Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Dobra poruka Crkve: moramo prijeći od etničkog prema političkom hrvatstvu

Sve je više onih koji će imati hrvatsko državljanstvo, a nisu etnički Hrvati. Oni su jednako vrijedni građani RH

Komentari 15

GR
Greben
19:04 19.11.2023.

huhuhu - upravo huhuhuuuuhu je komentar na tvoj komentar! Ako je itko sacuvao hrvatstvo onda je ti katolicka crkva. Ako je itko sacuvao hrvatski jezik onda je to takodjer katolicka crkva u Hrvata!

VL
SI
sigmundfreud
18:29 19.11.2023.

Etnički nacionalizam je štetan za naciju koja ga promovira, također je štetan i za susjedne nacije i međunarodnu zajednicu. On izaziva PODJELE u društvu i slabi jedinstvo društva, također vodi smanjenju stanovništva i ekonomskom siromašenju.Ako mi je baba Srpkinja, jaoo meni, nisam čistokrvni Hrvat. Na koncu ćemo doći do rezultata da su "pravi" Hrvati samo oni u nekom selu u okolici Širokog Brijega.

VL
GR
Greben
20:07 19.11.2023.

Nevjerojatno!!!

VL
TI
Tizio
19:45 19.11.2023.

Malo kasno....

VL
Avatar southman
southman
19:19 19.11.2023.

Pa politički Hrvati su svi građani HR. Ali oni nisu etnički Hrvati.

VL
SL
slavenZadravec
20:54 20.11.2023.

Ako bi se odustalo od etničke definicije hrvatstva (koja je doduše nejasna osim izjašnjavanja) tada bi se moralo odustati i od etničkog dodjeljivanja državljanstva za one koji ne žive (niti su ikada živjeli) u Hrvatskoj. Naime, ne možemo očekivati da su srbi ili nepalci u Hrvatskoj hrvati dok hrvati u npr Australiji ili BiH isto hrvati.

VL
PA
PavelHršak
14:40 20.11.2023.

Politički Britanci su svi građani Velike Britanije, politički Peruanci su svi građani Perua, politički Srbi su svi građani Srbije, a onda što su svi građani Hrvatske? Što se pak tiče etnički "čistih" stanovnika svih mogućih navodno "nacionalnih država", eh, takovi ne postoje. Mislite da su u stoljeću sedmom na područje današnje Hrvatske došli nekakvi "čisti" Hrvati, a da su potom čuvali tu svoju "čistoću" živeći u zatvorenoj zajednici? Kad bi tako bilo, već davno bi degenerirali i izumrli. Održalo nas je samo miješanje i asimilacija ne samo sa susjedima nego i potpuno stranim narodima.

VL
ST
struky3_
12:47 20.11.2023.

Ajmo ovako, zašto bi K.C. imala monopol na duhovnost. Zašto svak za sebe ne promisli šta je za njega najbolje. Recimo proučavati budizam ili nešto treće, a onda to i financirati, a i ne mora ništa..

VL
DU
Deleted user
19:02 19.11.2023.

Zadnja poruka crkve(oko koje smo se razišli za vijeke) ,je bila cijepljenje protiv kovida.Svaka slijedeća je pucanj u prazno,što se mene tiče.Oni su firma kao i svaka druga i žele obuhvatiti štio veće tržište. Crkva kao treći stup društva(ekonomija,politika su prva dva) pokriva one koji su razočarani društvenim uređenjem,a tko se ne snalazi niti u tome,ostaje četvrti stup,a to je sport,sve su fino pokrili a mi možemo samo birati okus vazelina

VL
Avatar Barbie*
Barbie*
18:45 19.11.2023.

Etnički čista plemena su postojala u Staroslavenskoj poganskoj religiji koja se štovala među Hrvatima do 7.stoljeća...dok je kršćanstvo vjera u bratstvo svih naroda i ne dijeli ljude po rasi, naciji ili etniji.

VL
Avatar Crni labud
Crni labud
19:41 19.11.2023.

Crkva je prije svega politička organizacija s pogledom prema proračunu. Pa onda dolazi ponešto tradicije a vjere je tu najmanje. Neka im onda novokomponivani politički Hrvati pune crkve. Jer etničkima su se i bez ovoga previše zamjerili.

VL
KN
Knin1991
20:12 19.11.2023.

Taloci, sekretar bečkog arhiva i istoričar, zapisao je u svom dnevniku: -I tako smo mi ( Vatikan i Bečki dvor ) 1836. godine počeli da stvaramo hrvatski narod. Hajnrih Benhaus, glavni kartograf Austrijskog carstva, objavio je 1846. godine etnografsku kartu Austrijskog carstva sa podacima da je na pro­storu današnje Hrvatske živelo dva miliona šeststo četrdeset tri hiljade (2,643.000) Srba i osamsto trideset šest hiljada (836.000) Hrvata. Godinu dana kasnije, Benhaus je objavio etnografsku kartu bal­kanskog dela Osmanskog carstva, koja svedoči da je na prostoru današnje Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine živelo 99% Srba, dok su onaj preostali jedan procenat činili “pripadnici ostalih narodnosti, nacionalnih manjina i etničkih grupa”, bez ijednog Hrvata jer su oni, kako su pokazali izloženi primeri, na tome prostranstvu bili “nepoznata vrsta”. Sve što se u narednom veku dešavalo sa Srbima zatečenim u rimokatoličkom okruženju, utemeljeno je na genocidnoj odluci svehrvatskog rimokatoličkog kongresa koji je septembra 1900. godine propisao kao obavezu da do kraja 20. veka sve što je u Hr­vatskoj mora biti hrvatsko, a sve što je hrvatsko mora biti rim­o­katoličko.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.