Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEŽURSTVO NON STOP

Dream team liječnika: spašavaju živote stanovnicima iz pet županija

Županijska bolnica Čakovec
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
08.12.2019.
u 14:42

– Ovo mora postati centar interventne kardiologije za pet županija, a sutra nakon ulaska u Schengenski prostor i za širu regiju, za pacijente iz Mađarske, Slovenije... – smatra župan Matija Posavec.

Mislio sam da je žgaravica, a zapravo je bio infarkt. Žena me natjerala da odem liječnici koja je napravila EKG i odmah me poslala u Čakovec. Dr. Mihajlo Kovačić napravio mi je koronarografiju i ugradio stent. Puno bolje se osjećam i zahvalan sam liječnicima i medicinskom osoblju – kaže 47-godišnji Alen Fuš iz Kotoribe, jedan od pacijenata kojima je u Županijskoj bolnici Čakovec ugrađen stent.

Ugradili 1000 stentova

Imao je sreću što je u bolnicu stigao u radno vrijeme pa je operiran u Čakovcu, a da je bila noć, morali bi ga odvesti u Zagreb. No od 1. prosinca svi pacijenti sa zdravstvenim problemima poput njegova bit će operirani u Čakovcu jer je uvedeno 24-satno dežurstvo interventnoga kardiološkog tima na čelu s voditeljem nedavno osnovanog odjela intervencijske kirurgije dr. Mihajlom Kovačićem.

VIDEO Liječnički “dream team” iz Međimurja razvija centar intervencijske kardiologije

Već sutra mogao bi otići u neku od bolnica u Dubaiju i zarađivati peterostruko više, no taj specijalist kardiologije s još devet kolega podiže centar interventne kardiologije u kojem se izvode zahvati kakve ne obavljaju neki klinički centri u Zagrebu! Dosad su krvne žile odčepljivali i stentove ugrađivali samo u radno vrijeme, a izvan toga pacijenti su se prevozili u KB Dubrava, njih 600 godišnje. U ŽB-u Čakovec obavili su sami već više od 2500 postupaka i ugradili tisuću stentova.

– Našim građanima dajemo i mogućnost vrlo kompleksnih zahvata za koje nismo ni sanjali da ćemo ih ovdje izvoditi. Obavljamo neke zahvate koji su rijetkost i u najvećim kliničkim centrima, a neke smo radili prvi u Hrvatskoj. Radimo sami i zahvate koje u Zagreb dolaze obavljati inozemni liječnici. Moj osobni cilj i interes je razbiti paradigmu seoske bolnice. Kad imate vrhunske ljude, možete biti vrhunski centar i pritom nije važna veličina grada – ističe dr. Kovačić.

Razvoj od 2005. godine

Za hrvatske prilike nevjerojatna priča počela se razvijati 2005. godine, kad je s KB-om Dubrava uspostavljena suradnja pa su se pacijenti koji dožive infarkt počeli prevoziti u tu kliniku. Ekipa vrhunskih kardiologa u Čakovcu polako je razvijala svoj intervencijski “dream team” koji danas pacijenta operira unutar sat vremena. U slučajima infarkta, svaka je minuta bitna.

– Želja mi je ostati tu gdje imamo jako dobru suradnju, sjajne međuljudske odnose i mogućnost daljnjeg napretka – zaključuje dr. Kovačić koji ključnim ističe dr. Branka Ostričkog.

Foto: Ilustracija, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

– Naši ljudi imaju iste mogućnosti liječenja kao i pacijenti u Beču, Pragu, Parizu ili Berlinu. Trebalo je dosta truda da se do toga dođe. Osim najbolje moguće skrbi, zadržavat će i mlade liječnike koji su ambiciozni i željni suvremenog izazovnog posla, a to naša kardiologija pruža – ističe dr. Ostrički i dodaje da bi trebali postati regionalni centar. To smatra i župan Matija Posavec.

– Ovo mora postati centar interventne kardiologije za pet županija, a sutra nakon ulaska u Schengenski prostor i za širu regiju, za pacijente iz Mađarske, Slovenije... – kaže Posavec.

Cilj je da jednog dana bolnica dobije i linearni akcelerator za liječenje tumorskih bolesti. Ravnatelj bolnice dr. sc. Tomislav Novinščak ističe da su postigli rijetko viđen nadstandard. Trideset posto pacijenata kojima je pružena pomoć i ugrađen stent u Čakovec je stiglo iz okolnih županija. 

Komentara 3

ZA
zarko815
21:36 08.12.2019.

O velikim stvarima mašta drug Posavec, a grad je u kaosu već 8 mjeseci zbog asfaltiranja 50 metara jedinog nadvožnjaka u gradu. Koliko takvih stvari ne štima u županiji ? Uz Međimurje je županija potplaćenih Međimuraca koja zaostaje u svakomvakom pogledu za svim okolnim županijama zahvaljujući ovakvim drugovima kao što je drug Posavec.

Avatar gunner12345
gunner12345
09:03 09.12.2019.

opet reklama za prevaranta posavca

GR
gragakarlovac
14:52 08.12.2019.

Pohvala doktorima ali i slika sramotne države! Non stop dežurstvo za doktore samo znači da če i oni uskoro van. Non stop je za ljude koji nisu završili školu, doktori nebi trebali imati isti uvjeti kao smetlari (ništa protiv taj posao, naprotiv)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije