Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi znanstveni časopis

Donje Međimurje više neće biti zapostavljeno i neistraženo

feletar
Foto: Mladen Grubić/Večernji List
30.12.2013.
u 13:48

Časopis je prilika svim mladim znanstvenicima za objavu radova

Nekad su Međimurci bili čistači zagrebačkih ulica pa je to bio “beli Zagreb grad”, a danas su oni tamo profesori, a Zagreb je... Pa, malo prljaviji.

Zavidna razvijenost

Tu je dosjetku, ovako slobodnije prepričanu, nabacio akademik prof. dr. sc. Dragutin Feletar (72), predstavljajući prvi broj “Donjomeđimurskog zbornika”, novog znanstvenog časopisa koji je pokrenuo. Istočno Međimurje dobilo je prvi takav zbornik u kojem znanstvenici i istraživači imaju prilike objavljivati svoje radove. U vrijeme gospodarske krize prilično hrabar izdavački poduhvat.

– Časopis pokrećemo zbog gospodarske i razvojne krize, ili unatoč njoj. Međimurska županija dosegla je u hrvatskim okvirima zavidnu razinu razvijenosti, a perjanica tog razvoja su i donjomeđimurska naselja, a pogotovo Prelog, Donji Kraljevec, Kotoriba i druge općine. Ako to žele ostati, moraju ulagati u znanost – smatra Feletar.

Takav je časopis, dodao je, trebalo izdati već i prije, jer bi se time poticalo znanstvenike i mlade stručnjake na istraživanje tema iz istočnog Međimurja, koje je znanstvena “tabula rasa”.

– Međimurje se dugo nalazilo na margini hrvatskih i mađarskih znanstvenih ustanova i tek je u zadnjih pola stoljeća dobilo visokoobrazovane ljude, a pravi zamah događa se posljednjih 20-ak godina – ističe on.

Vrata otvorena svima

Časopis, čiji je nakladnik kuća Meridijani, uz financijsku pomoć grada Preloga i sedam općina neće okupljati samo znanstvenike iz Međimurja, već i iz susjednih županija, pa i Mađarske, kako bi se moglo uspoređivati.

– Znanstvenici moraju imati gdje objavljivati radove – kaže Feletar.

U prvom zborniku objavljeno je 30-ak radova, od znanstvenih do recenzija i eseja, a uključeno je 20-ak suradnika.

Dr. sc. Hrvoje Petrić, jedan od članova uredništva, smatra da bi se iz zbornika, ako nastavi izlaziti, za 10 do 15 godina mogla izroditi enciklopedija donjeg Međimurja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije