Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE DA SE RADI O SABOTAŽI

Drama u Sjevernoj Europi. Uništen telekomunikacijski kanal između Estonije i Švedske

Finnish Border Guard's offshore patrol vessel Turva guarding near the place where damaged Balticconnector gas pipeline is pinpointed at the Gulf of Finland
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
1/4
19.10.2023.
u 14:40

Popravci naftovoda Balticconnector trajat će najmanje pet mjeseci. Plinovod je počeo raditi 2019. i bio je jedini vod kojim je Finska mogla uvoziti plin otkako je uvoz prirodnog plina iz Rusije prekinut u svibnju 2022. kao rezultat rata u Ukrajini.

Podvodni telekomunikacijski kanal između Estonije i Švedske navodno je uništen u isto vrijeme kada i plinovod koji se nalazi između Finske i Estonije. Naime, švedski ministar civilne zaštite Carl-Oskar Bohlin rekao je da su vlasti u proteklih nekoliko dana primile informacije koje pokazuju da je kabel oštećen, ali još nije poznat uzrok štete. Ministar je objasnio da je telekomunikacijski kabel "djelomično oštećen", ali da i dalje radi, piše Spiegel.

Prema riječima ministra, do incidenta s telekomunikacijskim kanalom došlo je u isto vrijeme kada se dogodila i sabotaža plinovoda Balticconnector. Iz Vlade navode da je do uništenja telekomunikacijskog kanala i plinovoda došlo zbog vanjskih utjecaja.

"Sve što možemo reći jest da je to bila vanjska sila", rekao je finski ministar okoliša Kai Mykkänen. Finska će ipak pričekati dodatne dokaze prije nego što iznesu optužbe, ali prema dosadašnjim informacijama moglo bi se raditi o sabotaži. U slučaju da se sumnje o sabotaži potvrde, NATO je najavio "odlučan odgovor" vojnog saveza. Također, deset zemalja Sjeverne Europe pristalo je raditi na pojačanom nadzoru ključne infrastrukture. Popravci naftovoda Balticconnector trajat će najmanje pet mjeseci. Plinovod je počeo raditi 2019. i bio je jedini vod kojim je Finska mogla uvoziti plin otkako je uvoz prirodnog plina iz Rusije prekinut u svibnju 2022. kao rezultat rata u Ukrajini.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Suzavac je ispaljen u blizini američkog veleposlanstva u Libanonu na prosvjednike

 

 

Komentara 18

KR
Krug
16:09 19.10.2023.

Da su Rusi krivi već bi na stolu UN bila rezolucija da se Rusoja izbaci za zemaljske kugle. Kada će otkriti što se saznalo u istrazi o sabotaži plinovoda Sjeverni Tok? Zašto su njemački zastupnici koji su vidjeli rezultate istrage morali potpisivati klauzulu o tajnosti?

PO
Poletarac101
15:28 19.10.2023.

Rallje 6 ?Ajkulama pretoplo u Atlantiku

Avatar papigagolog
papigagolog
14:48 19.10.2023.

Baš lijepo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije