Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćno osuđeni

'Dok sam se hrvao s provalnikom, došla je susjeda i počela ga udarati tavicom po ruci'

provala
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
14.03.2017.
u 17:56

Žao mi je zbog svega učinjenog i kajem se zbog toga, rekao je višestruko osuđivani provalnik Mato Markić

- Odlučio sam sve priznati kako bi riješio ovu stvar i raskrstio s repovima prošlosti, tako da si mogu normalizirati život. Protiv mene se vodi još jedan postupak zbog provalne krađe, ali i tamo sam već priznao djelo. Želim što prije odraditi kaznu te konačno izaći na slobodu kako bi započeo normalan život, a isto tako i kako bi pomagao svojoj bolesnoj majci. Žao mi je zbog svega učinjenog i kajem se zbog toga - riječi su kojima je višestruko osuđivani provalnik Mato Markić (39) na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u potpunosti priznao krivnju za pokušaj teške krađe koju je zajedno s "kolegom" Marijanom Hodnikom počinio lanjskog lipnja u Ulici Dragice Hotko na zagrebačkoj Savici. 

Hodnik je zbog pokušaja teške krađe te pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora od dvije godine, a Markić je zbog pokušaja krađe "dobio" godinu dana, također bezuvjetno.

I dok je kao olakotnu okolnost pri izricanju presude sud cijenio priznanje obojice optuženika za sudjelovanje u kaznenim djelima koja su im se stavljala na teret, kao otegotna okolnost uzeta je činjenica da su i Hodnik i Markić itekako poznati zagrebačkim policajcima, ali i pravosuđu - u petnaest godina pravomoćno su osuđivani petnaestak puta.

Tako su i 22. lipnja oko 2 sata nakon prethodnog dogovora krenuli u akciju - najprije su zajedno ušli u zgradu kako bi provalili u stan iz kog su željeli ukrasti "sve vrjednije predmete". Kada su došli do stana i uvjerili se da je zrak čist Markić je izašao iz zgrade i ispred ostao čuvati stražu u slučaju da netko naiđe. Za to vrijeme Hodnik je navukao rukavice, uzeo francuski ključ u ruke i krenuo s obijanjem ulaznih vrata. Ipak, u naumu ih je spriječio lak san jedne od susjeda koju je probudila buka.

- Čula sam neke zvukove, kao da jedan predmet nabija po drugom. Probudila sam supruga i rekla mu kako mi se čini da netko provaljuje, a on je zatim otišao u prizemlje gdje je u mraku vidio nekog muškarca kako je okrenut prema ulaznim vratima susjedinog stana. Čim smo upalili svjetlo odmaknuo se od vrata, a u rukama je držao "šrafciger" - ispričala je stanarka zgrade u kojoj se odigravao pokušaj provale. Nakon što se upalilo svjetlo njezin suprug krenuo je prema provalniku kako bi ga pokušao zadržati, a ona je počela buditi susjede te je potom pozvala policiju. 

- Krenuli smo se hrvati, a u jednom trenutku sam ga prislonio uza zid. Počeo se otimati, a kada je vidio da neće uspjeti pobjeći razbio je staklo na ulaznim vratima francuskim ključem i počeo mahati prema meni. Tada se pojavila susjeda koja ga je tavicom za kuhanje udarila po ruci nekoliko puta, a provalnik je tu nekako uspio razbiti i drugo staklo na vratima koje se rasulo po svima nama. Zaderao se "Mato, daj pištolj" i počeo bježati - prisjetio se stanar koji se suprotstavio Marijanu Hodniku.

Unatoč tome što su i Hodnik i Markić počeli bježati niz ulicu prema osnovnoj školi nisu imali sreće jer su točno u tom trenutku onuda prolazila trojica mladića koji su čuli jednu stanarku kako viče "dečki pomozite, lopov bježi". Potrčali su za njima, a iako je Markić uspio pobjeći Hodnika su uhvatili i zadržali do dolaska policije. Ubrzo je policija uspjela ući i Markiću u trag, a iako je isprva poricao krivnju na sudu je ipak odlučio sve priznati.

>> Policija ulovila lopove koji su provalili u stan Maje Šuput, evo što su joj sve ukrali

>> Provalnici: Mamiću smo uzeli alkohol, a ne satove

Komentara 1

DU
Deleted user
23:28 14.03.2017.

Bravo za naše pravosudje..nakon 15-tak provalnih kradja (to se inače zove okorjeli kriminalac) dobiti godinu-dvije je više nego smiješno..ustvari bilo bi smiješno da nije žalosno..jadna smo mi država. Kad odsluže tih par mjeseci neka idu provaliti kod sudca ili nekog političara da vidimo kolika će onda biti kazna !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije