ali ni ondje nema svoj kanal. Nije davao ni intervjue novinama.

Dakle, ne može se kazati da je pobijedio zahvaljujući lažnim vijestima (fake news) koje kruže društvenim mrežama i zahvaljujući kojima je, kako neki tvrde, došlo do Brexita i do pobjede Donalda Trumpa na izborima u SAD-u.

Je li Zelenski pobijedio samo zato što je komičar? Talijanski komičar Beppe Grillo utemeljitelj je Pokreta 5 zvijezda (M5s) koji je sada na vlasti, ali on nije ušao u politiku. Američki predsjednik Ronald Reagan bio je glumac, kao i kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, ali svi oni su u predizborne kampanje ušli kao političari.

Zelenski je imao televizijsku seriju “Sluga naroda” u kojoj je glumio profesora Vasila Petrovića Holoborodka koji postaje predsjednik države kao borac protiv establišmenta i korupcije. Sada je u Ukrajini ta fikcija postala stvarnost. Zelenski kaže da je običan čovjek koji je došao razbiti postojeći sustav kaste kojem će suprotstaviti poštenje.

Ukrajinci su možda više glasovali protiv dosadašnjeg predsjednika Porošenka nego za Zelenskog. Nad činjenicom da su se birači umorili od dosadašnjih političara trebali bi se zamisliti svi u Europi, u kojoj će se glasovati već za mjesec dana.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stefj
16:45 28.04.2019.

Pa, mislim da je pobijedio zahvaljujući tome što je šutio. Sličnu taktiku ima i Milanović kao potencijalni predsjednički kandidat za naše slijedeće predsjedničke izbore... Sve što kaže, može samo štetiti. Živi se na fami koji se stvara oko ličnosti, svojevrsni kult... Što se tiče samog Zelenskog, već se vidi da polako svojim izjavama pomalo gubi popularnost, jer kada nešto odluči ili izjavi, razočara dio svojih birača...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije