Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ UHIĆENIH HRVATA

Dobronić: Zambija ne može osporavati hrvatsko državljanstvo djece, isprave nisu krivotvorene

Ndola: Optuženi Hrvati odlaze nakon što im je odgođeno ročište, možda već danas izlaze i iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
26.02.2023.
u 14:07

Dobronić je potvrdio da se provjerava autentičnost tih odluka, ali nije to želio dalje komentirati kako ne bi naštetio hrvatskim posvojiteljima kojima se sudi u Zambiji

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izjavio je u nedjelju, gostujući na N1 televiziji, da se provjerava autentičnost svih odluka o posvojenju djece iz DR Konga, koje su potvrdili hrvatski sudovi. Dobronić je potvrdio da se provjerava autentičnost tih odluka, ali nije to želio dalje komentirati kako ne bi naštetio hrvatskim posvojiteljima kojima se sudi u Zambiji.

“Postoji problem u pravnoj i političkoj praksi u DR Kongo. Točno je da je DR Kongo u svom zakonu donio izmjenu kojom se zabranjuju postupci međunarodnog posvojenja dok se ne formira centralno tijelo, međutim, to tijelo nije formirano od 2016. do danas. Ravnatelj u njihovoj agenciji je rekao da nisu dopuštene baš nikakve iznimke, ali neosporno je da su sudovi nakon 2016. donijeli negdje između 40 do 70 odluka kojima su odobrili međunarodna posvojenja”, rekao je.

>> VIDEO Ministar Božinović o Hrvatima uhićenima u Zambiji

DR Kongo je potpisao Opću UN-ovu konvenciju o pravima djeteta, koja kaže da je temeljni kriterij odluka o pravu djeteta dobrobit djeteta, kaže Dobronić, pa su neki kongoanski sudovi u pojedinim slučajevima odlučili da predstavlja dobrobit djeteta odobriti međunarodno posvojenje. Time sud nije povrijedio zakon jer međunarodna konvencija ima prednost u primjeni nad domaćim zakonom, tvrdi Dobronić dodavši kako "iz svega proizlazi da su Vlada DR Konga i njihovi sudovi na neki način na ratnoj nozi". Na pitanje jesu li hrvatski sudovi bili dužni provjeriti legalizaciju isprava odgovara kako su "sudovi trebali postupati opreznije", a sada imaju uputu da postupaju preciznije.

Nije moguća revizija slučajeva posvojenja koji su već provedeni

No, iz obrazloženja suda DR Konga proizlazi da su oni imali pojedine isprave hrvatskih centara za socijalnu skrb, koje su prihvaćali bez legalizacije. Moguće je, prema načelu uzajamnosti, da ako jedna država ne traži legalizaciju, ne moramo ni mi, pa su naši suci prihvatili znatan rizik i nisu poslali isprave na redovni put legalizacije, rekao je. Predsjednik Vrhovnog suda također smatra kako nije moguća revizija slučajeva posvojenja koji su već provedeni. 

“Ono što je provedeno, to su zakonito provedeni postupci i upisi i ne smiju se osporavati. Sumnja je jedno, a ona mora biti dokazana crno na bijelo”, poručio je. Dobronić smatra kako postoji šansa da se postupak protiv osmero posvojitelja prebaci iz Zambije u Hrvatsku te ističe da posvojena djeca jesu hrvatski državljani. “Zambija nema temelja osporavati hrvatsko državljanstvo te djece jer isprave koje je izdao MUP su valjane, nisu krivotvorine. Najmanje što moraju napraviti je da omoguće predstavnicima naše države da obiđu tu djecu", kazao je.

Komentara 40

ZA
zacmil1
14:31 26.02.2023.

Postoji problem u pravnoj i političkoj praksi u Hrvatskoj, a ne u DR Kongu. Ovaj vrli pravnik što nam ga izabraše je nedavno tvrdio da DR Kongo je potpisnik haške Konvencije o međunarodnom posvojenju pa sam sebe demantirao. Djecu treba držati što dalje od krijumčara i ovakvih što ih podržavaju. Podrška pravnoj državi Zambiji, Stop trgovcima i krijumčarima djecom!

Avatar Barba
Barba
14:41 26.02.2023.

O čemu ovaj priča? Pa sam je izjavio da nije znao da postoje dva Konga. Kako je onda mogao znati da li su dokumenti krivotvoreni ili nisu. Zato jer nisu provjeravali i tražili apostille.

Avatar Carbonado
Carbonado
14:42 26.02.2023.

“Ono što je provedeno, to su zakonito provedeni postupci i upisi i ne smiju se osporavati. Sumnja je jedno, a ona mora biti dokazana crno na bijelo” Čitaj: Sumnja mora biti dokazana, ali ne smije se dokazivati jer je svee po zakonu, mada očito nije po zakonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije