Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNO

Dječji Big Brother: Suze za zabavu gledatelja

03.02.2009.
u 19:47

U šest kućica u Cornwellu u Velikoj Britaniji zatvoreno je dvadesetero djece. Svi u dobi od osam do 12 godina, prepušteni sami sebi. Roditelja nema. Sve njihove pokrete, reakcije, ponašanje... prate kamere. Djeca plaču, urliču, mole da ih se pusti kućama. Uzalud!

Šokantne scene
Ovo nije noćna mora nekog maloljetnog Britanca, nego scenarij najnovijeg reality showa “Dječaci i djevojčice sami”, čija bi se prva od četiri snimljene epizode trebala prikazati večeras na Channel 4. Taj svojevrsni Big Brother, u produkciji Love Productiona, zgrozio je britansku javnost i prije nego što je stigao na male ekrane. Ništa čudno s obzirom na to da su u javnost procurile scene snimljene u kućama koje obiluju nasiljem, dječjim suzama...

Jedan dječak snimljen je u trenutku kad je zgrabio nož i krenuo s njime prema drugom dječaku. No ta scena navodno neće biti prikazana. Ništa manje šokantne nisu ni scene u kojima najstarija djevojčica neprestano maltretira ostale djevojčice. Prikazat će se i scena u kojoj djeca jecaju i u suzama preklinju da ih se vrati njihovim roditeljima.

Najviše šokira činjenica da su sve događaje u šest kućica na ekranu pratili roditelji dvadesetero nesretne djece i da su htjeli, u svakom su trenutku mogli prekinuti njihovu agoniju i odvesti ih kućama. Udruge za zaštitu djece optužile su producente za izrabljivanje djece za novac i čude se što socijalna služba Velike Britanije nije reagirala i spriječila snimanje showa.

Emocionalno mučenje
– Naše službe, uvjerena sam, takvo što nikada ne bi dopustile. A i prema našem Obiteljskom zakonu tako mala djeca ne smiju biti bez nadzora – kaže Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Show “Djevojčice i dječaci sami” za nju nije ništa drugo nego emocionalno zlostavljanje djece. – Britanske socijalne službe snimanje tog showa trebale su zaustaviti i postupiti ne samo prema medijskoj kući nego i prema roditeljima koji su pustili da im se djeca snimaju – kaže Buljan-Flander.

Ovako, dodaje, posljedice će biti goleme. I to ne samo za sudionike emisije nego i za onu djecu koja će te emisije gledati na televiziji. Takav sadržaj, kaže Buljan-Flander, djeluje negativno na razvoj djece, potiče ih na neprihvatljivo ponašanje, propagira krive vrijednosti... S njom se slaže i dječja psihologinja Ivana Sabol.

– Kod nas psiholozi nikada ne bi odobrili snimanje takve serije, a ako netko i bi, psiholozi bi se sigurno snažno usprotivili – kaže Sabol. Nedopustivo je, dodaje, da se djecu te dobi izdvoji i ostavi bez nadzora. Djeca te dobi, kaže, nemaju izgrađenu osobnost.


Trebalo je zaštiti djecu u emisiji RTL-a Mijenjam ženu

Iako vjeruje da se show poput britanskog “Dječaci i djevojčice sami” nikada ne bi mogao snimiti u Hrvatskoj, Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, ipak se, kaže, nekoliko puta iznenadila televizijskim programom. I to negativno. – Najveći mi je šok bio emisija Mijenjam ženu. Nikako mi nije jasno zašto nitko u državi nije zaštitio djecu čije su mame odlučile otići od kuća na tjedan dana u drugu obitelj. Iskreno sam bila začuđena kako se to dopustilo. Uostalom, u toj emisiji i djeca iz nove obitelji u koju žena na razmjeni ide izložena su javnosti, što nije u redu – smatra Buljan-Flander. Negativno ju je iznenadila i emisija Trenutak istine. Smatra da termin emisije u osam sati, poslije Dnevnika, nikako nije primjeren jer u to vrijeme jako puno djece i dalje gleda televiziju. A sadržaj te emisije nikako nije primjeren njihovoj dobi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije