Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVLJANJE NA SUĐENJU

Dodikova suradnica izvrijeđala sud: 'J***m li vam majku, dovest ćemo vam 5 tisuća ljudi'

Sarajevo: Veliki broj političara iz RS došao na sud podržati Dodika
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
05.02.2024.
u 16:29

Suđenje Dodiku u Sarajevu ponovo su došli pratiti njegovi simpatizeri i suradnici, no bilo ih je toliko da nisu mogli svi stati i sudnicu pa ni ući u sudski kompleks

Čitanjem optužnice u ponedjeljak je na Sudu BiH u Sarajevu formalno počelo suđenje čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji je optužen za neprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a ročište je održano unatoč nastojanjima Dodikove obrane da iznudi još jednu odgodu. Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske još u kolovozu 2023., a Sud BiH je potvrdio u rujnu. Suđenje je do sada tri puta odgađano zbog zahtjeva optuženika za izuzeće sudaca i tužitelja.

Na temelju odluke koju je sudac Mirsad Strika ranije donio, suđenje Dodiku razdvojeno je od postupka protiv Lukića, koji je s prošlog ročišta izostao pravdajući to zdravstvenim problemima. Novost u dijelu procesa protiv Dodika je to što je njegovo vođenje od ponedjeljka, umjesto suca Strike, koji odlazi u mirovinu, preuzela sutkinja Sena Uzunović.

Dodik i njegova obrana odmah su tražili njeno izuzeće uz obrazloženje kako je ona pristrana jer je kao pravnik bila angažirana u službi vlade Federacije BiH, a odmah nakon toga problematizirali su njeno inzistiranje da se počne čitati optužnica prije nego što bude izmijenjena s obzirom na razdvajanje postupaka, što je Uzunović odbacila.

Dodik je novinarima nakon ročišta kazao kako je jasno da je sutkinja Uzunović "došla sa zadaćom", odnosno kako je to za njega samo dokaz da je ovo politički proces kojega ne vodi sud nego "netko drugi". Sada mu je zasmetalo i to što u sudnici državnog suda nema zastave RS, nego samo BiH, a ponavljao je stare teze kako mu se ne može suditi po izmjenama zakona koje je donio visoki predstavnik. "Ovo je isključivo politički proces i instrumentaliziranje suda i tužiteljstva", kazao je Dodik.

Moguća kazna zatvora i zabrana obnašanja dužnosti

Njegovi suradnici ponovo su ga došli podržati ponavljajući pred novinarima njegove tvrdnje, a članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović novinarima je izjavila kako je "šokirana" zamjenom suca, a uz to je osporavala ovlasti visokog predstavnika Christiana Schmidta. "Sumnjam da je nova sutkinja dobila nalog raditi ono što prethodni sudac (Strika) nije želio", kazala je Cvijanović, dok je predsjednik vlade RS Radovan Višković optužio američko veleposlanstvo kako vodi proces protiv Dodika, a nova sutkinja radi po njihovu nalogu.

"Ovo je kraj BiH i tako će i biti, budite sigurni", najavio je Višković. Za kazneno djelo za koje je optužen Dodik može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda znači i automatsku zabranu obnašanja dužnosti u tijelima vlasti i državnim institucijama. Dodik je potpisao ukaz o objajvi dva zakona koje je donio parlament RS, a sadašnji visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt ih je poništio prošle godine. U RS-u su na taj način kanili blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH kao i Schmidtovih odluka.

POVEZANI ČLANCI:

Strategija Dodikove i Lukićeve obrane svodi se na tvrdnju kako Schmidt nema ovlasti nametati odluke jer nije legalno izabrani visoki predstavnik. Temelje to na konstataciji kako imenovanje koje je proveo Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nije bilo predmetom rasprave i potvrde na Vijeću sigurnosti UN.   

Suđenje Dodiku u Sarajevu ponovo su došli pratiti njegovi simpatizeri i suradnici, no bilo ih je toliko da nisu mogli svi stati i sudnicu pa ni ući u sudski kompleks. Potpredsjednica Dodikove stranke i predsjednica kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić zbog toga je pred novinarima prostački vrijeđala pripadnike sudskog osiguranja.  "Sljedeći put ćemo vam dovesti pet tisuća ljudi, j... li vam mamu", prijetila je Vulić koja je po izlasku iz sudnice psovala majku i sutkinji nazvavši je pri tom "frustriranom kujom".

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar El Indio
El Indio
18:36 05.02.2024.

srpska posla

RO
Romav
21:51 05.02.2024.

Sramota sta se na Kotilo u sumskoj Sve turski mrki kmetovi

RO
Romav
21:51 05.02.2024.

Ovaj nobilo bi Sve za pare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije