Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA PRODUKCIJA

Održana premijera: Dokumentarac 'Neandertalci' poklon za 13. rođendan Muzeja krapinskog neandertalca

Krapina: Premijera filma "Neandertalci"
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/8
27.02.2023.
u 20:19

Dokumentarac o Neandertalcima premijerno je prikazan na 13. obljetnicu rada Muzeja, a zasigurno će postati dio kurikuluma osnovnih i srednjih škola, smatra ravnatelj Muzeja Hrvatskoj Zagorja Jurica Sabol

Premijera dokumentarnog filma Neandertalci u produkciji Večernjeg lista održana je u Muzeju krapinskih neandertalaca točno na 13. obljetnicu rada našeg modernog muzeja. Time je završen veliki projekt koji je započeo specijalnim izdanjem lista posvećenog neandertalcima, a u kojem su sudjelovali najbolji domaći stručnjaci iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, Instituta za antropologiju, HAZU–a, zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, profesori sa sveučilišta...

Film prikazuje kako su živjeli neandertalci, što su lovili, kako su brinuli o starijima i nemoćnima, o tome kako su prvi koji su pokapali svoje mrtve, koliko su bili religiozni, te u kakvom su ambijentu živjeli – u šumama u kojima su glavnu riječ imali špiljski medvjedi, hijene, pragoveda i nosorozi.

Krapina: Premijera filma "Neandertalci"
1/24

– Za širu javnost ovaj je dokumentarac bitan jer na suvremeni način prikazuje neandertalce, bitan je i za studente arheologije, antropologije i sličnih struka jer odlično uvodi u problematiku. Zanimljiv je i za djecu, jer na atraktivan i na ispravan način daje pogled na neandertalce kao vrlo slične nama – izjavio je jedan od glavnih aktera filma prof. dr. sc. Ivor Karavanić, redovni profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog Zagorja je dodao:

– Večernjakov dokumentarac važan je zbog promocije lokaliteta u Krapini, podizanja svijesti o zaštiti prirodne baštine, identiteta Zagorja kao našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa. Nama koji radimo i baštinimo tu građu bitno je da je krapinska zbirka i dalje "živa", da se istražuje, da se piše i da imamo ovakva događanja gdje možemo promovirati rad znanstvenika. Znamo da je krapinski lokalitet dio kurikuluma osnovnih škola, a ovo će zasigurno i uz specijal Neandertalci obogati ponudu muzeja i biti dodatno pomagalo učenicima osnovnih i srednjih škola. Dragutin Gorjanović Kramberger je otkrio veliku većinu na prijelazu na 20. stoljeća, posljednjih stotinu godina nisu pronađeni novi fosilni ostaci, no zbirka se i dalje istražuje i dolazi se do novih znanstvenih spoznaja, a najnovija istraživanja su predstavljena i u ovom dokumentarcu – kazao je Sabol, prvi čovjek muzeja kojim je u 13 godina prošlo više od 1,2 milijuna posjetitelja.

Autori filma su glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i urednik rubrike Panorama Marin Penavić. Film su snimali Matej Pavelić, Borna Filić, Kruno Galjar, Zoran Pajić, Laura Hana Uremović i Antonio Tatar. Glazbu potpisuje Matej Meštrović.

– Dokumentarac je Večernjakov poklon za 13. rođendan Muzeja Krapinskog neandertalca, a sve je krenulo lani kada smo u uspješnoj suradnji sa stručnjacima ispričali u tiskanom specijalu priču o putu neandertalaca u Hrvatskoj i šire – rekao je glavni urednik Dražen Klarić.

U filmu su stručni sugovornici pojavljuju i cijenjeni znanstvenici i profesori poput profesora Ivora Jankovića s Instituta za antropologiju, njegova imenjaka Ivora Karavanića s Filozofskog fakulteta, znanstvenika Siniše Radovića stručnjaka za antropologiju iz HAZU–a, vodiča Denisa Kovačića...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije