Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mrlja u karijeri

Dobio nagradu za najboljeg poreznika, a lažirao naloge

ivo starčević
''
23.06.2012.
u 11:57

Doznali smo kako je Porezna uprava toga “junaka” nedavno degradirala, pa umjesto da obavlja inspektorski posao, u uredu “premeće papire”

– Prekrasan je osjećaj kad pred sam kraj radnog vijeka dobijete ovakvo priznanje. Pobjeda u kategoriji poreznika najbolji je dokaz da sam radio i radim ispravno – kazao je Koprivničanac Ivo Starčević nakon što je prije 15-ak dana primio nagradu “Junak za sva vremena” u izboru slušatelja Drugog programa Hrvatskog radija. Da bi netko postao “junakom”, netko ga je iz njegove sredine morao predložiti, a slušatelji su potom preko internetskog portala glasovali za kandidate raspoređene u 64 zanimanja.

– Naši junaci nisu morali nikoga spasiti iz požara, niti zabiti gol u finalu svjetskog nogometnog prvenstva... Junak za sva vremena je jednostavno – dobar i plemenit čovjek – rekao je Ljudevit Grgurić Grga, urednik i autor projekta na HR 2.

Bio i priveden

Nije poznato tko je Starčevića prijavio na natječaj, ali je sigurno da je u toj kandidaturi propušten vrlo bitan i za koprivničkog poreznika iznimno neugodan podatak. I sam laureat “propustio” je, u trenutku kad je primao nagradu, spomenuti crnu mrlju iz svoje karijere.

Početkom ove godine, nakon nekoliko anonimnih prijava, koprivnički se porezni ured našao pod policijskom istragom. Sumnjalo se tada u brojne nepravilnosti, od toga da poreznici idu na ruku nekim poduzetnicima do toga da lažiraju putne naloge, a tadašnji šef ureda Slaven Krupski bio je i priveden. Pod istragom je, kako je ovih dana doznao Večernji list, bio i “junak za sva vremena”, koprivnički porezni inspektor.

 - U kaznenom predmetu protiv Ive Starčevića, a u povodu kaznene prijave kriminalističke policije, nakon provedenih dokaznih radnji i prikupljene dokumentacije, naloženo mu je da u korist državnog proračuna Republike Hrvatske uplati novčani iznos 24.607 kuna, koji iznos predstavlja protuzakonitu isplatu na ime putnih troškova. Osim toga, naloženo mu je da u humanitarne svrhe, u korist Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije, uplati i novčani iznos od 3000 kuna -  potvrdilo je koprivničko Općinsko državno odvjetništvo našu informaciju, te dodalo da je Starčević u lipu ispunio to što su mu naložili.

Da nije, završio bi na sudu i, možda, bio osuđen. S odvjetništvom se nagodilo još dvoje Starčevićevih kolega, a protiv troje su podnesene optužnice.

Kad smo sve to prenijeli Ljudevitu Grguriću s HR2, ostao je šokiran.

Degradiran na poslu

– Unikatni, ručno izrađeni pehar koji je dobio trebao mu je biti uspomena na emisiju u kojoj ga je njegova sredina prepoznala po profesionalnim, plemenitim i moralnim osobinama. Sada će sam morati odlučiti želi li u svome domu zadržati priznanje ili ga kao moralni čin, uz ispriku, vratiti uredništvu emisije – rekao je popularni Grga.

Poreznik Starčević u petak je također ostao šokiran kad smo mu rekli da je njegova tajna “provaljena”.

– Zašto mi to radite, što vam to treba? Ne želim ništa komentirati – bilo je jedino što je protisnuo drhtavim glasom.

Nismo ga ni dospjeli pitati što će sada učiniti i smatra li i dalje da je “pobjeda u kategoriji poreznika najbolji dokaz da je radio i radi ispravno”.

Doznali smo kako je Porezna uprava toga “junaka” nedavno degradirala, pa umjesto da obavlja inspektorski posao, u uredu “premeće papire”.

Komentara 10

DU
Deleted user
12:58 23.06.2012.

pokažite mi u RH jednog inspektora bilo kojeg smjera da je pošten i da nije nešto lapio ili uzeo za vrijeme ranog staža normalan čovjek nemože od plaće prehranit obitelj i poplaćat režije a vidi se ko gradi,kupuje aute ii ostalo sve pošteno od plaće? je da al u grimovim bajkama nek mi objasni taj poreznik kako radnik(sss) u HEP-u koji ima plaću 5000kn,živi sa nezaposlenom suprugom i dvoje maloljetne dijece, od kojih jedno ide u školu u roku godinu dana kupi u Zagrebu stan i novi automobil,od poštenog rada nije mogo pa taman da je radio 24 sata 10 godina,i još da napomenem tek je prešo 30 godina šta će bit kad bude imo 60

NO
normalac
13:01 23.06.2012.

Živimo u teško bolesnoj zemlji. Da se razumijemo -naša je zemlja divna, ali ovo što se radi nije normalno. Svi mi u svojim radnim sredinama svakodnevno gledamo kako napreduju najnesposobniji i najljigaviji, kako se krše zakoni,kako šefovi rade što ihh volja jer imaju podršku lokalne i državne politike, kako porezni inspektori idu u tvrtke po bijelu tehniku i ostalu robu...Svi to vidimo, sve naše službe to znaju, ali ništa se ne poduzima jer korupcija cvate. Ono malo što je Jadranka Kosor započela sada se razvodnjava. Ma da smo i trunčicu normalna zemlja pozatvorili bi šefa DORHa Bajića i lokalne šefove DORH u kazamate trajno. Bez suđenja, ta svi znamo da štite kriminal, nismo slijepi. Fućkaj ti priču o suđenju. Previše to stoji za ovu bagru. Pogledajte samo gangstera-gospodina Sanadera...

DU
Deleted user
12:09 23.06.2012.

Čuđenju nema mjesta - odnosno ipak bi nas trebalo začuditi što tip nije dobio promptni raskid radnog odnosa, a da na njegovo mjesto uposle nekog tko je tek završio faks. Ovo drugo, izostanak kopita, je čak više bolna spoznaja od notorno kvarljivih poreznih inspektora i šefova. Kao što vele u susjednoj Srbiji (glede dogme da su svi "jednaki pred zakonom"): Prvo se gleda što je netko skrivio, a onda se pogleda tko je tko je skrivio! Poučak: ni zakon nije jednak prema svima. I kad je već izbjegao zakonsku odgovornost, ostade čovjek u državnoj službi i dalje. Kao da je čašu vode popio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije