Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gazpromova ponuda

Dobar posao s Rusima: Državi ulaganja, građanima jeftiniji plin

'17.01.2013., Zagreb - Ured predsjednika RH, Pantovcak 241. Predsjednik Republike Ivo Josipovic, primio je izaslanstvo Upravnog odbora tvrtke \'\'Gazprom\'\'.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
19.01.2013.
u 10:30

Da je Gazprom došao prošle godine, struja ne bi poskupjela

Gazprom želi plin prodavati u Hrvatskoj, ali uz to smo zainteresirani za sve projekte vezane uz taj energent – sažetak je ponude koju je prekjučer hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću i potpredsjednici Vlade Vesni Pusić iznio šef te ruske kompanije Aleksej Miller.

Sisak i Urinj

Kako se neslužbeno doznaje, osim potpisivanja akcijskog plana za gradnju hrvatskog ogranka plinovoda Južni tok, za boravka ruske delegacije u Zagrebu raspravljalo se o još nekoliko konkretnih projekata. Osim za prodaju plina, Rusi su zainteresirani za ulaganje u plinske termoelektrane. Kako se neslužbeno doznaje, kraspravljalo se o dva projekta – ulasku Gazproma u vlasničku strukturu C-bloka termoelektrane Sisak te o mogućnosti prenamjene termoelektrane Urinj.

Blok C TE Sisak trenutačno se gradi, i to upravo koristeći rusku opremu koju je Hrvatska dobila na osnovi ugovora o povratu klirinškog duga. Ipak, kako je riječ o elektrani koja će kao energent koristiti plin, uz trenutačnu cijenu plina koji HEP nabavlja temeljem dugoročnog ugovora s Inom, proizvodna cijena struje u njoj bit će prilično visoka. Ipak, ta računica za Gazprom koji plin posjeduje, a zbog pada potrošnje u Europi prodaje sve manje količine, mogla bi biti drukčija. HEP bi se tako riješio opterećenja u poslovanju, a Gazprom dobio mogućnost da viškove plina pretvori u proizvod više dodane vrijednosti. Slično vrijedi i za TE Rijeka, koja zbog visokih cijena temeljnog energenta – loživa ulja – gotovo i ne radi. Ipak, zamjenom tehnologije ta bi elektrana također mogla biti konstruirana da koristi plin. Takvu prenamjenu financirao bi Gazprom te na osnovi tog ulaganja preuzeo udjel u vlasništvu.

No, ideja partnerstva s ruskom kompanijom nije motivirana tek privlačenjem investicija, već u Vladi računaju da bi na taj način uspjeli već za godinu i pol smanjiti i cijenu plina za građanstvo. Kako se neslužbeno može doznati, radom tih elektrana potrošnja plina u Hrvatskoj povećala bi se gotovo za milijardu prostornih metara godišnje, a uz te veće količine i cijena bi trebala biti smanjena. Prema nekim proračunima, da je HEP svoj plin nabavljao po cijeni koju je Gazprom sad ugovorio s Petrokemijom, kompanija bi lani uštedjela oko 600 milijuna kuna, iznos gotovo jednak onome koji je HEP utržio zadnjim povećanjem cijene struje. Važno je napomenuti i kako je dogovoren precizni hodogram daljnjeg razvoja potencijalnih zajedničkih projekata pa bi se sljedeći susret delegacija trebao održati već za nekoliko tjedana.

S obzirom na zajedničke interese, projekte i vrlo konkretne razgovore koji su se vodili, još čudnijom čini se odluka hrvatskog premijera Milanovića da odbije osobni susret s Gazpromovim čelnikom. Iz Vlade je ta odluka neslužbeno obrazložena činjenicom da se Rusi nisu najavili dovoljno rano. Ipak, kako doznaje Večernji list, Millerov zahtjev za susret s Milanovićem poslan je 29. prosinca, isti dan kad i predsjedniku Ivi Josipoviću. Kako iz premijerova ureda na taj poziv nisu odgovorili, navodno je u Zagreb dva dana prije Millera doputovao Gazpromov šef protokola i osobno pokušao uspostaviti kontakt s Milanovićevim uredom i dogovoriti sastanak. Nije uspio, a Gazpromova delegacija razočarana je napustila Zagreb. Ministar gospodarstva

Milanovićevo ignoriranje

Ivan Vrdoljak jučer je objasnio kako je on bio domaćin izaslanstvu Gazproma i ranije je dogovoreno kako će ih primiti predsjednik Josipović i ministrica Pusić pa susret s premijerom i .nije bio predviđen. Dodao je kako projekt neće doći u pitanje te da je već dogovoren ulazak u Sisak i Osijek. Bit će objavljen i natječaj za ispitivanje naftonosnih polja u Hrvatskoj, za što su Rusi zainteresirani.

Premijerovo ignoriranje sigurno neće biti razlog prekida rada na zajedničkim projektima, no sigurno im neće pridonijeti, kao ni ugledu Hrvatske kao zemlje s otvorenim odnosom prema investitorima.

Jer, ako je lani u ožujku premijer primio direktora švedske Ikee, zašto i čelniku Gazproma nije pružena ista mogućnost?

>>Rusi u čudu: Milanović odbio primiti direktora moćnog Gazproma

>>Plinacro i Gazprom: Odvojak Južnog toka ide kroz Hrvatsku

>>Gazprom nudi jeftiniji plin, ali želi ulagati u plinske elektrane u RH

Ključne riječi

Komentara 74

HA
havana
10:48 19.01.2013.

rusima pada prodaja plina u evropi i sada su u panici. evropa rekla da treba smanjit ovisnost o uvozu ruskog plina pa se sada grade termo elektrane na ugljen po evropi. ugljen jeftiniji i ima ga po svuda. eto vamm odgovora zašto se plomin gradi na ugljen. jer tako kaže EBRD.

MR
mrzimnerad
13:07 19.01.2013.

samo čista budala bi povjerovala da će plin za građane biti jeftiniji. U ovih 13 mjeseci plasirali ste previše laži u javnost, tako da mi kažete ovog trena da je vani sunčano, idem pogledati prije nego povjerujem. Dakle, iza lopovke vlasti, vlast lažljivaca i lupeža.

ZA
zagabria1
10:48 19.01.2013.

Ruski narod je prijateljski ali sa njihovom politikom treba oprezno. Imaju tendenciju da partnere tretiraju kao vazale i svoje vlasništvo. Ne bi nam se nikako smjelo desiti da se ekonomski povežemo sa njima pa da nas na kraju ucjenjuju zahtjevom za povratak RSK Srbima. Jer ima tih indicija, vidi se da otvoreno podržavaju Srbiju a ne pravdu. Također u njihovim medijima Gotovina je proglašen nekažnjenim zločincem a Oluja zločinom. Hvala ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije