Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabranjeno ime

Djevojka (15) tuži Island jer joj ne da da se zove 'lagani povjetarac'

\'gradska......zagreb...15.09.2004 narkomanka snimio robert anic    zene depresija\'
Robert Anić/Pixsell
04.01.2013.
u 09:42

Petnaestogodišnjakinja je krštena islandskim imenom Blaer,no ta zemlja ne dopušta da se djeci daju imena koja se ne nalaze na državno odobrenom popisu

Petnaestogodišnja djevojka tuži državu Island jer joj je zakonski uskraćeno pravo da se zove "lagani povjetarac". Iako je krštena islandskim imenom Blaer, ta zemlja ne dopušta da se djeci daju imena koja se ne nalaze na državno odobrenom popisu, piše Daily Mail.

U trenutku krštenja kćeri Blaer, majka Bjork Eidsdottir nije niti sumnjala da djevojčici daje zabranjeno ime. Svećenik je tek naknadno shvatio da je odobrio krivo ime, ali već je bilo kasno. - Nisam znala da ime nije na popisu poznatih imena koja možete birati - kazala je gospođa Eidsdottir i dodala da poznaje nekoliko osoba koje nose isto ime kao i njena kći.

Problem i ne bi bio toliko kompliciran da se nije dogodio u zemlji u kojoj ime neke osobe igra značajniju ulogu negoli prezime. Tako su u islandskom telefonskom imeniku svi građani navedeni po imenima, a ne prezimenima. Čak je i predsjednik Olafur Ragnar Grimsson jednostavno naveden kao Olafur. Kao posljedica svega spomenutog, Blaer trenutno nema službeni identitet. U službenim dokumentima navedena je kao ''djevojka'' što joj uzrokuje niz birokratskih problema. Zato je odlučila pokrenuti tužbu protiv države. U tome je podržava majka koja se nada da će se djevojka izboriti za svoje pravo i time dovesti do svojevrsnog presedana.

No islandski zakon nije jedini s popisom 1712 muških i 1853 ženskih zabranjenih imena. Sličan popis napravile su Njemačka i Danska i to s ciljem da djecu zaštite od nesmotrenih roditelja te ih liše eventualne ''sramote'' i kasnijih neugodnosti u životu.

- Ono što je jednoj osobi lijepo, drugoj je ružno. Ime Satanija zabranjeno je jer podsjeća na sotonu - pojasnila je regulativu šefica vladina odbora za zakonsku regulaciju imena Agusta Thorbergsdottir. Osim propisivanja državno nepoželjnih imena, odbor ima i pravo veta nad zahtjevima odraslih ljudi koji žele mijenjati vlastito ime u primjerice Zeppelin ili X. Ljuti to umjetnika Birgira Orna Thoroddsena koji je svoje ime želi promijeniti u Curver. Birgir unaprijed zna da će mu taj zahtjev biti odbijen i smatra da je to čista glupost.

- Mogu razumjeti da se ovim zakonom žele zaštitili djeca od toga da budu imenovana nečim poput "Dog poo" (pseća kakica), ali je čudno da odrasla osoba ne može promijeniti svoje ime u ono što ona doista želi - kazao je Brigir dok je gospođa Eidsdottir rekla je spremna slučaj svoje kćeri dovesti i pred Vrhovni sud, ako sud ne ukine komisijinu odluku 25. siječnja.

- Država dopušta toliko čudnih imena, a savršeno islandsko Blaer ne - kazala je majka i dodala da njena kćer jako voli svoje ime te da ga se ne želi odreći.

>>Reese Witherspoon: Sinu sam dala ime na kojem neće biti zahvalan

Komentara 3

WO
wind of change
10:12 04.01.2013.

Zanimljivi rezultati ankete, nema kaj! Samo što se onda postavlja pitanje koliko bi nam PRAVIH HRVATSKIH imena ostalo na izbor. Jer svi Ivani, Marijie, Josipi, Lucije, MAteji, Luke itd, nisu izvorna hrvatska imena već slavenizirane inačice biblijskih. PRAVA HRVATSKA imena su npr. Zvonimir, Trpimir, Domagoj, Slaven, Krešimir itd. Mislim da je bezveze uopće polemizirati o tome kako će itko nazvati svoje dijete, jer je roditelj JEDINI ODGOVORNI za postupke u podizanju svog djeteta.

MO
modovisisajteMaraschino
18:27 04.01.2013.

kako vam zvuči ovo? Lagani povjetarac pušta vjetrove

MO
mozel
17:33 06.01.2013.

Nije istina da je Njemacka zabranila pojedina imena kako navodi Vecernji.Njemacka je zabranila ime koje zvuci na Njemackom jeziku koje se nemoze ocjeniti dali je musko ime ili je zensko ime.Ako osoba po svaku cjenu hoce odabrano ime ondan je u ovom slucaju dodatno jos jedno ime koje Njemci znaju jeli musko ili zensko.Ovo se dogadja vecinom kod stranaca Kao na primjer LUCA sto njemci citaju kao LUKA i takvih ima slicnih imena ali se dolazi do rjesenja bez problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije