Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasljednik Tesle

Dr. Soljačić, genijalni Hrvat na dvoru kralja Stevea Jobsa

dr. Marin Soljačić (1)
Foto: (PIXSELL/AFP/VL)
1/5
17.07.2011.
u 10:00

Američki mediji pišu da će izum dr. Marina Soljačića komercijalizirati Apple za bežično punjenje iPhonea

Američki i svjetski mediji nazivaju ga “znanstvenom zvijezdom”, predviđaju da će brzo dobiti Nobelovu nagradu, imenuju ga novim Nikolom Teslom i jednim od potencijalno najznačajnijih svjetskih mladih znanstvenika koji je proglašen genijem. Na sve te komplimente dr. Marin Soljačić, rođeni Zagrepčanin, profesor na odsjeku fizike na MIT-u (Tehnološki institut u Massachusettsu) u Bostonu, diskretno se nasmiješi i skromno kaže – pretjeruju.

Uspoređuju ga s Isaacom Newtonom kojemu je pala jabuka na glavu dok se odmarao ispod krošnje i u tom trenutku mu je sinulo najveličanstvenije otkriće djelovanja gravitacije u svemiru – da ista ona sila koja privlači jabuku k zemlji održava Mjesec na njegovoj putanji u svemiru.

Soljačića je do ludila doveo zvuk mobitela njegove supruge koji je upozoravao da je aparat prazan.

– Jedne sam noći pomislio kako bi bilo lijepo da se mobitel puni sam od sebe i da se ne moramo brinuti. Tada sam odlučio početi raditi na projektu novog načina bežičnog prijenosa energije preko magnetskih polja – otkrio je Soljačić za Večernji list svoj glavni poticaj za revolucionarno istraživanje.

Stalno je na putu, zovu ga sveučilišta, instituti, kompanije od Amerike do Kine i Japana. Ulovili smo ga sredinom tjedna prije ulaska u zrakoplov.

Najbolje ideje

– Ništa još ne mogu govoriti, bit će lijepih iznenađenja, puno radimo, prije nekoliko godina osnovali smo tvrtku WiTricity koja komercijalizira moj projekt. Javite se direktoru marketinga, on će vas o svemu informirati – kratko nam je rekao.

Nije želio otkriti putuje li sa suprugom i sinom u Hrvatsku, ali djelovao je zadovoljan!

Hrvatski znanstvenik dokazao je bežični prijenos energije tvrdeći da je izvediv uz visoku stopu efikasnosti i da može imati primjenu u stvarnom svijetu, izvan laboratorija. New York Times je 2007. godine inovaciju dr. Marina Soljačića proglasio jednom od 70 najgenijalnijih ideja.

Njegovo je ime među samo 25 dobitnika nagrade MacArthur Fellowships za 2008. godinu, poznatije kao “nagrada genijima”, a podrazumijeva i stipendiju od 500.000 dolara. Soljačić je time dobio vjetar u leđa da nastavi ozbiljna istraživanja.

– Marin Soljačić dobio je stipendiju za područje optičkog fizičara uz objašnjenje da dokazuje da se električna energija može prenositi bežično, čime se otvaraju vrata napajanju strujom raznih uređaja bez uključivanja žicom na strujnu mrežu. On je, naime, teoretski fizičar čiji je rad na elektromagnetskim valovima važan za razumijevanje osnovnih načela optičke fizike te razvoj uređaja poput preklopnika za optička računala i bežični prijenos energije – rekao je ekskluzivno za Večernji list David Schatz, direktor poslovanja i marketinga u tvrtki WiTricity Corporation koju je Marin Soljačić osnovao sa suradnicima 2007. godine.

U zapadnim kapitalističkim sustavima nijedna hvaljena inovacija ne pamti se dugo ako se ne probije do tržišta, a to znači da treba imati široku primjenu.

Liderske sposobnosti

Marin Soljačić tvrdi da je pitanje dana kad će se njegov izum bežičnog prijenosa energije u punjenju mobitela te kućnih pomagala naći na tržištu.

U američkim medijima spominje se mogućnost da Soljačićev izum komercijalizira Apple te se šapuće da je osobno Steve Jobs kontaktirao s hrvatskim znanstvenikom.

– Takve informacije ne mogu komentirati. Brojne su ozbiljne kompanije zainteresirane za suradnju s WiTricity i dok oni ne žele o tome govoriti u javnosti, mi poštujemo tu odluku. Surađujemo sa 165 tvrtki, od kojih su poznatije Toyota i General Electric, a tu su i mnoge japanske, američke pa i tajlandske kompanije. Zapošljavamo trideset ljudi. Javljaju nam se investitori, pregovaramo i vjerujemo da je uspjeh pred nama. Gospodin Soljačić nije isključivo znanstvenik, on pokazuje i liderske sposobnosti i užitak je raditi s takvim čovjekom, a tek mu je 37 godina – kazao nam je David Schatz .

Razumljivo je da Soljačić i njegovi suradnici ne žele otkrivati poslovne tajne jer i Apple traži diskreciju.

Poznato je, međutim, da su stručnjaci pod vodstvom Stevea Jobsa u svibnju ove godine patentirali novu bežičnu tehnologiju koja sadrži specifične detalje iz tehnologije kojom se bavio dr. Soljačić.

Apple je već opisao scenarij u kojem bi iMac mogao biti izvor energije za punjenje vanjskih uređaja poput iPhonea i iPada ili tipkovnice i miša ako se nalaze u radijusu od jednog metra od izvora.

Soljačićev izum tako bi mogao naći primjenu kod mobitela, laptopa, tableta, MP3 playera u vojne i medicinske svrhe. Prošli tjedan Wall Street Journal objavio je da Apple eksperimentira “novim načinom napajanja energije”, ali zapaženo je da su to samo usput spomenuli.

Priprema se, tvrde upućeni, puno ekskluzivnija priča o tome kako Apple razvija neki oblik bežičnog napajanja uređaja, prije svega mobilnih telefona. Bez hrvatskog znanstvenika Soljačića taj je posao nezamisliv! Pričekajmo jesen!

Ključne riječi

Komentara 21

HL
hleuge
10:42 17.07.2011.

@zmisević ---iz službenih političjih (hrv.) krugova nije bilo poziva-to sve govori...

Avatar Bjeda
Bjeda
10:58 17.07.2011.

Kroz 15 godina kada primjetimo povece grbe na ledima i dojku na glavi , okrenut cemo se od magnetskih polja i otrcati u sume...daleko od svega.

DU
Deleted user
10:16 17.07.2011.

Ovaj mladi čovjek je rođen u Hrvatakoj, studirao u Hrvatskoj, Hrvat je, a ne da mu je porijeklo hrvatsko! Pa nije on 3./4... koljeno jednog/jedne hrvata/hrvatice koji su se ženil/udavali kroz decenije s drugim ljudima drugih nacionalnosti, pa bi mu, između ostaloga, bilo i hrvatsko porijeklo! Dakle, on je hrvatsko stablo, a ne samo korjen! Takvih je Amerika prepuna i to je Amerika! Usisa sve i svakoga, pa eto mi bi trebali skromno reći, gospodin je Amerikanac s hrvatskim korjenima! Ono što bi mene veselilo je to da mi u Hrvatskoj stvaramo pretpostavke da ovakovi ljidi imaju gdje raditi i u Lijepoj našoj! Tada bi bila stvarno lijepa, ponosna i naša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije