Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS U NJEMAČKOJ

VIDEO Vlada u strahu od nasilja: Traktori blokirali promet u Berlinu, poljoprivrednici 'spremni na sve'

German farmers protest against the cut of vehicle tax subsidies in Berlin
Foto: LIESA JOHANNSSEN/REUTERS
1/45
15.01.2024.
u 14:52

Tisuće vozača traktora i kamiona i oko deset tisuća ljudi u ponedjeljak blokira aveniju koja vodi do berlinskih Brandenburških vrata nakon tjedna prosvjeda protiv većih poreza za poljoprivrednike.

Vozila koja su stigla iz cijele Njemačke tijekom noći parkirala su se uz cestu, a tisuće poljoprivrednika usprkos hladnoći mahali su njemačkim zastavama i uzvikivali slogane poput ''bez farmera nema budućnosti''. Prosvjedi stvaraju dodatan pritisak na vladajuću koaliciju kancelara Olafa Scholza koja pokušava zaključiti proračun i suzbiti jačanje krajnje desnih skupina. Policija je u nedjelju navečer upozorila da je avenija već puna, pa je pozvala prosvjednike da se okupe na drugim lokacijama, uključujući Olimpijski stadion u zapadnom okrugu Charlottenburga. 

Prosvjedi su izbili zbog odluke vlade da ukine subvenciju na plavi dizel, u pokušaju uravnotežavanja proračuna za 2024. nakon što je presuda ustavnog suda poremetila planove rashoda. Vlada je u pokušaju smirivanja situacije pristala na zadržavanje povrata poreza na kupnju poljoprivrednih vozila te da ukidanje subvencije plavog dizela raširiti na nekoliko godina.

VIDEO Njemački poljoprivrednici u Berlinu

No poljoprivrednici, podržani od oporbenih konzervativaca i krajnje desnice, smatraju da to nije dovoljno. "Bez stabilnosti na selu, bez poljoprivrede naša država nema budućnost", rekao je predsjednik Unije poljoprivrednika Joachim Rukwied na skupu ispred Brandenburških vrata. "Zato smo spremni izaći na ulice." Zahvalio je ministru financija Christianu Lindneru, uz njega na pozornici, što je stigao na skup. 

Vlada je zauzela pomirljivi ton prema prosvjednicima jer je zabrinuta da politička rasprava postaje radikalizirana te da bi prosvjednici mogli postati nasilni, piše Reuters. "Poštujem svakog političara koji nam je spreman doći”, kazao je Rukwied. Predstavnici prosvjednika kasnije će se naći s čelnicima koalicijskih stranaka. One se međusobno ne slažu oko toga kako zadovoljiti zahtjeve prosvjednika. Ministar poljoprivrede Cem Ozdemir, član zelenih, predložio je financijske nagrade za humani tretman prema životinja, dok socijaldemokrati predlažu više cijene poljoprivrednih proizvoda, a liberali rezanje administracije. 

Zbog prosvjeda zatvorena je glavna avenija koja spaja zapad i istok Berlina, kao i nekoliko autobusnih i tramvajskih linija. Skup nadzire oko 1,3 tisuće policajaca

VIDEO Tisuće bijesnih farmera stiže na prosvjed

VEZANI ČLANCI 

Komentara 17

CE
CenzuriranUskoro
15:37 15.01.2024.

Ekipa koja provodi agendu se malo požurila, zamjena naroda i nacija na području starog kontinenta još nije potpuna da se ljudima upravlja kao ovcama. Riskiram da zvučim kao rasista kada kažem da bijela rasa definitivno nije najinteligentnija, niti fizički superiornija u odnosu na ostale, ali povijest je pokazala da se njome najteže vlada. Zato valjda nas se i treba zbrisati sa lica zemlje osim ono elite koja će vladati ostacima.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
15:35 15.01.2024.

Potpora seljacima! Nesposobna i nesuverena vlada uvodi poreze jer od nečega se mora financirati rat protiv Rusije.

YO
yopi
16:12 15.01.2024.

A zeleni ministar je danas predlozio da se podignu porezi na meso i zivotinjskih proizvoda kako bi se seljacima dalo. Zamisli ti covjeka, ljudima je previse poreza a ovaj sa porezima zeli sredit poreze???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije