Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENA MAKSIMALNA KAZNA VIŠESTRUKOM SILOVATELJU

Došao joj u kuću, silovao je, pa prijetio njenom bratu. Dobio 10 i pol godina

Zatvor - ilustracija
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
24.03.2021.
u 07:27

Prema optužnici, M.B.J. teretio se da je silovao maloljetnicu koja je u vrijeme počinjenja djela imala 17 godina i 11 mjeseci. Nedjelo je počinio dok je kao prijatelj žrtvine majke boravio u njihovoj kući.

M.B.J. pravomoćno je osuđen na 10 godina i pet mjeseci zatvora zbog silovanja maloljetnice  i prijetnje, odlučio je  Vrhovni sud, nakon što je odbio njegovu žalbu na nepravomoćnu presudu Županijskog suda  u Karlovcu. Prvostupanjski sud spomenutu kaznu mu je izrekao u studenom 2019.

Prema optužnici, M.B.J. teretio se da je silovao maloljetnicu koja je u vrijeme počinjenja djela imala 17 godina i 11 mjeseci. Nedjelo je počinio dok je kao prijatelj žrtvine majke boravio u njihovoj kući.  Prvo je u večernjim satima djevojku počeo dirati po tijelu, čemu se ona nedvosmisleno protivila. No on je uporabio silu kako bi suzbio njezin otpor. Čvrsto ju je držao za ruke, dok se ona otimala i plakala te je, kako se navodilo u optužnici, obavio s njom nasilni spolni odnos.

Tjedan dana nakon toga  nazvao je brata djevojke, kojem se ona povjerila. Prijetio mu je u tom razgovoru, tražeći da djevojka povuče kaznenu prijavu, a poslao mu je i prijeteći SMS.

Obrazlažući svoju odluku Vrhovni sud smatra kako utvrđene kazne za silovanje i prijetnju odgovaraju težini počinjenih djela. M.B.J. je dobio maksimalnu kazanu za silovanje, što  Vrhovni sud smatra opravdanim.

 - Određivanje takve  kazne je opravdano jer je optuženik već dva puta osuđivan zbog istovrsnog djela i to na dulje zatvorske kazne (osam godina zatvora zbog silovanja dvije žrtve te jedinstvena kazna zatvora od 10  godina zbog silovanja maloljetne kćeri i rodoskvrnuća). Te kazne očito na njega nisu utjecale. Osim toga, optuženik je višekratno osuđivan i zbog krađe, prijetnje i teške tjelesne ozljede. To pokazuje da je optuženik kriminalizirana osoba koja ne preže od činjenja najtežih seksualnih delikata te da je kriminalno ponašanje njegov ustaljeni način života. Zbog toga ga je nužno izdvojiti iz društva na dulje vrijeme. Otegotno je i što je žrtva u vrijeme događaja bila dijete, tj. nije imala navršenih 18 godina života te trpi značajne psihičke posljedice. Optuženik je iskoristio povjerenje ukućana s ciljem bezobzirnog zadovoljavanja vlastitih seksualnih potreba. Naročiti značaj i karakter otegotnih okolnosti opravdavaju utvrđenje najstrože kazne za silovanje (maksimalna kazna za taj oblik silovanja je 10 godina zatvora). Olakotne okolnosti nisu pronađene - naveo  je Vrhovni sud  u obrazloženju presude.

Ključne riječi

Komentara 11

SJ
Sve je uzalud
07:43 24.03.2021.

koliko će dobit Vidošević što je silovao Državu.....

ZV
zvezdomor
07:38 24.03.2021.

Kazna ok primjerena a je li 12 godina ratnom zločincu koji je.mučio i ubio više naših vojnika primjerena...???

LI
Lionking
08:27 24.03.2021.

Krivosudje je kazastrofa! Znači, kad je prvi put silovao - 8 godina dobio. Drugi pu( i to vlastitu kćer, vjerovatno godinama) - 10 godina. Zvijer učinila i po teći put - smiješna kazna, smiješan zakon , a o sucima neću više trošit riječi, dobio sam crveni karton :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije