Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strategija razvoja

Do 2020. Hrvatska u vrhu turističkih zemalja svijeta

'10.06.2012., Split - Ministar turizma Veljko Ostojic na radnom sastanku s dozupanom Viskom Haladicem, predstavnicima Grada i turistickog gospodarstva Splitsko-dalmatinske zupanije. Photo: Ivana Ivano
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
1/3
06.02.2013.
u 12:19

Na upit gdje najbolje stojimo u toj studiji o konkurentnosti hrvatskog turizma, ministar je izdvojio dva vrlo zanimljiva podatka: – vrlo dobru dostupnost rent a car agencija poznatih svjetskih brandova te nizak rizik zaraze virusom HIV-a.

Ministar turizma Veljko Ostojić predstavio je strategiju turizma do 2020. godine. Riječ je i o dokumentu koji precizno definira smjernice za povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma na međunarodnom tržištu, daje jasne naputke za pokretanje investicija u sektoru te će ujedno biti i osnova za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Vrlo ambiciozna strategija predviđa porast broja noćenja od čak 43 posto pa su iz ministarstva postavili cilj da u 2020.godini hrvatski turizam zabilježi 86 milijuna noćenja te da turisti potroše 14,3 milijarde eura što je čak šest milijuna kuna više nego što su potrošili lani.

Glavni razvojni cilj Strategije je ulazak Hrvatske u vodećih 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta, a naša bi zemlja 2020. godine, prema definiranoj viziji, trebala biti „globalno prepoznatljiva turistička destinacija, konkurentna i atraktivna za investicije, koja stvara radna mjesta i na održiv način upravlja razvojem na svom cjelokupnom prostoru."

– U godini u kojoj postajemo članom velike europske obitelji želimo poslati jasnu poruku o tome kakvi smo, kakvi želimo biti te što ćemo učiniti da uđemo u red vodećih 20 turističkih zemalja svijeta. Cilj ovog dokumenta je i ohrabriti investitore u njihovim idejama i planovima vezanim uz turizam, a plan da se do 2020. godine u turizam uloži oko 7 milijardi eura, da mu se ukupni primici povećaju za oko šest milijarde eura te da se otvori 30 tisuća novih radnih mjesta, jasno iskazuje našu želju za razvojem, uz istodobno očuvanje onog najvrednijeg što imamo – prostora – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić.

Na novinarski upit zašto je Hrvatska tako slabo rangirana po pitanju konkurentnosti – 34. mjesto na svijetu, 24. u Europi, a od devet mediteranskih zemalja mi smo tek na osmom mjestu, ministar je odgovorio da su nam najslabije točke, među ostalima, zakonodavni okvir, radno zakonodavstvo, vrlo slaba mobilnost hrvatske radne snage i visoki parafiskalni nameti.

Na upit gdje najbolje stojimo u toj studiji o konkurentnosti hrvatskog turizma, ministar je izdvojio dva vrlo zanimljiva podatka: – vrlo dobru dostupnost rent a car agencija poznatih svjetskih brandova te nizak rizik zaraze virusom HIV-a.

 >>V. Ostojić: Cilj je produžiti sezonu, a sezoncima dati sigurnost

 

Komentara 7

BA
babaluj
13:20 06.02.2013.

Mi iz godine u godinu padamo sve niže na ljestvici turističkih velesila,i po broju smještajnih kapaciteta,i po kvaliteti objekata i usluge,i po ponudi,i po zaradi. U komunizmu smo bili turistička velesila za Tursku,a danas nas je smiješno i uspoređivati.

BA
babaluj
13:15 06.02.2013.

Devastirane zapuštene plaže su najveći problem hrvatskog turizma. Nema ni tuševa,ni kabina za presvlačenje,ni stepenica za izlaz iz vode,uređene plaže su samo pred hotelima,nitko ništa ne investira u sređivanje plaži,a uzimaju miljarde od turizma,i država i općine.

KO
kolarjeva3
13:07 06.02.2013.

Hrvatska je več danas svijetska turistička velesila ( 3 mjesece na godinu ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije