Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon o najmu

Drugi stan u najam ili pomoć države za kupnju

Anka Mrak Taritaš
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
24.03.2014.
u 17:39

Izmjenama zakona otklonit će se nepravilnosti nastale 1998. zbog kojih zaštićeni najmoprimci gube sudske sporove i moraju se iseliti

Izmjene Zakona o najmu stanova na dnevni red doći će tek najesen, no već je sada jasno kakva će biti sudbina zaštićenih najmoprimaca. Nakon javne rasprave prijedlog je ostao isti, a u Ministarstvu graditeljstva trenutačno, putem udruga zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova, prikupljaju podatke o broju ljudi koji su zaštićeni najmoprimci. Izmjenama zakona, objasnio je zamjenik ministrice Željko Uhlir, otklonit će nepravilnosti koje su nastale 1998. godine, kada je Ustavni sud ukinuo dio odredbi zakona, i zbog čega sada zaštićeni najmoprimci gube sudske procese te moraju iseliti iz stanova.

Prioritetni slučajevi riješit će se u roku od tri godine, a ostali u roku od deset. Tri su modela za rješavanje problema. Zaštićeni najmoprimci moći će od jedinice lokalne samouprave dobiti zamjenski stan u najam, a Ministarstvo će fundus stanova riješiti kroz POS. U drugoj varijanti najmoprimcima će država i jedinica lokalne samouprave subvencionirati kupnju stana na tržištu, a iznos subvencije bit će povezan s potrebnom kvadraturom stana (35 kvadrata za jednu osobu i još deset za dodatnog člana kućanstva). Treća mogućnost je da vlasnik stana i zaštićeni najmoprimac dogovore kupoprodaju stana u kojem najmoprimac živi, a država subvencionira kupnju.

>> Država mijenja Zakon o najmu stanova – evo koje su novosti!

Komentara 3

DU
Deleted user
18:02 24.03.2014.

Nepravilnosti iz 1998 su otišle u zastaru. Ovim imbecilnim popravljanjima nepravilnosti se stvaraju nove nepravde i povećava nesigurnost i nered u pravnom poretku RH.

ŽP
Žrtva-postkomunizma
22:06 24.03.2014.

Samo Vi ostavite ovakav prijedlog kakav je i odvedite RH u bankrot. Svaki mjesec se povećava dug države prema najmodavcima. Pravo je države da odredi koliku će najmoprimac plaćati najamninu, ali konvencijsko pravo najmodavca je da primaju tržišnu najamninu. Ukolikoiko ima recimo 2500 tisuće stanova i prosječno 400 € iznosi tržišni najam. Dug države se povećava svaki mjesec za milijun eura i to će platiti svi porezni obveznici. Da vas podsjetim da je Konvencija o ljudskim pravima usvojena prije nešto više od 200 mjeseci. Dakle postoje legitimna potraživanja na temelju međunarodnog prava od više 200 milijuna eura od strane vlasnika stanova s zaštićenim najmoprimcima. Doći će presuda i RH će sve to platiti s kamatama. Samo retardirani vlasnik može prodati zaštićenim najmoprimcima stan, isto kao što se samo retardirana silovana osoba može udati za silovatelja. U Maroku je prije nekoliko mjeseci sud naložio silovanoj ženi da se uda za silovatelja. Rezultat silovana žena se ubila skokom u bunar. Ostavite se ćorava posla i povucite tu treću mogučnost !

ŽP
Žrtva-postkomunizma
13:59 25.03.2014.

Mislim da bi svi vlasnici stanova nasilno opterećenih s zaštićenim najmoprimcima uz ispunjenu anketu TREBALI PRILOŽITI I OTKAZ O NAJMU ukoliko su ga ikad i uputili zaštićenom najmoprimcu radi svog useljenja u dotični stan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije