Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najpoznatije pljačke

Doznajte koje su spektakularne pljačke završile u filmovima, nemojte da se to dogodi i vama

Najpoznatije pljačke
19.12.2018.
u 12:00

Uz sve moguće sigurnosne prepreke, neke od najpoznatijih svjetskih pljački izgledaju doista nevjerojatno te su dospjela i u brojne ekranizacije zbog svojih nevjerojatnih detalja

Sve više smo svjedoci svakodnevnih naslova poput „Opljačkana poslovnica“, „Provalili u stan, odnijeli gotovinu i zlato“ te filmskim potjerama u automobilima. Ideja pljačke rodila se čim su prvi ljudi spoznali vrijednost nekog predmeta. Iako filmska industrija katkad romantizira pljačkaše i prikazuje ih u drugom svjetlu, većina nas ipak je dovoljno razumna da se ne upušta u takve poslove. U današnje vrijeme osiguranje nas spašava brige oko provala, ali dokle god postoji novac, umjetnička dijela ili nakit, možete biti sigurni da postoji i netko tko to želi nelegalno prisvojiti.

Uz sve moguće sigurnosne prepreke, neke od najpoznatijih svjetskih pljački izgledaju doista nevjerojatno te su dospjele i u brojne ekranizacije zbog svojih nevjerojatnih detalja.

Pljačka dijamanata u Antwerpenu
Ova „pljačka stoljeća“ izdvaja se i po vrijednosti koja je odnesena i po načinu kako su lopovi sve odnijeli. Naime, plijen je bio toliko velik da lopovi nisu mogli sve iznijeti odjednom. Mozak operacije bio je Leonardo Notarbartolo, a sama pljačka planirana je godinama. Najprije su se predstavljali kao trgovci dijamanata kako bi stekli kredibilitet, a nakon zadobivenog povjerenja, krenuli su u akciju. Koliko su bili snalažljivi, govori činjenica da policija ni dan-danas nije sigurna kako je sve izvedeno, a najviše kako su provalili u trezor zaštićen s deset razina zaštite, uključujući i infracrvene senzore, dopler-radare, magnetska polja, seizmičke senzore i brave s više od 100 milijuna kombinacija. Notarbartolo je na kraju uhvaćen, međutim dijamanti nikada nisu pronađeni. Procijenjena vrijednost plijena bila je više od 100 milijuna dolara.

Pljačka Lufthanse na aerodromu JFK
OK, kada čujete pljačka, Lufthansa, aerodrom Kennedy, prva asocijacija su vam "Dobri momci". Koliko god su Ray Liotta, Robert de Niro i Joe Pesci briljirali u svojim ulogama na filmskom platnu, tako je i mafijaška obitelj Lucchese briljirala u planiranju i izvedbi ove pljačke u stvarnom životu. Zahvaljujući zaposleniku na aerodromu, saznali su da se jednom mjesečno prevoze ogromne svote novca te izveli do tada neviđenu pljačku. Zbog straha od osvete, nitko nije svjedočio protiv pljačkaša, krivnja nikada nije dokazana, a plijen od više od 5 milijuna dolara nikada nije pronađen.

Velika pljačka vlaka
Prva pomisao na pljačku banke su nam gangsteri iz američkih filmova sa strojnicama Thompson i okruglim spremnicima municije. Zato je velika pljačka vlaka još nevjerojatnija – izvedena je bez upotrebe oružja, barem onog vatrenog. Vlak Kraljevske pošte na relaciji Glasgow – London opljačkala su 15-orica pljačkaša koja su sa sobom odnijela 2,300.000 funti, što u današnjoj vrijednosti iznosi 74 milijuna dolara. Da stvar bude bolja za njih, sav iznos bio je u novčanicama od po 1, 5 i 10 funti. Trinaestorica pljačkaša otkrivena su jer su njihovi otisci pronađeni u skrovištu, dok dvojica nikada nisu otkrivena.

U redu, ovdje je riječ o milijunima, što je s običnim građanima?

Nemojte misliti da se i vama ne može dogoditi pljačka, dovoljan je pogled na stranice crne kronike i naslovnice novina, kriminal je i dalje prisutan u Hrvatskoj. Uz osiguranje doma, važno je i imati na umu kako sami možemo pridonijeti aktivnoj i pasivnoj sigurnosti našeg doma. Zapitajte se što sami možete učiniti da spriječite provalu? Naravno, nije svejedno živite li u prizemnici ili na 10. katu nebodera, ali lopovi će uvijek naći način kako ući u nečiji dom. Kako biste se dodatno zaštitili, počnite primjenjivati neke od ovih savjeta kako biste bili što sigurniji:

• Ako do sada niste, noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće. Isto vrijedi i za prozore i balkonska vrata.

• Investirajte u neke od sustava fizičke i tehničke zaštite (protuprovalna vrata, alarm, rešetke na prozorima u prizemlju i slično).

• Ne ostavljajte na vidljivom i lako dostupnom mjestu predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).

• Ako nemate protuprovalna vrata, na ulazna vrata ugradite dvije različite cilindrične brave, postavite sigurnosni lančić, širokokutnu špijunku i interfon.

• Podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama.

• Prilazni put do kuće osvijetlite senzorskim svjetiljkama ili stalnim LED osvjetljenjem.

• Ključeve od ulaznih vrata ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili sličnom lako dostupnom mjestu.

• Dogovorite s osobom od povjerenja da redovito prazni vaš poštanski sandučić dok ste odsutni jer će nagomilana pošta biti znak da niste kući.

• Njegujte dobrosusjedske odnose, zamolite susjede da vam pripaze na stan ili kuću. Isto napravite i za njih.

• Veće količine novca i dragocjenosti ne držite na očitim mjestima poput posuda u kuhinji, pod madracem ili među rubljem – provalnici to očekuju i ondje će prvo potražiti.

• Ako nemate račune s tvorničkim brojevima u elektroničkom izdanju na mailu, zapišite brojeve vrijednih aparata, a vrednije stvari poput nakita fotografirajte i pošaljite si na mail.

• Ne otvarajte ulazna vrata nepoznatim osobama, bez obzira na to kako se predstavili i ne nasjedajte na lažna predstavljanja, zatražite odgovarajuću iskaznicu čiju vjerodostojnost nastojte provjeriti kroz špijunku.

• Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice, prodaje različitih predmeta ili prosjačenja – budite sumnjičavi ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš stan ili kuću, žurno obavijestite policiju ili susjede.

Zapamtite, u kući postoje tri važne police. Na prvoj su uramljene fotografije vaših najdražih. Na drugoj su knjige i omiljene sitnice. Treća je polica osiguranja vašeg doma! Paketi osiguranja GRAWE DOM pomažu vam zaštititi dom u koji ste uložili trud i ljubav. Nažalost, ponekad je dovoljan samo jedan trenutak da sve nestane ili se trajno ošteti.

Osim od razbojstava, uz pakete osiguranja GRAWE DOM zaštitite svoj dom od požara, elementarnih nepogoda, izljeva vode i drugih nedaća te mirno spavajte.

Više o osiguranju saznajte ovdje.

Sadržaj omogućio Grawe

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije