Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada naručuje dodatne kontejnere

Donacije bez PDV-a, po europsku pomoć tek kad se tlo smiri

Grad Petrinja tjedan dana nakon razornog potresa
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
08.01.2021.
u 09:42

A Obnovu potresom razorenog područja otežavaju daljnji potresi, a onaj u srijedu, magnitude pet stupnjeva po Richteru, prouzročio je dodatne štete

Aktivnosti Vlade nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje su primarno usmjerene na zbrinjavanje ljudi koji su ostali bez svojih domova. Premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj je sjednici najavio da će se u tu svrhu putem robnih zaliha naručiti dodatni kontejneri te će se u što kraćem roku osigurati smještaj za sve na pogođenom području, na kojem su i jučer zabilježena nova podrhtavanja tla. A da bi se zbrinjavanje olakšalo, premijer je najavio izmjene Općeg poreznog zakona na temelju kojih će se donacije za pogođena područja osloboditi plaćanja PDV-a.

Prema informacijama Centra za potresno inženjerstvo, do zaključenja ovog izdanja štete su prijavljene za 24.675 objekata, a pregledano ih je 11.175, od čega je trenutačno 4469 neupotrebljivih.

Kad je riječ o obnovi na pogođenom području, stanje otežavaju daljnji potresi, od kojih je onaj u srijedu, magnitude pet stupnjeva po Richteru, napravio dodatne štete zbog kojih se već pregledane objekte ponovo mora pregledavati. Tek kada se tlo smiri moći će se krenuti u finalnu procjenu štete, a onda i u proceduru vezanu uz odobravanje pomoći iz europskog Fonda solidarnosti. U Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uvjereni su da će ta procedura trajati kraće nego nakon proljetnog potresa u Zagrebu i okolici jer Hrvatska već ima spremne obrasce na temelju kojih će se prijaviti za dobivanje tog novca.

VIDEO: Stalno vam se čini da tlo drhti pod nogama? Stručnjaci tvrde da su to fantomski potresi

Za sanaciju novac iz Zagreba

Za sanaciju šteta na pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji otići će i dio od 5,1 milijarde kuna odobrenih za Zagreb i okolicu, a obnova će sa Zagrebom biti vezana i kad je riječ o zakonodavnim rješenjima, jer će se osigurati dopunama zakona na temelju kojega će se obnavljati Zagreb i okolica. Te su zakonske izmjene trenutačno u izradi, a iako se prije govorilo o mogućnosti da se zakon izmijeni Vladinom uredbom, Plenković je procijenio da to nije nužno, s obzirom na to da se saborski zastupnici u klupe vraćaju za nekoliko dana pa, kaže premijer, nema nikakve potrebe da Vlada kao izvršna vlast sada preuzima zakonodavne ovlasti Sabora.

Kad je riječ o obnovi porušenih i oštećenih kuća, u resornom ministarstvu i jučer su spominjali kombiniranu klasičnu gradnju i montažne kuće koje su u ovom slučaju prihvatljivije zbog činjenice da se radi o trusnom području. Poseban su problem, međutim, dislocirana sela s vrlo malo stanovnika, koja ni prije katastrofalnog potresa nisu imala potrebnu prometnu i socijalnu infrastrukturu.

Posebne kreditne linije

U obnovi Banovine država će morati pokazati i viziju razvoja tog demografski i gospodarski devastiranog kraja, pri čemu je, potvrđuju naši sugovornici, pitanje hoće li se i može li se inzistirati i na opstanku sela do kojih, kako je pokazala ova katastrofa, u nekim slučajevima nema ni puta.

Što bi trebalo učiniti kada je riječ o problemima s kojima se suočava gospodarstvo na područjima pogođenim potresom jučer je iznijela i Hrvatska gospodarska komora, koja procjenjuje da će se štete od ove katastrofe zbrajati u milijardama kuna. HGK je izvijestio da na pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji djeluje oko 1250 gospodarskih subjekata s oko 8800 zaposlenih. Sve su tvrtke, kažu, pretrpjele oštećenja, a velikom broju njih poslovanje je potpuno onemogućeno, što zbog oštećenja proizvodnih pogona, što zbog šteta na zalihama sirovine i proizvoda.

Hrvatska gospodarska komora Vladi predlaže poseban porezni tretman za gospodarske subjekte koji posluju na pogođenom području, kao i da mjere za očuvanje radnih mjesta za pogođena područja proširi na sve poduzetnike, neovisno o njihovoj veličini i djelatnosti.

Osim toga, u HGK kažu da bi HBOR, HAMAG BICRO i druge financijske institucije trebale definirati i posebne kreditne linije za obnovu proizvodnih kapaciteta te da bi trebalo obustaviti naplatu najamnina za objekte koji ne rade i koji zbog štete nisu u funkciji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije