Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani arhitekata 4.0

Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata

Šibenik: Svečana dodjela godišnjih nagrada Hrvatske komore arhitekata
Dusko Jaramaz/PIXSELL
04.09.2020.
u 23:41

Godišnja nagrada za arhitekturu ide Rekonstrukciji, dogradnji putničkog terminala Zračne luke Split autora Ivana Vulića i Ivana Radeljaka

Večeras su u Šibeniku na četvrtim Danima arhitekata dodjeljene Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu. Medalje su dodijeljene najboljima u tri kategorije: konceptualni poduhvat, arhitektura i urbanizam. Izbor nagrađenih bio je u rukama peteročlanog Ocjenjivačkog suda sastavljenog od uglednih hrvatskih arhitekata kojima je predsjedao arhitekt akademik Nikola Bašić, a u čijem su sastavu bili dipl. ing. arh. Tomislav Ćurković; redoviti profesor na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Ante Kuzmanić; akademik Mladen Obad Šćitaroci; te redovita profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Karin Šerman.

Predsjednica, Hrvatske komore arhitekata, Rajka Bunjevac je u pozdravnom govoru istaknula kako Ocjenjivačkom sudu nije bilo niti malo lako između izvrsnih radova odabrati ponajbolje, te je hrvatska arhitektura pokazala da je uz bok najboljoj svjetskoj arhitekturi. Na arhitektima je i odgovornost da učine sve da hrvatska arhitektura postane prepoznatljiva, tražena, te da izvozimo arhitekturu a ne arhitekte, time se iskazuje i potreba za sustavnom promocijom izvrsnosti u arhitekturi i prisutnosti arhitekture u javnosti i društvu. Dodjela ovogodišnjih nagrada je pravi put k tome, zaključila je u svom pozdravnom uvodu predsjednica HKA Rajka Bunjevac.

04.09.2020., Sibenik - Svecana dodjela godisnjih nagrada HKA - Hrvatska komora arhitekata. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Medalju za konceptualni poduhvat Ocjenjivački sud nominirao je dva rada, La agriculture 2019, IV. interdisciplinarna radionica na Lastovu i postprodukcija čiji su autori Marijana Bucat, Ivana Marčeta Frlan, Marijana Mastilović, Žarko Tičinović i Korana Zavadlav, te časopis Mjera Društva arhitekata Dubrovnik, autora Divne Antičević, Boža Benića i Romana Duića. Medalja Hrvatske komore arhitekata za Konceptualni poduhvat za 2019. godinu dodijeljen je časopisu Društva arhitekata Dubrovnik, Mjera i to, kako stoji u Obrazloženju nagrade, zbog aktualnosti i društvene važnosti tema koje na interdisciplinarni način obrađuju i populariziraju u javnosti i društvu, zbog pokazane inicijative za senzibiliziranje struke i javnosti za važne arhitektonske i urbanističke teme. Nagradu je u ime autora primio Božo Benić.

U kategoriji Medalja za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu nominirane su četiri realizacije: Grand Park Hotel Rovinj autora Studio 3LHD, Rekonstrukcija, dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split čiji su autori Ivan Vulić i Ivan Radeljak, Bazen i recepcija kampa Stella Maris Studio NFO i Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu čiji su autori Branimir Rajčić i Mariela Žinić. Medalju za arhitekturu Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu dodijelila se projektu Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split autora Ivana Vulića i Ivana Radeljaka. U Obrazloženju Ocjenjivačkog sud ovu su odluku pojasnili time što je projektiranje zgrada terminala zračnog prometa jedan je od složenijih arhitektonskih zadataka, od programiranja do projektiranja detalja. Tome se pridodaje i osobita važnost upečatljivog prostornog i oblikovnog dojma, kako bi na najbolji način prezentiralo sredinu u kojoj je smješten. Pamtljivim i asocijativnim interijerskim prostorima, dojmljivim ambijentalnim individualizacijama pojedinih cjelina i sugestivnim detaljima postignut je prostorni doživljaj koji ovu zračnu luku izmiče iz uobičajene kategorije apstraktnih 'ne-mjesta' aerodromskih zgrada i pretvara je u specifično, puno i konkretno 'mjesto' čvrsto usidreno u jedinstveni dalmatinski pejzaž. Medalju je u ime autora preuzeo Ivan Radeljak.

04.09.2020., Sibenik - Svecana dodjela godisnjih nagrada HKA - Hrvatska komora arhitekata. Projekt Terminala zracne luke Split autora Ivana Vulica i Ivana Radeljaka. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Po mnogočemu su ovogodišnji Dani arhitekata specifični, pa tako i ovogodišnja dodjela nagrada. Iako nije bilo nominacija za Medalju za urbanizam Ocjenjivački je sud djelu koje je bilo nominirano u kategoriji za arhitekturu iznimno dodijelio Medalju za urbanizam i to stoga što se upravo urbanizam proslavlja najviše dosege u kulturi prostora, u zahtjevnim dimenzijama kontura i sudbina čitavih krajolika i gradova, koja pritom svjedoči o neminovnosti preklapanja mjerila arhitekture i urbanizma, o nužnosti harmoničnog kontinuiteta tih dviju ključnih disciplinarnih kategorija u dosizanju sveukupnih urbanih i prostornih kvaliteta, stoga je Medalja dodjeljena Studiju 3LHD za sklop Grand Park Hotela u Rovinju. Grandioznost i osebujnost prostornog iskoraka Grand Park Hotela u Rovinju naložila je analogno osebujni iskorak Ocjenjivačkog suda Hrvatske komore arhitekata u vrednovanju ovog nesvakidašnjeg pothvata. Mjerilo urbanog dosega rovinjskog hotela naprosto je potraživalo istup iz kategorije arhitekture u sagledavanju dometa ove realizacije te nametnulo njezino valoriziranje upravo u kategoriji urbanizma, stoji u Obrazloženju Ocjenjivačkog suda. Svečanom dodjelom Godišnjih nagrada Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu završena je uz želje da se iduće godine ponovno sastanu predavači, sudionici, nominirani i nagrađeni u jednom bitno sigurnijem okruženju bez obveznih maski i epidemioloških mjera, a uz obilje vidljivih osmjeha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije