Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tri burne godine

Donosimo kronologiju: kako su se plaće mijenjale otkad je Plenković na vlasti

Andrej Plenković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
16.10.2019.
u 17:55

U 2017. su godine osnovice plaća službenicima povećane za ukupno šest posto, i to u tri navrata po dva posto – od 1. siječnja, 1. kolovoza te 1. prosinca

Na čelu HDZ-a Andrej Plenković zamijenio je Tomislava Karamarka prije tri godine, u srpnju 2016., a već nakon nekoliko mjeseci porasle su plaće zaposlenima u javnim i državnim službama.

Naime, u 2017. su godine osnovice plaća službenicima povećane za ukupno šest posto, i to u tri navrata po dva posto – od 1. siječnja, 1. kolovoza te 1. prosinca. Potpisani su Kolektivni ugovori na rok od četiri godine, utvrđena je osnovica plaće od 5421,54 kune, a povećana je i naknada za prijevoz – za 25 lipa, sa 75 na kunu. Osnovica se tada nominalno vratila na ugovorenu razinu iz 2009., kada je Hrvatsku pogodila ekonomska kriza.

Nisu sindikati tada, kao niti danas, time bili zadovoljni. Tražili su, naime, rast osnovice za 15,2 posto, tvrdeći da upravo toliko plaće u javnoj službi zaostaju za plaćama u privredi od 2009. godine.

Tijekom 2018., pak, dogovoreno je kako će plaće narasti i ove godine. Potpisom Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za državne službe i namještenike krajem prosinca prošle godine, Vlada na čelu s Plenkovićem dogovorila se sa Sindikatima javnih službi, pa je osnovica u 2019. rasla u dva navrata. Za tri je posto povećana prvim danom ove godine, a za dva je narasla prvim danom prošlog mjeseca. Osnovica je tada sa 5,584,19 kuna povećana na 5.695,87 kuna bruto.

S prvim su danom rujna na sedam posto narasli i dodaci na plaću liječnicima. Prema izračunima sindikata, liječnik sa 20 godina staža dobit će povećanje od oko 700 kuna neto, a medicinska sestra od 250 do 350 kuna. Nešto su lošije prošli radnici u administraciji i tehničko osoblje, čija će je plaća narasla za oko 180 kuna. Nezdravstveni su radnici, pak, dobili najmanje, tri posto. Spremačice sa 20 godina staža tako će dobiti 90 kuna više.

Komentara 56

PR
Princeza
17:59 16.10.2019.

Uglavnom vise su rasle nego za vrijeme nesposobnog Muljanovica.

CR
crodux
18:25 16.10.2019.

da je SDP na vlasti, plaće rasle jedino nekim beskorisnim udrugama, manjinama u kazalištu bla bla, uglavnom tamo gdje nema nikakve koristi!

DU
Deleted user
18:30 16.10.2019.

Plenković ni pod koju cijenu ne smije popustiti uhljebašima Vilima Ribića ,koji u praskozorje novih izbora traže 20% veće plaće?? Ovo što rade HNS i prosvjetari čisti je mafijaški REKET.Iznuda.Gospodo,ne daje Plenković vama svoj novac,nego novac hrvatskih poreznih obveznika.Ljudi koji u ovoj zemlji stvaraju kapital i nove vrijednosti.Nova radna mjesta. Naši prosvjetari ne da nisu zaslužili veće plaće - nego ih uopće nisu zaslužili! Kakave moralne i intelektualne nakaze "izbacuju" u ovo društvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije