Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRUS Zdravstvene vlasti FBiH potvrdile slučaj nove gripe u Ljubuškom

Djevojčica u kućnoj izolaciji, još tri osobe pod terapijom, građani pozvani na oprez

06.07.2009.
u 23:00

Djevojčica iz Ljubuškog, kod koje je u nedjelju potvrđena prisutnost virusa gripe A/H1N1, nalazi se u kućnoj izolaciji, a zajedno s još tri osobe koje su s njom bile u bližem kontaktu tijekom zrakoplovnog leta od Australije do Bosne i Hercegovine, podvrgnuta je medicinskoj terapiji lijekom tamiflu, objavio je danas federalni ministar zdravstva dr. Safet Omerović.

Dodatni oprez
Za osobu iz Sarajeva, za koju se u nedjelju također pojavila sumnja da je oboljela od virusa nove gripe, utvrđeno je da nije zaražena.

Ministar Omerović, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Infektivne klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tvrde da stanje nije alarmantno i da je zdravstveni sustav u Bosni i Hercegovini potpuno spreman za suočavanje s novom gripom.

Građani su pozvani na dodatni oprez i praćenje eventualnih simptoma bolesti. Klinički centri u Sarajevu i Mostaru, istaknuto je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo, potpuno su spremni za kompletnu dijagnostiku i zbrinjavanje eventualno oboljelih građana. U Federaciji Bosni i Hercegovini se primjenjuje i pojačan epidemiološki nadzor, ali do daljnjeg neće biti poduzimanje posebne mjere kontrole na graničnim prijelazima i zračnim lukama.

Na tim mjestima locirane su ekipe hitne medicinske službe zadužene za prihvat potencijalnih pacijenata.

Iako ne isključuju mogućnost pojave novih slučajeva gripe već sljedećih dana i tjedana, zdravstvene vlasti prognoziraju da se veći broj oboljelih može očekivati početkom jeseni kada se i inače javlja veći broj zaraza virusom sezonske gripe.

Ljetna sezona
Ono o čemu se rijetko govori jest ljetna turistička sezona tijekom koje u Bosnu i Hercegovinu doputuje veliki broj građana iz iseljeništva, uključujući i zemlje koje su teško pogođene virusom nove gripe, poput Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Uostalom, na takav način je nova gripa i stigla u Ljubuški.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije