Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potrebno 20 doza

Doza cjepiva za karcinom pluća u BiH stoji od 300 do 400 eura

cjepivo
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
14.09.2017.
u 13:37

Oboljeli od karcinoma pluća cjepivo primaju tijekom tri mjeseca, i to svako 14 dana po četiri doze, a minimum je 20 doza po ciklusu

Iako je kubansko cjepivo Cimavax EFG za liječenje oboljelih od karcinoma pluća početkom srpnja prošle godine uvezeno u BiH, još ni jedna javna zdravstvena ustanova nije izrazila želju taj lijek primjenjivati u liječenje svojih pacijenata.

- S državnim zdravstvenim ustanovama smo pregovarali i zaista ni jedna nije željela prihvatiti ga i sada smo u pregovorima s dvjema privatnim zdravstvenim ustanovama te smatram kako će se to okončati pozitivno i da će vrlo brzo početi primjena ovoga cjepiva u tim zdravstvenim ustanovama - kazao nam je vlasnik i direktor Immuno Pharma, koji je uvezao cjepivo u BiH, dr. Aleksandar Fulurija. Prema njegovim riječima, unatoč ignorantskom odnosu javnih zdravstvenih ustanova, zanimanje za to cjepivo u BiH je veliko.

- Svakodnevno imamo bar po dva poziva ljudi koji privatno zovu, šalju mailove i koji su zainteresirani za primanje tog cjepiva. Sad je najveći problem što nemamo odgovarajuću kliniku i s adekvatnim kadrom gdje ga možemo primjenjivati. U pregovorima smo s jednom privatnom klinikom u Banjoj Luci gdje bi se to mogli adekvatno riješiti pa ćemo vidjeti ovih dana što će biti i mislim da bi vrlo brzo mogla početi primjena ovoga cjepiva - dodao je.

U BiH je uvezeno 800 doza tog cjepiva, što je dostatno za terapiju kod 40 pacijenata. Sva cjepiva još uvijek nisu potrošena, a prema tvrdnjama iz mmuno Pharma, određeni broj pacijenata cjepivo je primio u jednoj privatnoj ustanovi. Pacijenti su po Cimavax dolazili i iz drugih država kako bi kupili to cjepivo koje se trenutačno smatra jedinim spasom za oboljele od nesitnostaničnog karcinoma pluća u terminalnoj fazi te su ga primili u svojim državama.

- Moram spomenuti kako smo mi i u Srbiju izvezli pedesetak doza cjepiva, uvezao ih je Torlak za svoje pacijente jer Srbija nije mogla više uvesti s Kube. Jedini smo uvoznik tog cjepiva u Europi i planirali smo nastaviti uvoz, ali je vrlo bitno završiti pregovore s privatnim klinikama jer očigledno državne klinike nemaju sluha - kazao je Fulurija. Pitali smo ga i za cijenu tog za neke spasonosnog, a za druge nesigurnog i nedovoljno istraženoga lijeka.

- Trenutačna cijena cjepiva, ovisno o ustanovi gdje će se primiti, kreće se od 300 do 400 eura po jednoj dozi. Udarna doza je najmanje 20 cjepiva koja se prime u tri mjeseca. Svakih 14 dana prime se po četiri doze odjednom. Onda slijedi ciklus od mjesec dana relaksacije i ponavlja se postupak, ali svaki put se moraju dobiti četiri doze - istaknuo je Fulurija.

Ovaj revolucionarni lijek razvijao se 25 godina. Na Kubi je prošao klinička ispitivanja, ali njegovo stavljanje na tržište uglavnom još nije odobreno u cijelom svijetu. Za sada su ga odobrile samo agencije za lijekove na Kubi, u BiH, Srbiji, Kolumbiji, Paragvaju i Peruu.

- Na Kubi su rezultati primjene ovoga cjepiva odlični i u nekoliko zemalja u Europi, gdje se rade klinička istraživanja, također su postignuti odlični rezultati - ističe Fulurija.

Da je karcinom pluća u FBiH u porastu, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH o zdravstvenom stanju stanovništva, u kojima se navode alarmantni brojevi. Pokazuju da su u 2015. od karcinoma pluća oboljele 664 osobe, od kojih 508 muškaraca i 156 žena. Da je stanje ozbiljno kada je riječ o karcinomu pluća, koji je među tri vodeća uzročnika smrti, pokazuje i to da je lani od karcinoma pluća umrlo 768 muškaraca, a 2014. godine 600.

Komentara 2

DO
dopizdilomi
13:41 14.09.2017.

Moje čestitke "novinaru" i "lektorima" na naslovu: "Doza cjepiva za karcinom pluća". U koliko želite karcinom pluća idite se cijepiti.

NI
nirovad
13:43 14.09.2017.

za karcinom ili protiv karcinoma? kaj je ispravno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije