Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu potvrđeni

Dokumenti američkih obavještajaca: Ruski plaćenici pokušavali kupiti oružje od članice NATO-a?

An image apparently shows Wagner fighters at the entrance sign to the village of Krasna Hora
Foto: CONCORD PRESS SERVICE/REUTERS
1/4
13.04.2023.
u 17:48

Upletenost turskih vlasti u prodaju oružja ruskim plaćenicima predstavljala bi značajan razlog za zabrinutost svih članica NATO-a i zamrsila odnose u savezu

Prema dokumentima američkih obavještajnih službi koji su procurili u američke medije, ruska paramilitarna grupa Wagner pokušala je kupiti oružje i opremu od Turske, članice NATO saveza. Prema spomenutim dokumentima, osoblje grupe sastalo se s "kontaktima iz Turske" početkom veljače s namjerom da od Republike Turske kupi oružje i vojnu opremu koje će koristiti u Ukrajini. Nije poznat niti identitet "kontakata", niti je li turska vlada bila upoznata s ovim zbivanjima. Ukoliko je riječ o točnim podacima, upletenost turskih vlasti u prodaju oružja ruskim plaćenicima predstavljala bi značajan razlog za zabrinutost i zamrsilo odnose u savezu, piše CNN.

Kako pišu američki mediji, u dokumentu o sastanku u veljači piše: "Mali, Rusija, Turska: Wagner želi oružje iz Ankare", što daje naslutiti da je grupa barem pokušala pronaći put do ispunjenja ovog cilja. Osim u Ukrajini, grupa bi mogla oružje koristiti i u Maliju, gdje je također prisutna. Članstvom u savezu, Turska se smatra i saveznicom svih država koje pružaju vojnu potporu Ukrajini i javno je izrazila neslaganje s postupcima Ruske Federacije. Na njenom su teritoriju i vojne baze s nuklearnim naoružanjem, tamo postavljenje kako bi predstavljale upozorenje protiv bilo kakve agresije spram članica NATO-a iz smjera istoka.

Osim pokušaja nabave oružja, u dokumentu se navodi i da namjeravaju nastaviti regrutaciju ruskih zatvorenika. Američki mediji navode kako komentari službenika daju naslutiti da je riječ o vjerodostojnim dokumentima, ali autentičnost dokumenata nije moguće nezavisno potvrditi. Ministarstvo obrane i obavještajne službe za sada nisu službeno potvrđivale, niti komentirale informacije sadržane u dokumentima, ali kazali su kako ih provjeravaju.

VIDEO: Kršćanin u Gazi muslimanima koji su zapeli u gužvi tijekom ramazana donosi vodu i datulje

Komentara 1

Avatar El Indio
El Indio
00:32 14.04.2023.

Tursku i Madzarsku izbacit van iz NATO. Neka ih caru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije