Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Franjina Crkva'

Doznajte 8 savjeta omiljenog pape za brak

papa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
23.03.2014.
u 17:31

Što je papa Franjo rekao o pitanjima koja zaokupljaju modernog čovjeka, čitajte u knjizi “Franjina Crkva”. Evo kratkog prikaza...

Knjiga “Franjina Crkva” želi obuhvatiti prvu godinu pontifikata u svijetu, kako u samoj Crkvi tako i izvan nje, popularnog i omiljenog pape Franje. Istupi pape Franje u javnosti, naime, izazivaju brojne reakcije, koje su popraćene otvorenim simpatijama i podrškom jer je riječ o izvanrednoj jednostavnosti poglavara Katoličke crkve, koji s javnošću komunicira kako izravnim i jednostavnim evanđeoskim jezikom tako i nizom gesti, kojima je glavna karakteristika distanca od moći i svemu što moći i vlasti pripada.

U “Franjinoj crkvi” na jednome su mjestu izdvojeni glavni naglasci pape Franje upravo u njegovoj prvoj godini vođenja Katoličke crkve, i to isključivo originalnim citatima njegovih propovijedi izrečenih u Domu sv. Marte (gdje živi i svakodnevno misi), na Trgu sv. Petra, za općih audijencija ili javnih obraćanja, a koja su distribuirana službenim kanalima u javnost.

Papini su govori i misli tako sažeti i obrađeni da bi se iz njih mogao dobiti glavni naglasak, a teme su označene upravo onako kako ih je on sam naglašavao, pa su u knjizi “Franjina Crkva” obrađeni gotovo svi ključni pojmovi povezani, primjerice, s aktualnom novom evangelizacijom, koja obuhvaća ne samo usko teološko gledište nego i široko područje života svakoga čovjeka, a osobito kršćanina.

Knjiga "Franjina Crkva" u prodaji je za samo 29,90 kuna

Iz prikupljenih materijala vidi se i glavna crta misli pape Franje, a to je naglasak na Božjem milosrđu i ljubavi, kao glavnim polugama kršćanstva, a koje su, kako se čini, na mnogim mjestima do Franjina dolaska na čelo Crkve bili u nekom drugom ili stotom planu. Papa Franjo te je pojmove potpuno revitalizirao i udahnuo im novi život, što će se vrlo lako moći iščitati i iz ovih probranih misli njegove prve godine na stolici sv. Petra.

O borbi protiv napasti

Zanimljivo je to da napast ima tri obilježja: raste, zarazna je i opravdava se. Raste: mirno započinje i postupno buja… Isus je to rekao govoreći o prispodobi žita i kukolja: žito je raslo, ali i kukolj koji je posijao neprijatelj. Napast raste… A ako je netko ne zaustavi, onda potpuno obuzima.

O podjelama među kršćanima

Sigurno da Krist nije bio razdijeljen. Međutim, moramo iskreno i sa žalošću priznati da u našim kršćanskim zajednicama i dalje postoje podjele koje su sablazan. Podjele među nama kršćanima su sablazan. Nema druge riječi, već sablazan.

O ženi u obitelji

Valja povećati žensku nazočnost u javnom životu. Crkva priznaje moralnu i duhovnu snagu žene. Uloga žene u posljednjih je nekoliko desetljeća, u obitelji kao i u društvu, doživjela velike promjene, a vrlo je važan prinos žene u društvu, posebno zbog njezine osjetljivosti prema najslabijima.

O razvedenima

Crkva je majka: treba ići liječiti ranjene, s milosrđem. Ali ako se Gospodin ne umara opraštati, mi nemamo drugog izbora osim toga: prije svega, liječiti ranjene. Crkva je mama i mora ići tim putem milosrđa. I naći milosrđe za sve.

O gay lobijima

Kažu da ih ima. Držim da, kad se netko nađe s nekom takvom osobom, treba razlikovati činjenicu biti osoba gay od činjenice stvaranja lobija jer nijedan lobi nije dobar. To je zlo. Ako je neka osoba gay i traži Gospodina i ima dobru volju, pa tko sam ja da je osuđujem?

O skandalima u Crkvi

Skandali se u Crkvi događaju jer nema živoga odnosa s Bogom i njegovom riječju. Je li nas sram? Brojni su skandali koje ne želim pojedinačno spominjati, svima su znani… Znamo gdje su. Skandali, neki su Crkvu koštali puno novca: dobro je, tako i treba… Sramota za Crkvu!

O zavodljivosti novca

Ako se odlučiš za put novca, na kraju ćeš biti pokvaren. Novac je toliko zavodljiv da te postupno vodi u propast. Eto zašto je Isus glede novca vrlo strog. Ne možeš služiti i Bogu i novcu. Nemoguće je – ili jedno ili drugo! Ovo nije komunizam, ne! Ovo je čisto Evanđelje. To su Isusove riječi.

O pogubnosti kulture blagostanja

Materijalna su dobra prepreka na ne baš lakom putu prema kraljevstvu Božjem. Uostalom, svatko od nas ima svoja bogatstva. Uvijek postoji neko dobro koje priječi približavanje Isusu, a tu zapreku na putu prema Isusu valja otkriti.

O podvalama demona

Trebamo uvijek biti pozorni, paziti na podvale, na zavođenje Zloga. I možemo se upitati bdijem li nad sobom, nad svojim srcem, nad svojim osjećajima, nad svojim mislima? Čuvam li blago milosti? Čuvam li u sebi nazočnost Duha Svetoga? Ili sve ostavljam tako, uvjeren da će sve dobro proći?

O napola kršćanima

Bez svijesti o stanju prije i poslije čina vjere, o čemu nam govori sveti Pavao, naše kršćanstvo nikomu ne služi, licemjerno je. Nazivam se kršćaninom, a živim kao poganin. Za takve se katkada kaže da su “napola kršćani” jer ne shvaćaju ozbiljno svoju vjeru.

O nezaposlenima

Ni moć, ni novac, ni kultura ne daju nam dostojanstvo, daje nam ga samo dostojan rad, a danas su se mnogi društveni, politički i gospodarski sustavi opredijelili za izrabljivanje osobe. Nepravedna plaća, nezapošljavanje radi bilance poduzeća, radi ostvarivanja što većeg profita, protivno je Bogu.

O vječnom životu

Ovaj život ne služi kao poveznica za vječnost, drugi život, onaj koji nas čeka, nego vječnost – onaj drugi život – prosvjetljuje i daje nadu zemaljskom životu svakog od nas!

Ako gledamo čisto ljudskim očima, skloni smo tvrditi da čovjekov život vodi od života prema smrti. To se vidi! Ali to je samo ako gledamo ljudskim očima. Isus izokreće tu perspektivu i kaže da se naše putovanje proteže od smrti do života – punog života!

Komentara 36

SA
samazg
20:06 23.03.2014.

Lijepo...Tko ima uši i srce neka čuje! Jednostavnost, dobrota i ljubav. Hvala Papi.

DR
dragica949
10:16 24.03.2014.

Kod Pape Franje vrijedi ona -da su oči ogledalo duše-.Toliko ljubavi,plemenitosti,sreče i dobrote je u tim očima.

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
18:03 23.03.2014.

Dragi moj Papa Franjo, da si Ti imao ovako što doma samo godinu dana, ne znam kakve bi savjete tada davao za brak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije