Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETI MU ZATVOR

Dodik okrivio SAD, EU i Britaniju za podizanje optužnice: 'Cilj im je poništiti institucije RS'

Konjic: Konferencija za medije nakon sastanka Trojke i delegacija SNSD-a i HDZ BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
11.08.2023.
u 19:05

U objavljenom priopćenju nakon podizanja optužnice Tužiteljstva BiH Dodikov ured poručuje da je "narod stvorio RS u krvi pa neće dopustiti da mu je bilo tko oduzme"

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik okrivio je SAD, Europsku uniju i Veliku Britaniju za to što je Tužiteljstvo BiH protiv njega podignulo optužnicu po kojoj, bude li osuđen, može dobiti do pet godina zatvora. Iz Tužiteljstva BiH ranije u petak potvrdili su da je Dodik zajedno s direktorom Službenog glasnika Republike Srpske Milošem Lukićem optužen za kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika.

U BiH je to postalo kazneno djelo pošto je takvu odluku donio Christian Schmidt 1. srpnja, no Dodik je nakon toga ipak potpisao ukaz kojim je proglasio stupanje na snagu zakona o neprovođenju presuda Ustavnog suda BiH na teritoriju RS.Schmidt je taj zakon poništio odlukom koju je također donio 1. srpnja.

Ako Sud BiH potvrdi optužnice, Dodiku i Lukiću će se suditi, a budu li proglašeni krivim mogu dobiti kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Osuđujuća presuda automatski znači i zabranu obnašanja dužnosti u svim tijelima vlasti u BiH.

POVEZANI ČLANCI:

Dodik osobno u petak nije komentirao optužnicu no njegov ured priopćio je da je ona "kreacija američkog veleposlanstva u Sarajevu i izravno veleposlanika Michaela Murphyja kao i Velike Britanije i EU" i da je jedini cilj optužnice poništiti institucije RS izabrane voljom naroda na demokratskim izborima.

Uz to Dodikov ured poručuje da je "narod stvorio RS u krvi pa neće dopustiti da mu je bilo tko oduzme". Podizanje optužnice protiv Dodika važan je korak u uspostavi vladavine prava u BiH, komentiralo je veleposlanstvo SAD-a u BiH. "Zakoni BiH vrijede za sve građane. Niti jedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona", naveli su u reakciji.

Dodik se do sada suočavao s nizom istraga, od sumnji za pranje novca odnosno kupnju vile u Beogradu pa do nijekanja genocida počinjenog u Srebrenici no niti jedna do sada nije dovela do podizanja optužnice. 

>> VIDEO Nakon trostrukog ubojstva, muškarac u Gradačcu počinio samoubojstvo

Ključne riječi

Komentara 12

PR
pravednik2
22:40 11.08.2023.

Gospodin Dodik je zaboravio Marsovce. Oni su isto krivi za njegove lopovluke.

DU
Deleted user
13:03 12.08.2023.

ima uvek Zoku Vladimiroviča

BU
Bubalamala
16:39 12.08.2023.

Šta se čeka sa AP.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije