Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNENI ZAKON

Do godine zatvora ili novčana kazna za fašizam i širenje mržnje na internetu

05.04.2003.
u 00:00

Ruganje predsjedniku Republike ipak neće biti kazneno djelo, a vrijeđanje sudaca postaje kažnjivo zatvorom do tri godine

Ruganje predsjedniku Republike ipak će u nas ostati slobodno od kaznenog progona, kao i nošenje znakovlja NDH i pozdravljanje desnicom uvis. Radna grupa na čelu s prof. dr. Petrom Novoselcem i Ministarstvo pravosuđa na kraju su od takvog prijedloga odustali, nakon što su se u javnosti tome usprotivili profesori i odvjetnici, a slično je bilo i u saborskoj raspravi. Prema konačnom prijedlogu novele Kaznenog zakona, koji je upućen prvo sucima da ga razmotre, veličanje bivših fašističkih država ipak ostaje kazneno djelo, no ako je riječ o proizvodnji, prodaji, uvozu i izvozu promidžbenog materijala, a isticanje simbola fašizma trebalo bi prekršajno urediti. No, ako trgovina bude zabranjena, to zapravo znači da ni znakovlje ne bi bilo lako dostupno. Po tom članku kažnjavalo bi se i promicanje rasizma i ksenofobije, zagovaranje i promicanje mržnje prema pojedincu ili skupini na temelju rase, spola, nacionalnog podrijetla ili vjere. Bit će kažnjivo i ako se to čini putem računalnog sustava, odnosno putem interneta. Osim toga, kažnjavalo bi se i trgovanje ili ako se na drugi način čini dostupnim javnosti promicanje mržnje, diskriminacije, nasilja prema pojedincu ili skupini na osnovi vjere, nacije, spola, rase. Sve bi bilo kažnjivo u novcu ili zatvorom do godine dana.

Ovih dana aktualno komentiranje nepravomoćnih sudskih presuda bilo bi ubuduće dijelom - blaže tretirano! Kažnjivo bi bilo samo sustavno iznošenje mišljenja, dovoljno uporno i nametljivo da prijeđe u nedopustiv pritisak na sud, a ne i svaka kritika odluke suda, jer to može biti, objašnjavaju predlagači, dopuštena kritika na temelju Ustavom zaštićene slobode izražavanja misli. No, teži oblik tog djela, koje bi se zvalo ometanje pravde, bilo bi strože kažnjivo, do godine dana zatvora, umjesto sadašnjih šest mjeseci. Međutim, vrijeđanje i omalovažavanje sudaca, tužitelja i javnih bilježnika bilo bi kazneno djelo za koje bi se moglo dosuditi čak tri godine zatvora!

Silvana Perica

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije