Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevencija od rođenja

Djeca zbog debljine imaju problema s tlakom i dijabetesom

01.12.2016., Pula - Na Giardinima zapoceo program ?Carobne sume? u kojemu su nastupili veseli vilenjaci i madjionicar Stefano u cijim su madjonicarskim trikovima djeca  uzivala u programu.  Program Carobne sume odvija se u organizaciji Javne ustanove Pula
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
02.12.2016.
u 18:15

Vrijeme oduzeto od učenja u korist fizičke aktivnosti ne utječe na školski uspjeh djece pa je jedna od mjera upravo tjelesna aktivnost u školi

Poseban naglasak, rečeno je na konferenciji, treba biti na prevenciji od samog rođenja jer su djeca u Europi zbog viška kilograma počela obolijevati od dijabetesa 2, visokog tlaka, ortopedskih, ali i sociopsiholoških problema. Dokazano je da vrijeme oduzeto od učenja u korist fizičke aktivnosti ne utječe na školski uspjeh djece. Dr. Jesper von Seelen Hanse s danskog University College South ističe da argument kako je zdravlje briga roditelja više ne može vrijediti.

Upravo je fizička aktivnost u školama jedna od predloženih mjera iz strategije koje je predstavila Svjetska zdravstvena organizacija. Djeci bi, prema tim preporukama, trebalo omogućiti fizičku aktivnost prije nastave, za njezina vremena i nakon te osigurati sigurnu i dostupnu infrastrukturu poput pješačkih, biciklističkih staza, parkova, igrališta. Uz (ne)kretanje, drugi je problem prehrana djece za koju se više također ne smatra da je isključiva odgovornost obitelji.

Kako pojedina zemlja Europske unije može uz europsku podršku promijeniti stvar, pokazala je Grčka, gdje je četiri milijuna stanovnika u riziku od siromaštva, a imaju najviše pretile djece u Europi.

– U grčkom školskom sustavu neka djeca hranu nose od kuće, neki imaju novac za hranu, a neki nijedno od toga. Prema socioekonomskim kriterijima, odabrali smo škole gdje već šest godina svaki dan dostavljamo besplatnu zdravu hranu – opisala je Afroditi Veloudaki iz jedne grčke neprofitne organizacije i predstavila rezultate prema kojima je, zahvaljujući takvoj akciji, povećan broj djece koja jedu voće, povrće, odnosno uravnotežen dnevni obrok.

>> Maltežani najdeblji, Rumunji najmršaviji, a evo na kojem su mjestu Hrvati

Komentara 1

DU
Deleted user
04:31 03.12.2016.

Normalno da ce djeca biti jos deblja,pa pogledajte,samo njihov"danasnji radni stol",pun cokoladica,bonbona,raznih kolacica,pa kompjuter,pa konzole za igranje razni igrica,pa "pametne"telefone na stolu,pa laptop,da ne nabrajam,a mi srednja i starija generacija,mi smo imali dva puta dnevno po "snitu kruha" namazanu nii sacim,pa razguli na igraliste po cjeli dan kad ispises zadacu,i nevracaj se doma do mrkle noci,normalno da smo mi bili uvjek kao oni iz Sirije i Kenije,kad je u cjelom selu bijo jedan televizor,zato i ne cudi sto su danasnja djeca svi kao stokilasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije