Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zloporaba položaja

Đuro Šimić, nekadašnji direktor Kutjeva d.d., otišao u zatvor

simic
Dusko Mirkovic/PIXSELL
23.10.2013.
u 16:07

Šimić je prije dvije godine osuđen na dvije zatvorske kazne u ukupnom trajanju 44 mjeseca, obje su izrečene zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Đuro Šimić, dugogodišnji direktor kutjevačkog kombinata, danas je otišao u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od tri godine i četiri mjeseca.

– S obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje, imao je do sada dva infarkta, ugrađeni su mu stentovi, a prije tri godine slomio je kuk te da ima 73 godine, očekujemo da će iz zatvora izići nakon što odsluži jednu trećinu kazne – kazao je Velimir Galić, Šimićev odvjetnik.

Šimić je prije dvije godine osuđen na dvije zatvorske kazne u ukupnom trajanju 44 mjeseca, obje su izrečene zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Prvo je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 mjeseci zbog sklapanja štetnog ugovora 2001. godine. Tim ugovorom koji je potpisan s osječkom tvrtkom Slavonika u iznosu od 12,4 milijuna kuna o kupnji sustava za navodnjavanje Šimić se obvezao da će avansno platiti 50 posto iznosa iako im je Slavonika dugovala više od tri milijuna kuna.

Slavonika je sustav naručila od srpske tvrtke Severin gdje je taj sustav stajao upola manje. Kada kutjevački kombinat nije platio ugovoreni avansni iznos, došlo je do raskida ugovora, a Slavonika je podnijela tužbu tražeći naknadu štete. Šimić je zatim samostalno potpisao izvansudsku nagodbu u lipnju 2003. godine kojom je kombinat obvezan Slavoniki isplatiti 7,2 milijuna kuna, od čega je dio "prebijen" s dugom od tri milijuna kuna. U drugom sudskom slučaju gdje je bio optužen zajedno s pokojnim osječkim poduzetnikom i bivšim vlasnikom kutjevačkog kombinata Antunom Novalićem koji je prije suđenja umro osuđen je na kaznu od 24 mjeseca. U tom slučaju ga se teretilo za nezakonitu prodaju dionica Kutjevačkog podruma koja se dogodila 1999.godine kojom je kutjevački kombinat oštetio za 42 milijuna kuna. Sudi mu se za još jedno kazneno djelo zajedno s još šestoricom optuženih. Tereti ih se za sklapanje štetnih ugovora kojim su si prisvojili 19,2 milijuna kuna. Ukupna počinjena šteta koja se Šimiću stavlja na teret za sva tri kaznena djela je oko 70 milijuna kuna.

>> Đ. Šimiću, bivšem čelniku Kutjeva, izrečena još jedna presuda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije