Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još nije na dnevnom redu

Reiner nije dopustio glasovanje o Ostojiću za predsjednika Odbora za unutarnju politiku

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
05.02.2016.
u 16:31

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić također se ne sjeća da su vladajući ikada odbili prijedlog oporbe jer se tu uvijek radilo o dobrim običajima, džentlmenskom dogovoru kao i u svim ostalim situacijama, a sada se tu radi o zakonu.

Prijedlog oporbe da Sabor glasuje o imenovanju Ranka Ostojića na čelo Odbora za unutarnju politiku predsjednik Sabora Željko Reiner nije odmah uvrstio u dnevni red te im nije dopustio da odmah glasuju o njemu, već je rekao da prema Poslovniku taj prijedlog na dnevni red mora uvrstiti u roku od 30 dana.

SDP je tražio stanku u Saboru kako bi kritizirao odluku većine da jutros na sjednici Odbora za izbor i imenovanja ne podrži imenovanje Ranka Ostojića na Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a pridružili su im se i predstavnici drugih stranaka koji su s njima bila u koaliciji Hrvatska raste.

Igor Dragovan rekao je da je takva odluka bez presedana jer se nikada nije dogodilo da se ne izglasuje potpora kandidatu kojeg oporba imenuje na poziciju koja njoj i pripada. Dodaje i kako je u slučaju ovog odbora situacija posebno specifična jer Zakon o sigurnosno-obavještajnim službama propisuje da baš oporba mora biti na čelu Odbora.

– Je li ova vaša odluka na odboru ukidanje zakona? Ako jest, to morate javno reći: "Mi želimo promijeniti zakon, ukinuti mogućnost nadzora opozicije i preuzeti kompletan sustav bez kontrole i nadzora." Ukidate li vi ovime na mala vrata odredbe Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu? Tu je i smjena ravnatelja SOA-e bez obrazloženja i razloga. Ovo nam liči na jedan paket, imamo pravo biti ozbiljno zabrinuti – kaže Dragovan te dodaje da Odbor nije konstituiran dok nije izabran njegov predsjednik. Zato traže da i Sabor glasuje ponovno o Ostojiću.

– Ako se to ne dogodi, to je ozbiljno uskraćivanje demokratskog prava opozicije, dosad neviđenog. Zbog javnosti, radi se o Ranku Ostojiću koji je skoro život ostavio sanirajući poplave u Gunji i koji je krvario mjesecima da bi se zemlja pokazala humanom u svijetu vezano uz krizu s izbjeglicama i koji je humano radio svoj posao – tvrdi Dragovan.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić također se ne sjeća da su vladajući ikada odbili prijedlog oporbe jer se tu uvijek radilo o dobrim običajima, džentlmenskom dogovoru kao i u svim ostalim situacijama, a sada se tu radi se o zakonu.

– Ovaj položaj ili uloga predsjednika Odbora za unutarnju politiku je pozicija koja je definirana zakonom. Zakon kaže da je na čelu tog odbora zastupnik iz najveće oporbene stranke. Time se ta situacija razlikuje od svih ostalih, za sve ostalo možete reći prekršen je dogovor ili običaj, ali ovdje ne, ovdje je odbijanje ovog prijedloga kršenje zakona. Postoji racionalni razlog zašto je upravo i jedino ova pozicija definirana zakonom. Zato što je i Sabor smatrao da je neophodno da postoji parlamentarni nadzor vođen oporbom nad sigurnosno-obavještajnom zajednicom – kaže Pusić te dodaje da je iznimno važno da postoji parlamentarni nadzor nad tajnim službama iz redova oporbe jer vladajući postavljaju ljude u taj sustav.

– Mora postojati kvalificirani i legitimni nadzor iz oporbe, inače Sabor otvara mogućnost da se nad ovom zemljom zavede teror i, prema tome, molim da razmislite o svom stavu i držite se zakona bez obzira na vrijeme – tvrdi Pusić.

Laburistica Nansi Tireli pita vladajuće zašto ne žele poštovati zakone.

– U čemu je stvar ako jasno piše u zakonu kome pripada to mjesto? Vladajući žele imati apsolutni nadzor nad službama ili je Ostojić što? Državni neprijatelj? Ne sviđa nam se boja očiju, hod, što ga toliko inkriminira? – zanima Tireli.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kaže da su vladajući već počeli zaobilaziti poslovnik.

– To sada nije dovoljno pa idemo prema kršenju zakona. Danas ćemo poslati poruku da je većina zbog partikularnih interesa spremna kršiti zakone? Je li to sada obveza za hrvatsko društvo u cjelini? Ja ne dvojim da je to interesu Domoljubne koalicije, no kako će kolege iz Mosta s kojima smo pregovarali, koji su se zaklinjali na transparentnost, kako će glasovati na ovu točku? To će pokazati zalažu li se za ono što su govorili – vjeruje Hrelja.

HDZ-ov Ivan Šuker rekao je oporbi da ima "kratku pamet" jer se više puta događalo da nisu glasovali za imenovanje nekih članova koje su im politički protivnici predlagali. S Ostojićem se, tvrdi, ne slaže zbog nekoliko razloga.

– Kako se osjećao naš kolega Mirko Rašković kad su neke informacije iz istrage curile van, slučaj svastika ispolitiziran je do besvijesti, gdje su rezultati? Što je s korištenjem policije u političkim procesima? – zanimalo je Šukera koji je rekao da ne krše nikakav zakon neizborom Ostojića jer je to mjesto i dalje slobodno za oporbu. 

SDP-ov Nenad Stazić kazao je da je bilo puno razloga da njegova stranka dok je bila većina ne prihvati neke ljude na čelu Odbora što se uvijek dogovaralo konsenzusom.

– Bilo je puno razloga da se protivimo imenovanju Miroslava Tuđmana na čelo tog odbora u prošlom sazivu, on je vodio obavještajnu zajednicu kada je ona bez ikakve kontrole kršila ljudska prava. Kada parlamentarna većina ne prihvaća zahtjev manjine, onda krši prava te manjine. To je i nepoštovanje zakona. Tko treba predložiti oporbenog kandidata? Vi? Ako to mislite, vi ne znate abecedu demokracije ili je znate pa je želite ukinuti – kaže Stazić te dodaje da Odbor ne može biti konstituiran bez predsjednika pa će SOA raditi bez ikakve kontrole.

– Omogućujete teror obavještajne zajednice i to je vaš cilj. Kad vi odbijate prihvatiti oporbeni prijedlog, tj. formirate odbor za unutarnju politiku jer to je posljedica ovog vašeg poteza, u širem kontekstu s vašim neviđenim napadom na slobodu medija, ukidanjem neprofitnih medija, ukidanjem povjerenstva, kad se tome dodaju prijetnje smrću istaknutim kulturnim radnicima koje ostaju bez odjeka iz redova vladajuće politike, bez ikakve osude, onda je to sve zajedno početak fašizacije ove zemlje i terora – tvrdi Stazić.

Replicirao mu je HDZ-ov Miroslav Tuđman te dodao da nema nijedan dokaz za optužbe koje je izrekao na njegov račun te da širi dezinformacije.

– Danas ovu Vladu prozivate proustaškom, vraća nas to na 90-te godine kada je tadašnja Vlada bila karakterizirana još gorim riječima od jugokomunističkih aktera koji su radili na velikosrpskoj politici – smatra Tuđman, a Stazić mu odgovara da su se u doba dok je on (Tuđman) vodio tajne službe pratili ne samo novinari, nego cijele redakcije.

– Imamo sukob između pudlica i pekinezera koji su vrlo odani svojim vlasnicima, pa očito mora stradati i hrvatska javnost na vrlo banalnom pitanju. Stazić je jednom u raspravi opravdao postojanje Golog otoka rečenicom "da ga nije bilo, cijela Jugoslavija bila bi Goli otok". Ja nemam problem s fašizacijom, problem je što je svaki antifašist počeo tražiti nekog fašistu da bi imao razlog postojanja – kaže HDZ-ov Josip Borić, a Stazić mu je uzvratio da mu potpuno vjeruje da on nema problema s fašizacijom.

– Riješili ste se Crnoje, ali ovim pokazujete da ste svi vi Crnoja – rekla je SDP-ova Ingrid Antičević Marinović vladajućima.

SDP-ova Gordana Sobol rekla je da će oni stalno predlagati Ranka Ostojića, a dok se ne izabere predsjednik, Odbor se ne može konstituirati i ne može održavati sjednice jer ih samo predsjednik može sazivati.

– I onda odgovornost za nefunkcioniranje sustava leži na vama. Ako smijenite šefa SOA-e Dragana Lozančića, kako će se imenovati novi šef, kako će se to odraditi bez prethodnog mišljenja Odbora – pitala je Sobol vladajuće.

Mostov Miroslav Šimić rekao je da svaki njihov zastupnik može glasovati po savjesti i to će vidjeti, pa mu nije drago da se Most proziva prije nego što se izjasnio.

HDZ-ov Stevo Culej kaže da za njegovu stranku Ostojić nije podoban kandidat zbog niza kritika na njegov račun tijekom vođenja Ministarstva unutarnjih poslova.

– Pitam, gospodine Ranko Ostojiću, protiv vas je podnesena kaznena prijava u Zagrebu na Županijskom državnom odvjetništvu. Koliko znam nije odbačena već je proslijeđena USKOK-u. Kako je PNUSKOK povezan s USKOK-om? Jeste li u sukobu interesa kao kandidat Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost? Na sve navedeno upozorio me svjedok koji je podnio tu prijavu protiv vas i ona gore stoji. Pitanje je kako biste se vi ponijeli prema ovim optužbama kada bi došlo sve kod vas na stol, kada bismo vas mi izabrali? – zanimalo je Culeja, a SDP-ov Gordan Maras prigovorio je na upotrebu termina da Ostojić nije podoban.

– Zapamtite tu riječ. Vraćamo se u vrijeme kada se podobnost određivala u jednoj partiji. Gospodine Culej. ne možete vi određivati tko je podoban, a tko nije – naglašava Maras.

I HDSSB-ov Branimir Glavaš podsjetio je Culeja da je Ostojić branio državu kad je trebalo. 

– U svom izlaganju spominjali ste rad Ostojića kao ministra, spominjali ste istrage. I ja sam bio izložen istragama za vrijeme Ostojića dok je bio ravnatelj policije, istraživao je i mene, ali nije namještao dokaze. Istraživan sam i u vrijeme ministara i ravnatelja policije koji su dolazili iz vašeg političkog tabora, ali su dokazi namještani. To je bitna razlika – naglasio je Glavaš. 

SDP-ov Zlatko Komadina također se osvrnuo na Ostojićev ne izbor u Odbor.

– Nedopustivo je da kolega Ranko Ostojić nije izabran za predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora kada parlamentarnim dogovorom to mjesto pripada SDP-u. Nesuvisla obrazloženja HDZ-a imaju prizvuk prijetnji. Ovo je sramota parlamentarne demokracije! – rekao je Ostojić.

>> Odbili Ostojića za Odbor za unutarnju politiku: Nervozan je

Komentara 127

DU
Deleted user
14:00 05.02.2016.

Da je HDZ nekim slučajem u oprobi i da je on ponudio svojeg čovjeka i to još iz policijskih redova, tada bi se SPD-ovci pobunili da je riječ o "policijskoj državi", bla bla bla. To što Ostojić trenutačno skače kao vjeverica oko Milanovića, ne znači da bi trebao imati neku visoku funkciju. Ima dobrih ljudi i iz IDS-a, Laburista... Ne vidim u čemu je problem ako se netko ne slaže s nečim - pa ne živimo u Jugi da se svi moramo slagati s Partijskim jednoumljem ;)

ST
stefj
14:01 05.02.2016.

Nakon više istupa Ostojića koji se s Milanovićem natjecao u vrijeđanju, koji će od njih dvojice imati uvredljiviju doskočicu za oporbu, susjede, predsjednicu ili nekog trećeg, sad nekog čudi odluka HDZ-a da ga ne podrži? Koji je smisao imati čovjek koji vrijeđa, izmišlja i opstruira rad na tako bitnom mjestu?

BA
barbaizamerike
13:56 05.02.2016.

Ostojic je dosta crven a to mnogima ne odgovara ipak smo mi zapad i sa NATOM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije