Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGAVANJE CIJEPLJENJA

Ospice su među najčešćim bolestima od kojih umiru djeca, a u Hrvatskoj je dvostruko više zaraženih

cjepivo
Foto: Thinkstock
1/2
24.04.2017.
u 11:33

"Neprihvatljivo je čuti da djeca i odrasli umiru od bolesti za koju postoje sigurna i pristupačna cjepiva", poručio je europski povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis nakon objave tih podataka.

Nedovoljna procijepljenost stanovništva od ospica dovela je do nekoliko teških slučajeva epidemije ospica u Europi prošle godine koje su pogodile djecu i mlađe odrasle osobe, upozorili su u ponedjeljak dužnosnici Europske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Tijekom prva dva mjeseca 2017., u 14 europskih zemalja zabilježeno je više od 1500 slučajeva ospica zbog sve većeg broja necijepljenih osoba, objavio je ECDC.

U deset zemalja: Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj i Švedskoj udvostručio se broj prijavljenih slučajeva bolesti u prva dva mjeseca 2017. u odnosu na ista dva mjeseca 2016.

"Neprihvatljivo je čuti da djeca i odrasli umiru od bolesti za koju postoje sigurna i pristupačna cjepiva", poručio je europski povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis nakon objave tih podataka.

Ospice su visoko zarazna bolest koju širi virus koji se prenosi izravnim kontaktom i zrakom. Može se spriječiti sigurnim i učinkovitim cijepljenjem, no zbog nedovoljne procijepljenosti ospice ostaju bolest od koje umiru djeca diljem svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ospice su u 2015. odnijele 134.000 života.

Od 1. ožujka 2016. do 28. veljače 2017. u Europi je zabilježen 5881 slučaj obolijevanja od ospica, od čega 46 posto u Rumunjskoj, 24 posto u Italiji i devet posto u Britaniji.

Prema izvješću ECDC-a, najviše zabrinjava što nisu zahvaćena samo mala djeca nego i starije dobne skupine u zadnjim epidemijama ospica u Europi. Tijekom 2015. i 2016. trećina svih slučajeva ospica zabilježena je kod osoba starijih od 20 godina.

ECDC upozorava da će rješavanje problema necijepljenih adolescenata i odraslih osoba kao i temeljitiji programi cijepljenja u djetinjstvu biti ključni za sprečavanje epidemija u budućnosti.

Povjerenje javnosti u cjepiva važno je globalno javnozdravstveno pitanje, a pad povjerenja dovodi do odbijanja cijepljenja koja spašavaju život. Stručnjaci kažu da su negativna stajališta posljedica kontroverzija oko sumnjivih nuspojava i oklijevanja obiteljskih liječnika.

Mnoge odrasle osobe pogrešno vjeruju da od ospica mogu oboljeti samo djeca, upozorava ECDC. Za uspješnu kontrolu ospica potrebna je stopa procijepljenosti stanovništva od najmanje 95 posto s dvije doze.

Podaci pokazuju da je u 2015. u 15 od 23 europske zemlje procijepljenost drugom dozom bila ispod 95 posto. Procijepljenost prvom dozom bila je ispod 95 posto u 12 od 27 zemalja.

Komentara 9

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
12:04 24.04.2017.

Roditeljima koji su odlučili necijepiti djecu, naplatiti liječenje kada dijete oboli od te bolesti zbog necijepljenja.

GG
gljivica.gljivic
13:30 26.04.2017.

Eto ja cijepio svoje djete Hexom i kasnije tek vidim u knjižici da je proizvođač Sanofi Pesteur, a ne Glaxo. Naime to cijepivo je još u fazi ispitivanja, dakle postali smo farmaceutski poligon za testiranje cijepiva... Sve zato što nemamo pravo izbora i pravo da zahtjevamo cjepivo koje je provjereno. Nažalost sve zbog zakonske obveze i javne nabave

MA
Mala511
12:22 15.04.2018.

Dajte molim vas djeca vam umiru od raka skoro svaki dan,a vi se bavite ospicama.Lijecnica sama govori ospice se trebaju prelezati i vrlo rijetko dolazi do smrtnog ishoda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije