Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMPENZACIJSKA MJERA

Dobra vijest za sve koji žive u Njemačkoj: Uvode 'novac za klimu', evo koliko će isplaćivati po osobi

Njemačka
Foto: reuters
1/2
16.01.2024.
u 09:45

Uvođenje naknade za sve građane opravdano je promjenama europskog trgovanja emisijama koje će stupiti na snagu od 2027. godine

Svi stanovnici Njemačke trebali bi dobivati godišnju naknadu za klimu, dogovoreno je to koalicijskim sporazumom između SPD-a, Zelenih i FDP-a. Klimageld, kako se ta naknada naziva u Njemačkoj, trebao bi biti uveden najkasnije do 2027. godine. 

Glasnogovornik njemačke Vlade potvrdio je u ponedjeljak da bi mehanizam za isplatu trebao do tada biti uspostavljen i učinkovit, navode njemački mediji, piše Fenix magazin. 

Uvođenje naknade za sve građane opravdao je promjenama europskog trgovanja emisijama koje će stupiti na snagu od 2027. godine. Od tada bi trebale formirati cijene za posebne emisije CO2. Zatim bi trebale postojati gornje granice za količinu dostupnih certifikata koji odobravaju emisije CO2 i kojima se može trgovati.

VEZANI ČLANCI: 

Značajno povećanje cijene CO2 također se očekuje u njemačkom trgovanju emisijama od 2026. ili 2027. godine, rekao je glasnogovornik Saveznog ministarstva gospodarstva. Tada se mogu očekivati i značajna povećanja cijena fosilnih energenata i goriva, a novac za klimu bi se smatrao kompenzacijskom mjerom. Ministar financija Christian Lindner (FDP) dao je zeleno svjetlo za isplatu ove naknade građanima. 

- Od 2025. tehnički možemo izvršiti plaćanje po glavi stanovnika. Dakle, idemo po planu. Hoćemo li politički restrukturirati okvir financiranja u ovom smjeru, morat ćemo odlučiti nakon sljedećih izbora - rekao je. 

Kada bi se sav prihod od BEHG-a raspodijelio po stanovniku, prema izračunima stručnjaka, sljedeće bi godine bilo na raspolaganju oko 130 eura po osobi. Kako cijena CO2 raste, tako se povećava i novac za klimu. Za 2027. možete očekivati ​​preko 250 eura po glavi stanovnika. Četveročlana obitelj tako bi mogla dobiti 1.000 eura godišnje. 

GALERIJA Što je Nostradamus predvidio za 2024. godinu?  Zemlja još više ugrožena, prijete velike poplave

Njemačka
1/10
Ključne riječi

Komentara 2

PM
Pionir_Mali
10:37 16.01.2024.

Klimatske promjene temelje se na LAŽNIM pričama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije